Osijek
NOVA ALJMAŠKA UGOPONUDA

Umjesto u inozemstvo, otvorio restoran i zaposlio sumještane
Objavljeno 17. travnja, 2018.

Da u Slavoniji ima i pozitivnih priča i primjera, unatoč autobusima koji svakodnevno odvoze Slavonce na rad u inozemstvo, dokazuje priča Ivice Stankovića iz Aljmaša.

Aljmaš je pokazao i dokazao da je malo slavonsko mjesto za velike stvari. Kada svi odlaze, Ivica Stanković, hrvatski branitelj, pokreće pozitivnu priču i u svom selu otvara konobu koja upošljava pet osoba s ovog područja. Prepoznajući turističke potencijale svoga podunavskog sela, uz optimizam i gotovo neopisivu ljubav prema ušću Drave i Dunava, Ivica Stanković, koji za sebe kaže da je tek mali slavonski čovjek, ovim poduzetničkim korakom dokazuje da ima duha i ljubavi prema zavičaju.

- Aljmaš kao predvodnica vjerskog, riječnog i ostalih oblika turizma ima budućnost. Mali koraci čine da se dođe do velikih stvari. Promjene se stvaraju, a ne čekaju. Ljubav prema Aljmašu i Slavoniji, entuzijazam ekipe petero ljudi pokušat će oživiti ovo malo pitomo slavonsko seoce i obogatiti ponudu svim dobronamjernim posjetiteljima. U posao svi moji djelatnici ulaze puni optimizma i ljubavi, te će pokušati ostvariti svoju egzistenciju u ovom dijelu koji svi nazivaju provincijom - kaže Stanković, koji je otvorio Konobu Aljmaš.

Nedavno je vezano uz one koji odlaze u inozemstvo Snježana Brzica, pomoćnica ministra turizma, komentirala da odlaze ljudi koji vani peru posuđe, a u Hrvatskoj mogu biti odlični ugostitelji, samo je potrebno da se okuraže i upuste u turističko ili kakvo drugo poduzetništvo.

Kod ovih petero iz Konobe Aljmaš prevladava entuzijazam, optimizam i vjera u uspjeh. Ne žele otići autobusom u “bolji” život, nego ga se trude ostvariti ovdje.

- Ispast će da filozofiramo, ali doista nam je svima moto da samo čovjek koji pokušava nemoguće dostiže i prestiže granice mogućeg. Da vozni redovi ne voze Slavonce samo iz Lijepe Naše, ova naša složna ekipa pokušat će autobuse stranaca i svih zaljubljenika u naš kraj dovoditi u ovaj dio Slavonije nudeći im domaće slavonske specijalitete u netaknutoj prirodi aljmaškog marijanskog svetišta. Slavonci su ljudi tople duše - urođena nam gostoljubivost potencijal je koji svi ugostitelji na moru žele iskoristiti baš od sezonaca iz Slavonije. Kao da mi to ne znamo, zato ćemo mi dočekati i ugostiti turiste i omogućiti im da se ugodno osjećaju upravo ovdje - kaže Stanković. D. Pejić

FIŠ PREMA RECEPTU ALASA IZ VREMENA POSTANKA TOG DUNAVSKOG SELA

- Planiramo obogatiti turističku ponudu šarolikošću i raznolikošću, uz dobru hranu prihvatljivih cijena, imamo u planu razne tematske večeri s gostima raznih profila, kao i vikende dalmatinske, ličke i ostalih kuhinja, razna događanja uz ribarske večeri na kojima sam jedan od organizatora. Želimo pokazati da u našoj dragoj Slavoniji nije sve tako sivo, beznadno i bezidejno. Bogatstvo je u čovjeku”, kaže Stanković dodajući kako je, uz standardnu gastroponudu, Konoba Aljmaš mjesto u kojem se može pojesti fiš spravljen na način kako ga aljmaški alasi spravljaju od kada je i tog sela na Dunavu.

Možda ste propustili...

ŽUPANIJA POMOGLA U ORGANIZACIJI TERENSKE NASTAVE

Učenici livanjskog kraja u Vukovaru

Najčitanije iz rubrike