Sport
PORAZ SVJETSKIH PRVAKA

Igrač PSV-a šokirao "elf"
Objavljeno 17. lipnja, 2018.

U obranu titule prvaka Nijemci su krenuli porazom. Zasluženim, jer su se Meksikanci predstavili u vrlo dobrom izdanju te zavrijedili taj skalp.

Bez respekta prema svjetskim prvacima Meksikanci su ušli u susret i već u prvoj minuti zaprijetili slijeva, gdje je Vela pronašao Lozana, kojem je udarac blokirao Boateng. Dvije minute poslije Nijemci su uzvratili zdesna, gdje je Kimmich dubinskom loptom pronašao Wernera, čiji je prizemni udarac otišao pokraj suprotne vratnice. U desetoj minuti Herrera je s 25 metara snažno opalio u desnu stranu, ali se Neuer nije dao iznenaditi. Četiri minute poslije Meksikanci su izborili slobodan udarac zdesna, odakle je Herrera centrirao pred vrata, a Hernandez u padu glavom ciljao desni kut, kamo se bacio Neuer i uhvatio loptu. U sljedećoj akciji na drugoj strani Kimmich je centrirao na drugu vratnicu, gdje je loptu zahvatio Salcedo i poslao ju pokraj svoga bližeg kuta. Meksikanci su ponovno prijetili u 18. minuti, ali je Hernandez oklijevajući upropastio kvalitetan Herrerin pas. Dvije minute poslije Kimmich je u meksičkom 16-ercu pronašao Wernera, koji je šutirao iz okreta i prebacio vrata. Meksikanci su za vrlo dobru igru bili nagrađeni u 35. minuti, kada su Hernandez i Vela na centru odigrali dupli pas, a prvoimenovani potom dodao ulijevo utrčalom Lozanu, koji je ušao u 16-erac, prevario jednog “bijelog” i zatim pogodio bliži kut - 0:1. Na isteku 38. minute Kimmich je izborio slobodan udarac na 25 metara, koji je Kroos izveo preko zida ciljavši lijevi gornji kut, a Ochoa paradom vršcima prstiju uz pomoć grede spasio izjednačenje. Vodstvo su “zeleni” mogli udvostručiti u 45. minuti, ali je Velin udarac sa 16 metara otišao pokraj desne vratnice.

Nijemci su u nastavku bili poduzetniji, ali nisu uspjeli stvoriti prigodu, nego je opasnost u 57. minuti bila pred njihovim vratima, koju je upropastio Hernandez netočno dodavši loptu odlično postavljenom Veli. U pomoć svojim napadačima došli su Boateng i Kimmich, zaprijetivši u 65. minuti ubacivanjem prvoga u 16-erac, gdje je potonji škaricama prebacio okvir vrata. Dvije minute poslije Draxler je ciljao lijevi gornji kut, ali ga je spasio “zeleni” blok odbivši loptu u desni korner, nakon kojeg se Werneru pružila prigoda, ali je njemački napadač iz blizine šutirao preko grede. Slično kao Reus u 71. minuti zdesna, ciljajući bliži kut. Pokraj lijeve vratnice meksičkih vrata prošao je Kroosov udarac sa 17 metara u 76. minuti, nakon što je Kimmich zdesna pronašao na povratnoj svoga veznjaka. U 82. minuti Layun je mogao riješiti susret, ali je iz povoljne pozicije sa 16 metara šutirao pokraj desne vratnice. Tu je meksičku u 89. minuti okrznuo Brandtov udarac s 20-ak metara te je tako propala i posljednja prigoda za izjednačenje. D.L.

MOSKVA - Stadion Lužnjiki. Vrijeme: sunčano. Teren: odličan. Gledatelja: 81.000. Sudac: Alireza Faghani (Iran) 6,5. Strijelac: 0:1 Lozano (35). Žuti kartoni: Muller, Hummels (Njemačka), Herrera i Moreno (Meksiko). Crvenih kartona nije bilo.

IGRAČ UTAKMICE: HIRVING LOZANO (MEKSIKO)

NJEMAČKA

0(0)

Neuer 7, Kimmich 7,5, Boateng 7, Hummels 6, Plattenhardt 5,5 (od 79. Gomez -), Kroos 6,5, Khedira 5,5 (od 60. Reus 6), Muller 6, Ozil 5,5, Draxler 6, Werner 6 (od 86. Brandt -)

MEKSIKO

1(1)

Ochoa 7,5, Salcedo 6, Ayala 6,5, Moreno 6,5, Gallardo 6,5, Herrera 7, Guardado 6 (od 74. Marquez -), Layun 6, Vela 7,5 (od 58. Alvarez 5,5), Lozano 7,5 (od 66. Jimenez 5,5), Hernandez 6,5

Najčitanije iz rubrike