Sport
ZAVRŠILA NAJDUŽA SEZONA

Tri puta za korak kratki
Objavljeno 21. svibnja, 2018.

Vezani članci

KAKVA JE ZEKIĆEVA POZICIJA?

Želim završiti započete procese

Nogometaši Osijeka završili su najdužu, ali vjerojatno i najčudniju sezonu u HNL-u. Svega je bilo u proteklih desetak mjeseci koliko su bijelo-plavi bili u pogonu. Osječani s pripremama za sezonu koja je upravo završila počeli su 8. lipnja, dakle gotovo prije točno godinu dana. Stoga nije čudo što je trener Zoran Zekić nakon susreta u Koprivnici umorno i iscrpljeno utvrdio:

- Hvala Bogu da je gotovo.

Svega je bilo tijekom te sezone. Usponi i padovi smijenjivali su se i upravo zbog nedostatka pravog kontinuiteta Osijek nije uspio napraviti korak naprijed kada je u pitanju plasman u HNL-u. Kao i lani, završili su četvrti s plasmanom u Europu. Za neke navijače to je realnost, za druge pak razočarenje, jer Osijek nije bio konkurentniji u borbi za bolji plasman. Bijelo-plavi su vrlo rano u sezoni dospjeli u lagodnu poziciju. Europa je bila u džepu, a mjesta na ljestvici iznad četvrtog relativno daleko. Zato je u nekim utakmicama znalo nedostatajati one prave strasti i gladi za pobjedama.

Propuštene prigode

Osijek je mnogo toga dobro započeo u ovoj sezoni, ali gotovo ništa nije završio na pravi način. Ostao je koračić do plasmana u skupine Europske lige, ispao u četvrtfinalu Kupa na svome stadionu, a u prvenstvu je propustio valjda sve što se propustiti moglo. To se najbolje očitovalo u posljednja četiri nastupa u kojima su Osječani igrali možda i najbolji nogomet ove sezone, a osvojili su samo četiri boda.

- Baš se u tim susretima vidjelo koliko nam nedostaje iskustva, pa i kvalitete, ako hoćete. Kada budemo ozbiljna momčad takve ćemo utakmice hladno rješavati s tri pogotka razlike u našu korist. Cijelu sezonu nekako nam je nedostajao taj klik. Nikako nismo uspjeli probiti neke psihološke barijere. Nakon sjajnog ljeta u Europi jednostavno se nismo uspjeli prilagoditi potrebama domaćeg prvenstva, nego smo predugo nastavili živjeti u snovima europske euforije. Mnogi su takvu atmosferu doživjeli prvi put. Iz svega toga moramo izvući pouke, ali ne u riječima, nego u djelima. Sada moramo povući prave poteze - kaže Zoran Zekić, trener nogometaša Osijeka, pa dodaje:

- Očekivao sam kako će druga godina biti zahtjevnija od prve koja je bila rekordna prema mnogo stvari i nije bilo objektivno očekivati kako ćemo je odmah biti u stanju ponoviti. Ove sezone gotovo smo na svim frontama ostali za korak prekratki, ali nije to slučajno.

Prozivka 10. lipnja

Na polusezoni priča je izgledala solidno. Osijek je bio treći, sa samo dva boda manje od Hajduka, i očekivalo se kako će se u proljeće voditi velika bitka sa Splićanima i Rijekom. No, rezultati u proljeće bili su baš loši. Naime, nakon jesenskih 20 kola Osijek je imao samo dva poraza da bi u 16 proljetnih nastupa kapitulirao čak šest puta i sezonu završio s čak deset bodova manje od trećeplasiranog Hajduka.

- Proljeće je bilo baš loše. Već sam ranije rekao kako sam pogriješio još zimus, jer nisam na vrijeme razdrmao momčad tijekom priprema. Tijekom zime nismo uspjeli nadograditi momčad, ali to je plod specifičnih okolnosti koje vladaju na tržištu u zimskom prijelaznom roku. Kasnije su se na to nadovezali i oni problemi s odgodama i nemogućnošću treniranja pa smo tek na samom kraju sezone pronašli sebe i počeli igrati kako treba. Obilježio nas je golem broj remija, a to najbolje govori o tome što nam je nedostajalo. Zabilježili smo samo dvije pobjede u gostima, a na taj se način ne može probiti u sam vrh. No, uz sve te objektivne poteškoće smatram kako smo mogli i morali učiniti više na rezultatskom planu i mogli igrati bolje - rekao je Zekić koji će momčad ponovno imati na okupu 10. lipnja, za kada je zakazana prozivka.

Dalibor KELER
PRIPREME U VELIKOJ I AUSTRIJI

Za razliku od prošle godine kada su imali stanku od samo tjedan dana, nogometaši Osijeka sada će imati pravi predah između dvije sezone. Odmarat će se tri tjedna, a trener Zoran Zekić prozivku je zakazao za 10. lipnja. Nakon toga bijelo-plavi će na pet dana skoknuti u Veliku (14. do 19. lipnja), a glavni dio priprema obavit će u Austriji od 22. lipnja do 6. srpnja. Nova sezona počet će 12. srpnja, kada je na rasporedu utakmica 1. pretkola Europske lige. D.Kl.

TRI DOBRE STRANE SEZONE

1. Nastupi na europskoj sceni

2. Rezultati u derbijima HNL-a

3. Nekolicina igrača pokazala je kvalitetu za ozbiljne stvari

TRI LOŠE STRANE SEZONE

1. Loši proljetni rezultati

2. Brojne ozljede i problemi s uvjetima za rad u početku proljeća

3. Poraz od Lokomotive na Kohortin rođendan

TRI ŽELJE ZA SLJEDEĆU SEZONU

1. Biti konkurentniji u borbi za vrh tablice

2. Više pameti i kvalitete u momčadi

3. Nastavak procesa selekcije i stvaranja prepoznatljive igre

47

službenih utakmica odigrao je Osijek ove sezone, što je najviše otkako se igra HNL

Proljeće

DRUGI DIO SEZONE MNOGO LOŠIJI

Možda ste propustili...

SUSRET OSMINE FINALA KUPA ŽNS-A OSJEČKO-BARANJSKOG

Donjomiholjčani zaustavili NAŠK

Najčitanije iz rubrike