Regija
NOVI PROJEKTI UČENIČKE ZADRUGE “CUCURBITA”

Projekt “Slavonska oaza lavande”!
Objavljeno 16. svibnja, 2018.

POŽEGA

Učenici, roditelji i učitelji OŠ Dragutina Lermana iz Brestovca osnovali su 2011. godine učeničku zadrugu “Cucurbita”, na tragu duge tradicije iz 1958. godine kada je poslovala učenička zadruga s tri sekcije. Sada učenička zadruga djeluje sa sedam sekcija: školski vrt, ljekovito bilje i pripravci, povrtlarska, voćarska i kreativna sekcija, sekcija za ekosapune i modelarska sekcija.

- Danas smo počeli provoditi novi projekt Slavonska oaza lavande, koji smo dobili na natječaju Zaklade Adris. Jedan projekt započeli smo još ove zime kada smo nabavili uređaj za destilaciju eteričnih ulja vrijedan 35.000 kuna, koji smo isprobali sa sirovinama lavande koje nam je osigurala OŠ Antuna Kanižlića, jer smo svoju proizvodnju lavande mi već preradili do tada. Ujedno smo i njihove učenike upoznali s načinom proizvodnje eteričnih ulja iz lavande - rekla je voditeljica učeničke zadruge Maja Davidović, prof. biologije i kemije, te dodala da i s ovim novim projektom pripremaju sirovinsku bazu za svoju proizvodnju i nove projekte.

- U nastavku projekta radimo mirisnu šetnicu u obliku labirinta s 400 sadnica lavande, u čijem je centru kulisa s logom naše zadruge, a kod koje će se moći raditi selfiji i boraviti u prirodi. U centar šetnice postavili smo nekoliko klupa, na kojima će se moći uživati u mirisima lavande. Kroz projekt smo nabavili puno alata i materijala, od motika, štihača, grablji do poljoprivrednih kolica, jer imamo više od 20.000 četvornih metara površina koje obrađujemo - kaže Davidović. Općina Brestovac sufinancirala je projekt s 15.000 kuna i Požeško-slavonska županija s osam tisuća kuna.

Uzgajaju jabuke, kruške, šljive, imaju površine pod lavandom, a na površini od jednog jutra, koju su dobili od općine, sade buču golicu u suradnji s OPG-om Grbić, od koje proizvode bučino ulje u uljari. Upravo zbog te suradnje, 2013. godine dobili su i nagradu na državnoj razini na smotri učeničkih zadruga RH za najbolji proizvod - bučino ulje. Ulja, eterična ulja koriste u svojoj proizvodnji sapuna i kozmetike.AGM Kruna

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike