Osijek
PROBLEMI SA SANITETOM 32

Nepokretnog oca s 4. kata mora nositi kći?
Objavljeno 14. srpnja, 2018.
U timovima imamo žena i dobro bi nam došlo kad bi pomogli - kaže Dragana Simić iz Saniteta 32

Za teško pokretne i nepokretne pacijente koji ne prihvaćaju hospitalizaciju, odnosno zbog manjka kapaciteta ne mogu je dobiti, ambulantno liječenje moguće je samo uz sanitetski prijevoz. Jedan takav odobren je i Osječaninu R. T. (podaci poznati redakciji), teško oboljelom od tumora mozga, a kako njegov liječnik opće prakse ima sklopljen ugovor sa Sanitetom 32 d.o.o., isti mu je odobren. I nije bilo nikakvih poteškoća sve do ovoga četvrtka.


- Rečeno nam je da uz njihovog zaposlenog ja moram imati nekog svoga da bismo moga oca spustili s četvrtog kata i nosili gore u ulazu gdje nema dizala. Kad sam upitala razlog, rekao mi je da im nedostaje osoblja te da koriste godišnje odmore i da se moram snaći ili da je najbolje da se otac hospitalizira. Budući da mora ići na zračenje do daljnjeg, ne znam što sad mogu učiniti i jedva sam pronašla osobu koja će u petak obaviti posao njihova djelatnika, no to nije nikakvo trajno rješenje do kraja ljetnih odmora – ispričala je D. T. (podaci poznati redakciji) koja je šokirana činjenicom da se zbog godišnjih odmora mora sama snalaziti u ovako delikatnoj stvari kao što je prijevoz teško bolesnog pacijenta, u ovom slučaju njezina oca. No, naglašava da na njegovu mjestu može biti bilo tko. Pisani prigovor uputila je Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje, ali i Ministarstvu zdravstva.
- Velike su gužve i svi su naši pacijenti teško bolesni, a ne samo gospodin o kojemu je riječ – poručila je dispečerka Saniteta 32 D. S. na naš upit oko ovog slučaja. Ona tvrdi da pri zapošljavanju dodatnih osoba tijekom ljeta ne smiju dati prednost muškarcima te da u pet timova s koliko raspolažu, imaju uposlene i muškarce i žene. - Ovisno o situaciji, po R. T.-a dolazit će dvoje naših djelatnika, no hoće li biti dvojica ili dvoje, ovisit će o situaciji i bilo bi dobro kad bi član obitelji pripomogao. Inače, nigdje ne piše da su dozvoljeni isključivo muški timovi, a uz vozača nerijetko bude sestra kojoj je problem nositi pacijenta. No, ovaj će nesporazum biti riješen – poručuje dispečerka, dodajući da su pri natječaju za zapošljavanje, a kojeg ipak ne provode tijekom ljetnih mjeseci u vrijeme godišnjih odmora, dužni u jednakom omjeru zapošljavati zainteresirane ženske djelatnike, jednako kao i muške. - To bi bila diskriminacija i mi stoga u timovima imamo i jedne i druge – dodaje dispečerka.
Da se problemi s nedostatkom radnika događaju ljeti, no da su itekako rješivi potvrdila nam je Silvana Sabo, ravnateljica Zavoda za hitnu medicinu Osječko-baranjske županije. Kaže da tijekom ljeta Zavod ima osigurano minimalno deset tehničara i dodatno još deset vozača kako bi zamijenili njihove stalne djelatnike tijekom ljetnih mjeseci.
- Mi imamo potpune formacije u timu i za vrijeme godišnjih odmora primamo djelatnike na određeno vrijeme. Ako u nalogu stoji pratnja tehničara, to se mora izvršiti i nalozi se moraju poštivati. Preko ljeta imamo jako puno ljudi zaposlenih na određeno vrijeme, upravo zato da bi bili uvijek i u potpunosti spremni za prijevoz – poručuje ravnateljica županijskog Zavoda za hitnu medicinu.
Marija Mihelić
Rečeno je da sad imamo pravo na jednog djelatnika i da moramo sami osigurati nekoga da pomoć - kaže D. T.
ZHM ili Sanitet 32?
Sanitetski prijevoz u osječki KBC i iz KBC-a Osijek obavljaju dvije ustanove - Zavod za hitnu medicinu Osječko-baranjske županije i Sanitet 32. Koja će od te dvije ustanove prevoziti pacijenta ovisi o tome s kojom od njih njegov liječnik opće prakse ima sklopljen ugovor.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike