Osijek
VLASNICI PASA, OPREZ!

Na promenadi, Sjenjaku, Solarskom trgu i u Ilirskoj ulici netko pobacao otrov!
Objavljeno 14. ožujka, 2018.
Životinje umiru u mukama i nije mi jasno kako to netko može činiti, kaže veterinar Kuruvija

Najprije područje oko Kopike, u Ilirskoj ulici, Naselju Vladimira Nazora, a prema najnovijim svjedočenjima kod Solarskog trga i na dijelu promenade i Sjenjaku, površine su posute otrovom za pse!

- Jučer sam (ponedjeljak, nap.a.) odvela kujicu u Veterinarsku ambulantu “Dr. Doolitle”, nakon što sam poslije šetnje po Gornjodravskoj obali vidjela da se trese, slini, povraća i potpuno je dezorijentirana. Moja sedmomjesečna Ria još uvijek je u stacionaru u ambulanti. I pas Vegas jučer je dovezen u Veterinarsku ambulantu “Vetam” s istim simptomima, a koliko smo čuli od veterinara, otrova ima po cijeloj promenadi i sad stvarno ne znam gdje će moja Ria, ako preživi, šetati. No, moramo se zapitati i gdje će nam se djeca igrati – ogorčeno kaže Aleksandra Martinčević koja je Riu uzela odbačenu u vrećici i staru samo jedan dan. Ova mješanka ljubimac je cijele obitelji i naša sugovornica ne može shvatiti motiv nekoga tko na ovaj način želi nauditi četveronožnim ljubimcima.

Nije to jasno ni dr. vet. med. Hrvoju Kuruviji iz Veterinarske stanice “Vetam” koji nam je potvrdio nekoliko slučajeva trovanja pasa u posljednja dva tjedna. Kaže kako se odmah pristupa intenzivnom liječenju, odnosno infuzijama dva puta dnevno. Kuruvija ističe da se dio pasa uspije izvući, no pas kojeg vlasnik kasno dovede obično nema šanse za preživljavanje.

- Životinje umiru u mukama i nije mi jasno kako to netko može činiti. Srećom, mlađi vlasnici pasa obično odmah dođu k nama, a to povećava mogućnost preživljavanja, jer tu se treba odmah djelovati – kaže Kuruvija.

Pune ruke posla imao je i dr. vet. med. Goran Spasovski, vlasnik Veterinarske stanice “Dr. Doolitle”, kojemu je dovezen pas u noći između ponedjeljka i utorka. “ Pas je cijelu noć na infuziji i bori se za život. Pojeo je otrov, to je neupitno – poručio je Spasovski.

Dojave vlasnika, prema riječima dr. vet. med. Dražena Zukovića, direktora Veterinarske stanice Osijek, mogu pomoći u sprječavanju trovanja četveronožnih ljubimaca. Kad je u pitanju Veterinarska stanica Osijek, kaže kako u ambulanti za male životinje nema povećanog broja slučaja trovanja, no osobno je iz medija čuo da su neki dijelovi grada opasni za šetnju pasa.

- Nadam se da nema mnogo otrovanih površina, no i najmanja je dovoljna da ishod za životinju bude koban. U svakom slučaju, prva pomoć je izazivanje povraćanja pomoću tople, slane vode. Nipošto se ne preporuča da vlasnik sam pokuša izvaditi otrovanu hranu iz ždrijela, jer smo imali slučajeva frakture dijela grkljana kad su vlasnici prstima pokušali izvući otrovanu hranu iz grla psa – upozorava Zuković, dodajući da je nužno što prije doći kod najbližeg veterinara koji će pokušati spasiti psa. Nažalost, ishod ovisi o količini i vrsti otrova, ali i starosti psa, tako da, kaže, ne može generalno jamčiti hoće li pas preživjeti ili neće. Inače, liječenje može potrajati i do mjesec dana i prognoze nerijetko nisu najbolje, no svakako vrijedi odmah otići veterinaru koji će psu pružiti stručnu pomoć.

Marija MIHELIĆ
Slučajevi prijavljeni policiji

- Svaki slučaj trovanja treba prijaviti policiji, odnosno koristiti mobilnu aplikaciju MUP-a. Vrijedilo bi na takvim površinama, ako se utvrdi da je doista posuta otrovom, postaviti upozorenje - preporučuje Zuković. Iz PU osječko-baranjske doznajemo da je u ponedjeljak prijavljen slučaj trovanja psa na Solarskom trgu, a kako doznajemo od Aleksandre Martinčević, slučaj trovanja Rije i Vegasa prijavljen je policiji jučer (utorak).

- Policijski će službenici u povodu dojave provjeriti navode te poduzeti zakonom propisane mjere - stoji u odgovoru PU osječko-baranjske. Inače, prema Zakonu, trovačima pasa, ako se otkriju, prijeti do godine dana zatvora.

Možda ste propustili...

ŽUPANIJA POMOGLA U ORGANIZACIJI TERENSKE NASTAVE

Učenici livanjskog kraja u Vukovaru

PROJEKT UDRUGE KREAKTIVA: UPOZNAJUĆI EUROPU UPOZNAJEM SEBE

Punoljetnost su obilježili putujući vlakom po Europi na trasi Orient Expressa

Najčitanije iz rubrike