Regija
PROTUPOŽARNA VJEŽBA

Učenici spašeni iz zgrade koju je “progutao” požar
Objavljeno 16. svibnja, 2018.

U velikom požaru koji je zahvatio Osnovnu školu “August Cesarec” u Ivankovu ozlijeđeno je najmanje 10 osoba, ima nestalih, a nastala je i velika materijalna šteta! Zbog katastrofalnog požara koji je izazvao kratki spoj na električnim instalacijama, u vrlo kratkom roku intervenirali su vatrogasci, Hitna pomoć, Hrvatska gorska služba spašavanja, Civilna zaštita, Crveni križ, policija. Ozlijeđeni su zbrinuti, a požar je u konačnici ugašen. Ispred škole šokiranim učenicima i njihovim roditeljima pružana je psihosocijalna pomoć...

Na svu sreću, to nije bila stvarna situacija, nego uspješno provedena sedma tematska vježba u Vukovarsko-srijemskoj županiji. Vježba je imala naziv “Požar u OŠ August Cesarec 2018. Ivankovo”. Putnik namjernik koji bi se zatekao u dvorištu osnovne škole uistinu bi pomislio da je riječ o stvarnoj situaciji. Iz jedne od učionica sukljao je dim, učenici su, njih 600-tinjak, u pratnji učitelja žurno izlazili iz škole, a vatrogasci pod punom opremom u unutrašnjost zgrade. Zatočene učenike i osoblje škole s viših katova izvlačili su s pomoću užeta pripadnici HGSS-a. Liječničke ekipe bile su spremne pomoći ozlijeđenima u dvorištu škole, a tu su bili i pripadnici Crvenog križa.

- Općina Ivankovo ove godine u suradnji s Državnim uredom za zaštitu i spašavanje organizirala je ovu pokaznu vježbu. Značenje za našu općinu bilo je veliko jer smo provjerili operativnost snaga civilne zaštite koja je ustrojena na razini općine. Vježba je bila prvi put snimana iz zraka, te s više kamera, kako bismo djeci u našoj dvorani pokazali preko videozida i upozorili na sve činjenice ako dođe do požara u školi. U našoj školi ima 600 učenika, tako da je ovo bilo jako korisno i puno su toga naučili - rekao je Marko Miličević, načelnik općine Ivankovo.

Vježbom je obuhvaćeno više od 700 sudionika (učenici i djelatnici škole te pripadnici operativnih snaga). Bilo je pet lakše i pet teže unesrećenih osoba, pružana je i psihosocijalna potpora, a služba traženja popisivala je nestale.

Tekst: Mario KOKAJ / Snimio: Gordan PANIĆ
BROJNI SUDIONICI VJEŽBE

U uspješno provedenoj vježbi sudjelovali su Općina Ivankovo, Područni ured za zaštitu i spašavanje Vukovar, DVD Ivankovo, HGSS Vinkovci, Policijska postaja Vinkovci - ispostava Markušica. Naravno, sudionici su bili učenici i djelatnici OŠ “August Cesarec” Ivankovo te Županijski zavod za hitnu medicinu i Gradsko društvo Crvenog križa Vinkovci.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike