Sport
NA KAVI SA ZLATKOM DALIĆEM

Neće me ovaj rezultat prebaciti. Gode usporedbe s Ćirom, ali on je jedan
Objavljeno 13. srpnja, 2018.
- Što ću reći dečkima uoči finala? Iziđite van, igrajte nogomet i uživajte - rekao je hrvatski izbornik

Hrvatski izbornik Zlatko Dalić dan nakon plasmana u finale Svjetskog prvenstva još je na jedan način pokazao svoju veličinu. Izvan protokola pristao je popiti kavu s izvjestiteljima hrvatskih pisanih medija i u neobveznom razgovoru otkrio neke tajne sna o osvajanju titule svjetskog prvaka koji još živimo u Rusiji.


Došao je na kormilo kao "vatrogasac" nakon remija protiv Finske (1:1) na Rujevici koji je ozbiljno zakomplicirao naš put prema SP-u. Hrabro se uhvatio u koštac s, tada, lošim stanjem u momčadi, a osam mjeseci kasnije je u finalu SP-a.

Tri ključne točke

Dalić će iskreno priznati kako ni sam još nije svjestan učinjenog.
- U ovom trenutku još nitko od nas do kraja nije svjestan veličine ovog pothvata. Smatram kako je bolje tako jer ne obraćamo pozornost na ovo što smo dosad učinili nego idemo, idemo i guramo dalje. Ovo je povijest, nešto što će zauvijek ostati zapamćeno u svima nama i hrvatskom sportu općenito - započeo je Dalić svoju ispovijest.
Danas u njemu mnogi vide čarobnjaka jer je iz jedne teške situacije u kratkom vremenu doslovce preporodio reprezentaciju. Izmijenio joj je "osobni opis" iz temelja. Kakve je poteze vukao da bi došao do toga?
- Prva točka bila je presica koju sam održao u zračnoj luci čim sam imenovan. Tada sam dao smjernice kako ću voditi reprezentaciju. Rekao sam tada kako ne mogu izbornici biti stalno krivi za izostanak rezultata, a igrači vječno amnestirani. Da se nešto mora mijenjati. I krenuo sam tim putem. Neki od vaših kolega su me žestoko kritizirali pitajući se "kako ja mogu kritizirati igrače koji igraju u velikim klubovima i koji sam ja trener da kritiziram Perišića, a ne mogu sjediti ni na tribinama kada igra Inter?" Igračima se mora reći istina, oni je sami traže. Puna im je kapa priča koje žele čuti. Rekao sam im što treba mijenjati ako želimo uspjeh. Shvatili su i prihvatili. U početku sam priprema ja gurao, uvjeravao dečke kako možemo puno napraviti na ovom prvenstvu. Možda su me tada s malom nevjericom slušali što im govorim, a sad oni guraju mene. I to je moja najveća pobjeda. Druga važna stvar bile su prijateljske utakmice. Tražili smo što jače moguće suparnike jer samo u takvim utakmicama možeš vidjeti što ne valja i to popravljati. Baš u tim testovima osjetili su da mogu. Da smo igrali sa slabijima, dobili bismo, ne znam, sa 5:0 i opet stvorili lažnu sliku i okružili se lažnom euforijom. Bio je to rizik za mene kao izbornika, ali smo na koncu time profitirali. Inzistirao sam i dalje ću - na zajedništvu, a upravo nas je taj detalj doveo ovdje gdje smo danas. Uoči utakmice s Engleskom nekoliko igrača bilo je u takvom stanju da vjerojatno uopće ne bi igrali u nekoj običnoj utakmici. Rakitić je imao visoku temperaturu, to smo skrivali. Primao je infuziju dva dana. Vrsaljko, Subašić, Lovren, Rebić, svi su imali neke zdravstvene probleme, ali nikome nije palo na pamet da preskoči utakmicu. Rebić je oko podneva rekao da ne može igrati, pa se predomislio. Danas su oni skupina koja neće nastupiti s figom u džepu. Svjesni su da ovakve utakmice mogu igrati samo ako su 100 posto spremni. Za mene je čudo kakav smo napredak napravili u kratkom roku, u samo 6-7 mjeseci. Mislim kako je Nigerija bila okidač, nakon te pobjede puno se stvari složilo. Da smo u toj utakmici pokleknuli, dalje bi nam bilo jako teško.
Dobre odluke

