Ekonomija
ŠIMO OREŠKOVIĆ, UMIROVLJENI SINDIKALIST PPDIV-A

Poljoprivredna poduzeća strahuju od gubitka zemlje
Objavljeno 13. lipnja, 2018.

Vezani članci

PROGRAM ZA DRŽAVNU ZEMLJU

Ako promaše rok, lokalci gube 65% prihoda od zemlje

Dok su općine i gradovi donošenjem svojih programa raspolaganja odradili prvi korak u proceduri dodjele državne zemlje, sada kada je ona ponovno vraćena na lokalnu razinu, trgovačka društva strahuju da će ostati bez dobivenih državnih tabli kroz koncesiju/dugoročni zakup, a što u pitanje dovodi njihovu daljnju proizvodnju, pa i opstanak, odnosno opstanak radnika.

S druge strane, u pitanju su veliki, strateški proizvođači hrane u nas. Upozorava na to nekadašnji predsjednik Sindikata PPDIV-a Šimo Orešković, danas u mirovini, a koji je za radnog vijeka bio aktivan u tom dijelu, u borbi za svaki državni hektar.

– Godine 2001. aktivno sam sudjelovao u vremenu kada smo se borili za svaki hektar, da ih tzv. kombinati, koje su osuđivani na propast, zadrže. Sada se povijest ponavlja. Zakon je raspolaganje državnom zemljom prvotno prepustio općinama i gradovima, dodjeljivana je svima i svakome, nije se pratilo da se to uredno plaća, tko ju dobiva..., pa je država taj posao povukla s lokalne na državnu razinu. Država nema puno zemlje – oko 800.000 ha, a poljoprivredna poduzeća, veća, manja, dobila su u koncesiju oko deset posto, oko 80.000 ha. Obrađivala su ju tijekom ove godine i značajno ulagala u nju, dobivala vrhunske rezultate na njoj poput Žita, Belja, Orahovice... I sada se to ponovno preispituje. A njihov doprinos u proizvodnji hrane je 45-50 posto - upozorava Orešković te podsjeća i na zahtjeve čitavom nizu ministara poljoprivrede o tome da se priznaju referentni prinosi, da se poticaji, ističe, ne mogu dobivati za bilo što.

– U najnovije vrijeme oni koji su čisto ratarili – njima se najviše isplatilo. Dobivali su poticaje, a oni koji su htjeli nešto raditi, pa imati stočarstvo, ti su propali. Sada se raspolaganje državnom zemljom vraća opet na lokalnu razinu, da općine i gradovi naprave nove programe raspolaganja, a novi zakon prednost daje OPG-ovima. Postojeći koncesionar ne zadržava svoje hektare bez obzira na program jer se sve skupa preispituje i događa se da su poduzeća, koja koriste samo deset posto državne zemlje, opet napadnuta jer ponovno pojedincima treba više hektara, a nitko ne preispituje jesu li zakupci sve platili na vrijeme, jesu li imali rezultate u proizvodnji, jesu li se držali gospodarskih programa na temelju kojih su dobili zemlju - kaže Orešković. S. Župan

Belje, VUPIK, PIK Vinkovci gube do 5000 hektara zemlje

Šimo Orešković upozorava da će, ostanu li poduzeća bez zemlje, na udar doći i njihovi radnici, jer će neka poduzeća morati posezati za otkazima. – Povijest se ponavlja u korist nekih drugih igrača. Belje, VUPIK, PIK Vinkovci..., trebali bi tako izgubiti od 4500 do 5000 hektara zemlje - upozorava Orešković i dodaje kako je u Ministarstvu zatražen sastanak uz zajednički nastup poljoprivrednih društava, a kako bi zadržali ono što su dobili u koncesiju/dugoročni zakup.

Možda ste propustili...

ZAHVALJUJUĆI ELEKTRIČNIM VOZILIMA

Potražnja za bakrom snažno će porasti

OD POČETKA TRAVNJA DO KRAJA LISTOPADA PLANIRANO OKO 758.000 LETOVA

Španjolski avioprijevoznici povećavaju kapacitete

Najčitanije iz rubrike