Kultura
8. LUTKOKAZ OD 20. DO 23. OŽUJKA

Livija Kroflin: Studij lutkarske režije nasušna je potreba
Objavljeno 15. ožujka, 2018.
Lutkokaz povećava vidljivost i Umjetničke akademije, ali i glumaca/lutkara

Osmo izdanje Lutkokaza, međunarodne revije lutkarstva (koje se održava u novom terminu - od 20. do 23. ožujka), bilo je temom jučerašnje konferencije za novinare u svečanoj dvorani Umjetničke akademije u Osijeku. Ponosni na kontinuitet su i organizatori, i partneri, i suorganizatori, a kvalitetu održavaju bogatim programom i sadržajima, uglavnom namijenjenima studentima, ali i javnosti svih dobi. Predstave, predavanja, radionice, predstavljanja - besplatni su, kao i svih godina do sada, a mjesto održavnja uglavnom su prostorije Umjetničke akademije, ali i Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića.

Dobrom vilom ne samo Lutkokaza nego i osječkog i hrvatskog lutkarstva, pa tako i Hrvatskog centra UNIMA-e, Jasminka je Mesarić nazvala doc. dr. sc. Liviju Kroflin, članicu međunarodnog Izvršnog odbora svjetske UNIMA-e i predsjednicu međunarodne UNIMA-ine komisije Lutka u obrazovanju, razvoju i terapiji.

UNIMA, krovna udruga lutkara, koja svoje podružnice ima diljem svijeta, pa tako i u Hrvatskoj, dogodine slavi 90 godina postojanja. Predsjednica Hrvatskog centra, Jasminka Mesarić, napomenula je kako je UNIMA u Hrvatskoj osnovana odmah nakon osamostaljenja države, a rad je Centra prepoznat i dobro ocijenjen na svjetskoj razini.

- Nije lako ući u tijela svjetskih udruženja, no HC-u je to uspjelo - ponosna je Jasminka Mesarić, koja je u Upravnom odboru UNIMA-e, kao i Livija Kroflin (voditeljica programa za lutkarstvo UAOS-a), od samih početaka. Od samih je početaka na više razina UNIMA povezana sa studijem glume i lutkarstva, a ove godine obuhvatit će i obilježavanje Svjetskog dana kazališta za djecu i mlade (20. ožujka), za koju je hrvatsku poruku napisao Zoran Pongrašić, a svjetsku Mohamad al Jounde iz Sirije i Mo Willems. Odmah sljedećega dana diljem svijeta se obilježava Svjetski dan lutkarstva, prigodom čega će u 12.30 s Pješačkog mosta krenuti lutkarska povorka te, preko promenade, završiti na Trgu A. Starčevića, gdje će David Fekete izvesti predstavu “Vitez Laszlo” - dodao je Hrvoje Seršić, umjetnički voditelj 8. lutkokaza, iz programa izdvojivši predstavu koja otvara festival - “Dindim, o nježnosti” u režiji Tamare Kučinović, iza koje stoji umjetnička organizacija GLLUGL, a koju čine bivši studenti UAOS-a. Osim domaćih snaga (osam ispitnih predstava) program će Lutkokaza i ove godine obogatiti gosti iz Slovenije, Mađarske i Italije, koji će uz predstave održati i radionice.

Lutkokaz, između ostaloga, povećava vidljivost i Umjetničke akademije, ali i studenata glume i lutkarstva, no Livija Kroflin kao nasušnu potrebu ističe studij lutkaske režije.

- Naši studenti nakon akademije osnivaju svoje družine, zapošljavaju se u lutkarskim kazalištima, režiraju... pomak se osjeća - ipak je zadovoljna Livija Kroflin.

Novi partner Lutkokaza je Fakultet za odgojne i obrazovne znanosti, što Vesnica Mlinarević, prodekanica za nastavu, ocjenjuje iznimno korisnim i za studente, ali i za profesore, jer je lutka jako važna u odgoju i obrazovanju.

Narcisa VEKIĆ

gosti

STIŽU IZ MAĐARSKE, SLOVENIJE I ITALIJE

23. lutkarsko proljeće održava se od 19. do 24. ožujka u Vukovarsko-srijemskoj županiji, a 11. Dioniz u Đakovu od 24. do 27. ožujka

Najčitanije iz rubrike