Hrvatska je u nokaut-fazi SP-a u sva tri susreta lovila i ulovila rezultatski zaostatak. To govori o strašnoj mentalnoj snazi.
- Užasno je teško na SP-u, gdje su sve utakmice knap, pobjeđivati na taj način. Ponosan sam na momčad, jer u teškim trenutcima nije gubila glavu i odstupala od dogovora. Kada gubiš sa 1:0, najvažnije je sačuvati mir i ne primiti drugi pogodak jer on te dotuče. Od toga sam strahovao protiv Engleske da ne primimo brzo i drugi pogodak. Iz toga bismo se teško vratili. No, mi smo ostali mirni, što nije bilo lako jer nas je to rano vodstvo Engleske presjeklo. Savjetovali smo igrače neka odustanu od visokih ubačaja s bokova jer su Englezi jaki u skoku, tražili smo niske lopte iza leđa njihovih stopera.
Što je igračima rekao na poluvremenu s obzirom na to da smo bili u rezultatskom minusu?
- Moja praksa je da šutim pet-šest minuta dok se igrači smire. Nakon toga sam im rekao - nastavite igrati nogomet, nemojte biti nervozni, ne gubite glavu. Imali smo kontrolu igre i jedino nismo smjeli prihvaćati njihov način igre ili ulaziti u neku jurnjavu. Nije bilo povišenih tonova, izišli smo van i odigrali fantastično drugo poluvrijeme.
Hrvatska je 90 minuta odigrala bez zamjene. Zanimljive su se stvari događale na terenu i klupi u tim trenutcima.
- Htio sam mijenjati u završnici susreta, ali nitko nije želio van. Svi su vikali kako mogu još. To je ono na što sam ponosan. Ti dečki ne znaju napraviti korak unatrag. Osim toga, na terenu smo izgledali odlično i na klupi sam u razgovoru sa suradnicima zaključio kako ne treba ništa pokvariti zamjenama.
Junak utakmice bio je Ivan Perišić, a uoči susreta nije bio siguran za nastup. Dalić je otkrio svoje dvojbe prije utakmice.
- Imao sam dvije ideje. S Badeljom pa da budu četiri vezna, a Rebić i Mandžukić u napadu ili igrati kao protiv Argentine. U prvom slučaju Perišić bi ostao na klupi. Dosta smo pričali o tome u stožeru i zaključili kako je prirodno pričekati Perišića još malo kad smo ga čekali do polufinala. Zaslužio je kredit jer je na prethodnim velikim natjecanjima nosio reprezentaciju. On je igrač kojemu treba pogodak, treba mu pljesak jer mu donosi samopouzdanje. Njega se isplati čekati. Rekao sam mu kako ima moju podršku. Pokazalo se kao ispravna odluka.
Nakon plasmana u finale Zlatko bi od svog učitelja Miroslava Blaževića trebao preuzeti titulu "trenera svih trenera".
- Ha-ha-ha. Meni je najvažnije da ostanem kakav sam bio i prije. Neće me ovaj rezultat sigurno prebaciti jer sam se opekao par puta u karijeri. Imam iskustva, našao sam svoju nirvanu i mene ništa ne može izbaciti iz takta. Gode usporedbe s Ćirom, ali njega nitko ne može nadmašiti. Nisam ja kompletan kao Ćiro.
Ostalo je još finale pred nama. Što će reći dečkima uoči utakmice?
- Isto što sam im rekao i prije polufinala. Iziđite van, igrajte nogomet i uživajte. U ovom slučaju - u finalu Svjetskog prvenstva. Nema tu nikakve filozofije ili posebne pripreme - zaključio je Zlatko Dalić, izbornik hrvatske reprezentacije.
Dalibor KELER
Rakitić
PROTIV ENGLEZA S TEMPERATUROM
NEMA TITULIRANJA
Dalić je otkrio i kako u komunikaciji s igračima ne traži tituliranje, a svim igračima poklanja pažnju.

- Nisam postavio takve granice. Mogu mi se obraćati kako žele, ali s poštovanjem. Meni je važno kada ja nešto od njih tražim da to i naprave. Tituliranje mi stvarno nije važno. Nismo mi još kliknuli do kraja. Postoji međusobno poštovanje među nama, a to je najvažnije. Znaju oni da sam ja šef. No, nisam apsolutist. Volim razgovarati s igračima. Ne samo s Lukom ili Rakitićem. Zvao sam i Čopa, Santinija. Njima treba malo pažnje, da se netko brine o njima. Ljudi su od krvi i mesa. Druga je priča u klubu, ali rad s reprezentacijom zahtijeva drugačiji način ponašanja.
O INFRASTRUKTURI
Možda budemo svjetski prvaci, igrat ćemo s Englezima ponovno uskoro u Ligi nacija, a mi nemamo gdje igrati. Zar to nije žalosno. Imamo prave igrače, imamo ponos i ništa više. Da imamo infrastrukturu kakvu ima svaka ozbiljna nogometna zemlja, gdje bi nam bio kraj.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike