TvObzor
THE GIRL IN THE SPIDER'S WEB

Nastavak kultne Millennium trilogije
Objavljeno 20. travnja, 2018.

Proteklog je vikenda u Stockholmu održano prvo službeno medijsko predstavljanje ekipe i glumaca filma “The Girl in the Spider’s Web”. Glumci Claire Foy, Sylvia Hoeks, Lakeith Stanfield i Stephen Merchant, zajedno s redateljem Fede Alvarezom, obilježili su završetak snimanja najnovije filmske ekranizacije serije poznatih švedskih trilera.

Riječ je o ekranizaciji zadnje (četvrte) knjige “Što nas ne ubije”, koja je nastavak Millennium trilogije (“Muškarci koji mrze žene”, “Djevojka koja se igrala vatrom” i “Kule u zraku”). Posljednja filmska ekranizacija bio je film Davida Finchera “Muškarci koji mrze žene” iz 2011. godine, koji je ostvario uspjeh i kod publike i kod kritike te od 5 nominacija osvojio Oscara za najbolju montažu.

U četvrtoj knjizi “Što nas ne ubije” pratimo dobro nam poznate protagoniste Lisbeth Salander, mladu hakericu, i novinara Mikaela Blomkvista, koji se nalaze uhvaćeni u mreži špijuna, cyber-kriminalaca i korumpiranih vladinih dužnosnika. Strah, napetost i nove prijetnje s kojima se suočavaju, primorat će beskompromisnoga lovca na istinu i genijalnu ekscentričnu hakericu da ponovno udruže snage. Riječ je o trileru koji su obožavatelji dugo iščekivali, odnosno romanu, koji kao i prethodni, zadire u aktualne i bolne teme. Lisbeth Salander i Mikael Blomkvist ponovno su zajedno u avanturi od koje zastaje dah.

U filmskoj verziji kultni lik Lisbeth Salander utjelovljuje Claire Foy (gledateljima poznata prema ulozi u seriji “The Crown”), a Mikaela Blomkvista švedski glumac Sverrir Gudnason. U filmu “The Girl in the Spider’s Web” glume i Sylvia Hoeks, koju smo nedavno gledali u filmu “Blade Runner 2049.”, Lakeith Stanfield (“Get Out”), Cameron Britton, poznat kao glavni negativac u seriji “Mindhunter”, te mnogi drugi. U filmu se pojavljuje i bosanska glumica Andreja Pejić, javnosti poznata kao najpoznatiji svjetski transrodni model. David Fincher, redatelj prvog filmskog naslova, ovaj je put preuzeo ulogu izvršnog producenta.

Zanimljivo je istaknuti kako se u tom nastavku maksimalno nastojala održati autentičnost knjige, što se vidi već prema većoj zastupljenosti švedskih glumaca i ekipe filma.

Vrijedi napomenuti kako autor zadnje (četvrte) knjige, za razliku od prethodnih triju, nije Stieg Larsson koji je prethodno preminuo, nego ju je napisao jedan od najboljih suvremenih švedskih pisaca David Lagercrantz.

Inače, knjiga “Što nas ne ubije” u Americi ostvarila je status bestselera, a i prva filmska ekranizacija “Muškarci koji mrze žene” pobrala je pohvale, tako da jedva čekamo listopad, za kada je film “The Girl in the Spider’s Web” najavljen u domaćim kinima. (N.K.)

 
Možda ste propustili...

TREĆA SEZONA EMISIJE “BLAGA S BETTANY HUGHES”

Dosad neviđen pristup novim otkrićima

PORTRET GLUMCA KOJI JE RUŠIO HOLIVUDSKE STEREOTIPOVE

Jack Lemmon: Profesionalac nad profesionalcima

Najčitanije iz rubrike