Sport
OSVRT NAKON POBJEDE NAD NIGERIJOM

Nije bilo lijepo, ali je bilo učinkovito
Objavljeno 18. lipnja, 2018.

Hrvatska je nakon 20 godina dočekala pobjedu u prvoj utakmici SP-a. To su prije Modrića i prijatelja još 1998. učinili predsjednik HNS-a Davor Šuker i njegova generacija, kada su na startu svladali Jamajku i onda otišli do svjetske bronce.

Može li se povijest ponoviti? Nakon trijumfa nad Nigerijom sve je više onih koji misle kako to nije nemoguća misija. No dug je put pred Modrićem i društvom do toga jer je na njemu učinjen tek prvi korak. On je bio čvrst i stabilan. Nije to bila nekakva glamurozna partija naše reprezentacije, ali koga briga za glamur na SP-u. Tu se broje samo pobjede. Oni koji ostavljaju dobar dojam obično rano završe kod kuće.

Pragmatičnost

Mnogo je važnije biti pragmatičan, što je Hrvatska bila protiv Nigerije. Cjepidlake će reći - pobijedili smo bez udarca u okvir vrata iz igre sve do same završnice i Kovačićeve prigode. Istina, ali što će tek biti kada naši napadači namjeste ciljnike? Prva utakmica na velikim turnirima uvijek je sklizak teren. Nosi sa sobom ogroman pritisak, jer ako izgubiš na startu, poslije se teško vaditi. Hrvatska je baš profesionalno odradila posao. Nigerija je držana na sigurnoj distanci od Subašića, a znali smo da raspolažemo širokim arsenalom napadačkih mogućnosti te da će neka od njih prije ili poslije uroditi plodom. Ovaj put su to bili prekidi, a pomogli su nam i nesretni nigerijski braniči Etebo, koji je zabio autogol, te Ekong, koji je neoprezno skrivio kazneni udarac.

- Nismo dali najljepše pogotke, ali najvažnije je da su te lopte završile u mreži. Prva utakmica nerijetko može odrediti sudbinu na ovakvim turnirima, pa je pobjeda u njoj vrlo vrijedna. Mi smo je ostvarili, a mene veseli što smo iskazali naglašenu kolektivnost. Imamo odličnu momčad, no i loša iskustva s prethodnih veliki natjecanja, ali sada izgledamo zrelo i spremno za dobar rezultat. Možda je došlo naših pet minuta - rekao je Dejan Lovren, srednji branič naše selekcije.

Iako je postava koju je izbornik Zlatko Dalić poslao na teren naoko bila iznimno ofenzivna, Hrvatska je bila vrlo odgovorna.

Bez euforije

Napadači su dali velik doprinos u obrambenim zadatcima, pa je ofenziva malo patila, ali na kraju dana uzeli smo ono po što smo došli u Kalinjingrad – tri boda. Sve drugo brzo će pasti u zaborav.

Startni trijumf nad Nigerijom nije izazvao nikakvu euforiju u taboru reprezentacije. Svjesni su igrači kako su učinili samo ono što se od njih očekivalo, pa sada mirno mogu očekivati predstojeće izazove.

- Nema razloga za euforiju, jer je Prvenstvo tek počelo. Malo smo proslavili u svlačionici i idemo dalje - poručuje Lovren.

Sljedeći je suparnik i najveći u skupini, Argentina, predvođena Messijem.

- Premda nisu pobijedili na startu, oni su, po meni, i dalje prvi favoriti naše skupine. Reprezentacija koja u svojim redovima ima najboljeg igrača na svijetu to mora biti. Messi je uvijek sposoban preokrenuti utakmicu svojim potezima, ali ne smijemo se posvetiti samo njemu. Opet će važno biti odigrati ozbiljno i koncentrirano kao što smo učinili protiv Nigerije. I čekati svoje prilike, koje će doći, a kada dođu, moramo ih biti spremni opet iskoristiti - smatra Ivan Rakitić, veznjak hrvatske reprezentacije.

Pobjeda na startu završnih turnira velikih natjecanja gotovo je uvijek značila ulazak Hrvatske u drugi krug. Valjda će tako biti i ovaj put…

Dalibor KELER

KALINJINGRAD - Stadion Baltika. Vrijeme i teren: idealni za igru. Sudac: Sando Ricci (Brazil) - 7. Gledatelja: 35.000. Strijelci: 1:0 Etobu (32-autogol), 2:0 Modrić (71-11m) . Žuti kartoni: Rakitić, Brozović (Hrvatska), Ekong (Nigerija). Crveni kartoni: -

IGRAČ UTAKMICE: LUKA MODRIĆ (HRVATSKA)

HRVATSKA

2(1)

Subašić 6,5, Vrsaljko 6,5, Lovren 6,5, Vida 6,5, Strinić 6,5,Rakitić 6,5, Modrić 7,5, Rebić 6 (od 79. Kovačić -), Kramarić 6 (od 60. Brozović, Perišić 6,5, Mandžukić 6,5 (od 85. Pjaca-)

NIGERIJA

0

Uzoho 6, Shehu 5,5, Ekong 5, Balogun 5,5, Idowu 5,5, Ndidi 5,5, Etebo 5,5, Moses 5,5, Obi Mikel 5(od 89. Nwanwko -), Iwobi 5 (od 61. Musa), Ighalo 5

1:0

Modrić je ubacio iz kuta s desne strane, Rebić je prenio glavom loptu na drugu vratnicu, gdje je Etobu pokušao ispred Kramarića očistiti situaciju, ali je umjesto toga poslao loptu u vlastitu mrežu

2:0

Ekong je rukama držao i srušio Mandžukića, pa je dosuđen kazneni udarac, koji je Modrić hladnokrvno pretvorio u pogodak

Luka Modrić

On je bio pravi šef sredine terena i vođa naše reprezentacije. Još jednom je potvrdio sve svoje liderske osobine na travnjaku.

Stoperi

Lovren i Vida posao su odradili bez pogreške. I kada smo Nigeriji prepustili sredinu terena, ostali su čvrsti i nisu dopustili da se Subašić nađe na iskušenjima. Nisu puno igrali zajedno, ali izgledali su kao da to čine svakodnevno.

Pobjeda

Startati pobjedom na SP-u san je svake reprezentacije. Hrvatska je svoj san oživila, a zajedno s tim kod navijača su se počeli pojavljivati i opasni planovi o tome koliko daleko možemo otići.

Bez udarca u okvir

Prvi udarac u okvir vrata koji je uputila Hrvatska bio je onaj iz kaznenog udarca koji je realizirao Luka Modrić. Nakon toga imali smo još Kovačićev udarac u samoj završnici. Ne možemo reći kako nije bilo pokušaja da se ugroze nigerijska vrata, ali njima je nedostajalo preciznosti. To se može i mora popraviti.

Prepuštanje igre Nigeriji

Hrvatska je nakon vodstva prepustila igru Nigerijcima. Je li to bio plan, s obzirom na to da se igra Nigerije bazira na brzim protunapadima, pa kad imaloptu u nogama nije baš kod kuće, ili čisto spontana reakcija, ostat će tajna. No nije bilo potrebe za tim jer Hrvatska je jednako kvalitetno mogla kontrolirati utakmicu s loptom u nogama kao što je činila do dolaska u vodstvo, odnosno kao što je učinila nakon ulaska Brozovića.

Start

HRVATSKA NA SP-u SLAVILA PRVI PUT OD '98.

Najčitanije iz rubrike