Zdravlje
SVJETSKI DAN MULTIPLE SKLEROZE

Razmjena iskustava, sportska natjecanja, terapijsko jahanje
Objavljeno 23. lipnja, 2018.

Društvo multiple skleroze Virovitičko-podravske županije ovogodišnji je Svjetski dan multiple skleroze obilježilo na Pustari Višnjici.


- Četiri godine već obilježavamo ovaj dan na području općine Sopje, do sada smo Svjetski dan multiple skleroze obilježavali na otvorenom uz Dravu, a ove godine, zbog lošeg vremena, ugostila nas je Pustara Višnjica - rekao nam je predsjednik udruge Saša Grahovac.


Okupili su se u Višnjici oboljeli od multiple skleroze iz udruga u Vukovaru, Čakovcu, Varaždinu, Slavonskom Brodu i Koprivnici te iz društava u Bačkoj Topoli, Leskovcu i Inđiji u Srbiji, a ondje su također bili članovi Udruge osoba s invaliditetom iz Virovitice i Udruge A je to iz Đurđevca. Uz druženje i razmjenu iskustava, članovi udruga imali su organizirana sportska natjecanja u pikadu, bacanju pločica i visećoj kuglani, mnogi su iskoristili jedinstvenu prigodu da se provozaju fijakerom, a mogli su se okušati i u terapijskom jahanju. Stručno predavanje o bolesti održao je specijalist neurolog Igor Cindrić iz Opće bolnice Virovitica, a nazočile su i voditeljica Odjela za neurologiju Opće bolnice Bjelovar, spec. neurolog Tihana Gržinić, i medicinska sestra Jasmina Štefoković. Druženje je nastavljeno nakon večere, kad su svim sudionicima uručene zahvalnice za sudjelovanje, najuspješnijim su natjecateljima dodijeljene medalje, a za osvajače četvrtih mjesta pripremljene su drvene medalje.


Društvo multiple skleroze Virovitičko-podravske županije osnovano je 2003., danas ima 57 članova, a broj je članova u posljednjih nekoliko godina udvostručen. Udruga je započela projekte kada je kao partner Saveza društava multiple skleroze Hrvatske, prije četiri godine, ostvarila projekt SOS za MS vrijedan 522.000 kuna, koji je omogućio promociju aktivnosti udruge i zapošljavanje tajnice na pola radnog vremena.


– U suradnji sa srodnom udrugom Vukovarsko-srijemske županije realiziran je projekt zahvaljujući kojem smo dobili jednog djelatnika i jednog osobnog asistenta, a prošle godine uspjeli smo kao nositelji ostvariti projekt „Razvoj usluga osobne asistencije za osobe s invaliditetom Virovitičko-podravske županije“, vrijedan 1,4 milijuna kuna. Taj projekt omogućio nam je da zaposlimo koordinatora i 11 osobnih asistenata za bolesnike koji su najteže pokretni ili samohrani pa im je pomoć prijeko potrebna. Planiramo i drugu fazu toga projekta, kako bi te osobe zadržale svoje asistente - kaže predsjednik Grahovac.

Početkom godine udruga je pokrenula projekt “Zaželi”, vrijedan 2,5 milijuna kuna, kako bi pomogla osobama starijima od 65 godina koje ne ispunjavaju uvjete za uslugu osobne asistencije. U okviru toga projekta deset gerontodomaćica starijih od 50 godina iz Slatine i Virovitice skrbit će se o 45 korisnika. Najnovijim projektom “Širenje socijalnih usluga u zajednici”, u vrijednosti od 1,5 milijuna kuna, koji udruga planira provesti s partnerima iz Vukovara, Slavonskog Broda i Zagreba, namjeravaju nabaviti vozilo za prijevoz osoba s invaliditetom i zaposliti jedan mobilni stručni tim (voditelj, pedagog, higijeničar i vozač) koji će svakodnevno u Slatini održavati radionice i koji će obilaziti korisnike i jednom ih tjedno odvoziti na bazen u Orahovici, jer je to jedini bazen prilagođen osobama s invaliditetom. Članove Društva multiple skleroze Virovitičko-podravske županije i njihove goste u Višnjici posjetili su načelnik Općine Sopje Berislav Androš i pročelnik Stručne službe Grada Slatine Krunoslav Šarabok. Petar Žarković

Najčitanije iz rubrike