Regija
MLJEKARIMA PREDSTAVLJENA PODMJERA

Potpore za preradu mlijeka u sirove
Objavljeno 16. lipnja, 2018.

VINKOVCI

Predstavljene su podmjere 4.2. Potpora za ulaganja u preradu, marketing i/ili razvoj poljoprivrednih proizvoda, tipa operacije 4.2.1 Povećanje dodane vrijednosti poljoprivrednim proizvodima – objekti malog kapaciteta za preradu mlijeka.

- Ova se podmjera odnosi na sve proizvođače i sva mala gospodarstva koja žele prerađivati mlijeko u sirove. Kako je ukupna alokacija oko 75 milijuna kuna, sredstava ima dosta. Na području Vukovarsko-srijemske županije pet je gospodarstava koja su iskazala želju da idu u legalizaciju proizvodnje. Ona već imaju proizvodnju, ali nisu legalna na tržištu. Naš je korak da ohrabrimo proizvođače da zatraže tehnološki elaborat od Agronomskog fakulteta u Zagrebu i na temelju tog elaborata izrade svoj projektni zadatak koji će kandidirati nadležnim tijelima. Moraju znati točno koju investiciju trebaju za koji dio na objektu, odnosno za rekonstrukciju, adaptaciju i opremanje kako bi u konačnici bili zadovoljni svojom proizvodnjom - rekao je Andrija Matić, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i infrastrukturu.

U Vukovarsko-srijemskoj županiji ima 10.000 krava, no činjenica je, kako kaže Matić, da je smanjen broj malih gospodarstava koja su se bavila proizvodnjom mlijeka. Nekada je u županiji, podsjetio je, bilo 16.000 krava.

- Velik je problem što su mali proizvođači odustali od proizvodnje mlijeka, nemamo potencijal koji je nekad bio, a skloni su ići u tov junadi - rekao je Matić.

Među proizvođačima mlijeka na predstavljanju podmjera bila je i Anka Lomjansky Perković iz Iloka.

- Mi imamo 60 krava i dnevna je razina proizvodnje oko tisuću litara mlijeka. Mlijeko nam otkupljuje Vindija, a pravimo i sirove. Želimo napraviti siranu kako bismo pravili sir u većim količinama i proizvodili ga za prodaju. Ovom prezentacijom željeli smo doznati koliko možemo dobiti nepovratnih sredstava i koliki su ukupni troškovi gradnje sirane - rekla je Lomjansky Perković.

Vrijednost potpore po projektu je od 15.000 eura do 1.000.000 eura, a najviša vrijednost po projektu za korisnike početnike do 200.000 eura. Početnik je korisnik koji u trenutku objave natječaja posluje u preradi kraće od dvije godine. Intenzitet potpore po projektu iznosi 50 posto ukupnih prihvatljivih troškova. Mario Kokaj

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike