Regija
IZ BATINE DUNAVOM ZAPLOVILA REGATA

Poruka: Neka mir traje vječno
Objavljeno 14. srpnja, 2018.
BATINA
Već tradicionalna, ove godine 18. po redu dunavska Regata mira, krenula je u petak oko podneva sa Zelenog otoka kod Batine. Sa zelenootočke plaže put Aljmaša, Erduta, Dalja, Vukovara, Šarengrada i Iloka krenulo je tridesetak regataša u petnaestak čamaca. Neka mir na Dunavu traje vječno, geslo je Regate koju organizira istoimena udruga koja je prvu (postreintegracijsku) Regatu mira organizirala 2000. godine s ciljem spajanja hrvatskih mjesta na Dunavu. Udruga je tada bila u povojima, ali je ubrzo osnovana upravo zbog organiziranja Regate. Sudionici će na svom dunavskom putu dugom 125 kilometara i ove godine zastati u svakom od spomenuth mjesta, gdje će im biti organiziran prigodan kulturno-zabavno-gastronomski program. U Vukovaru će, prema tradiciji, kod kamenog križa položiti vijence i zapaliti svijeće. Na prvu je Regatu krenula skupina avanturista iz nekoliko hrvatskih gradova predvođena vlasnicima vikendica na Zelenom otoku, dijelu zvanom Vesela bara. Kako su izjavili nakon pet dana provedenih na silnom Dunavu, Regata im je ostala u nezaboravnom sjećanju.

Iz godine u godinu, većinom isti ljudi ovu regatu sve uspješnije organiziraju, a priključuje im se sve više sudionika, zaljubljenika u prirodu i avanture, premda se o avanturizmu baš i ne može pričati. Gotovo svaka sekunda boravka na Dunavu i na njegovoj obali, naime, do detalja je isplanirana, pa većih iznenađenja ne bi smjelo biti.I.Getto
Plovili i prije rata
Važno je istaknuti, tvrde oni nešto stariji stanovnici naselja Batine, da je slična regata na Dunavu bila organizirana i prije Domovinskog rata, odnosno prije okupacije Baranje. Tada se, kažu stari Batinarci, čamcima plovilo od Batine, zatim preko Aljmaša i Vukovara sve do Bogojeva, od kojega je vodeni put vodio vojvođanskim kanalima (Franje Josipa), i izlazio na prijevoznici Bezdan - Batina. Ovom se riječnom manifestacijom (i onda i sada) ujedno promovira kontinentalni i riječni turizam, uz neizostavno dobru zabavu i baranjske specijalitete.
Možda ste propustili...

SLAVONSKO-BARANJSKE POLJOPRIVREDNE POVRŠINE

Kiša je spasila usjeve, ali zbraja se šteta od divljači

PREVENTIVNI PROGRAM “DUGINE BOJE”

Prepoznati tuđe i vlastite osjećaje

Najčitanije iz rubrike