TvObzor
CERSEI IZ “IGRE PRIJESTOLJA”

Lena Headey: Tijekom godina naučila sam promatrati život s više humora
Objavljeno 2. ožujka, 2018.

Lijepa britanska glumica Lena Headey rođena je 1973. na Bermudi gdje je provela najranije djetinjstvo. Školovala se u Yorkshireu i Londonu i već se kao tinejdžerica zainteresirala za glumu. Upravo zahvaljujući školskoj predstavi, sedamnaestogodišnju Lenu zamijetio je filmski agent, tako da se već 1992. našla na velikom platnu i to rame uz rame sa slavnim Jeremyjem Ironsom u filmu “Waterland”. Unatoč tome što joj je još u 15. godini dijagnosticirana klinička depresija, Lena se uspijeva izboriti s njom bez lijekova i izuzetno uspješno gradi svoju karijeru, što se vidi i prema filmskim projektima na kojima je dosad radila.

Tijekom 20-godišnje karijere Lena Headey svoj glumački talent pokazala je u brojnim filmovima i TV serijama - glumila je u avanturističkom hororu “Špilja straha”, u seriji “Sarah Connor: Kronike”, u romantičnoj komediji “Zamisli nas zajedno” i epskom spektaklu “300”. Zahvaljujući karijeri, obišla je gotovo čitav svijet - u Indiji je snimala “Knjigu o džungli”, u Rusiji “Onjegin”, “Posljednji posao” sniman je u Bugarskoj, “300” u Kanadi, a u Dubrovniku je snimala epski spektakl “Igre prijestolja”, u kojem glumi kraljicu Cersei Lannister, a čiju petu sezonu pratimo na HRT-u. “Igra prijestolja” proslavila ju je u tolikoj mjeri da je od početka njezina emitiranja, u travnju 2011. godine, Lena snimila još 13 filmova i pojavila se u pet serija, a donijela joj je i šest nagrada i 23 nominacije.

Divlji roditelj

Cersei nije najbolja žena na svijetu. Kako se poistovjećujete s nekim tako zlim?

- Ne mislim da je tako okrutna. Ne utjelovljujem je tako da bude omražena, stoga je ne gledam kao čisto zlo. Ona je divlji roditelj i nosi se s određenim ludilom svog odgoja. Na kraju, Cersei je borac. Ove je sezone malo drukčije. Mogla bih promijeniti 'ton' nakon ove sezone.

Koju vam je scenu bilo najteže snimiti?

- Držim da su najteže scene one u kojima moraš zapamtiti luda imena i nazive mjesta. To je poput zbrkane verzije Shakespearea. Veliki je pritisak sve izgovoriti točno.

Čemu vas je život naučio?

- Kako su godine prolazile, naučila sam promatrati život s više humora. Kako stariš, osvrćeš se na svoju mladost i pomisliš kako je super biti zdrav i svoj. Manje gledam u zrcalo, ali se više smijem.

Oko čega ste još strastveni, osim oko glume?

- Strastvena sam oko svog života. Volim svoju obitelj, svoje prijatelje. Veliki sam pobornik dobrog čovječanstva na ovom svijetu koji ponekad osjeća kako se taj svijet mjestimice raspada. Veliki sam obožavatelj joge. Volim ljubaznost, sklona sam dobrom vinu, volim tulume i dobru hranu.

Najvažnija scena

Budući da u “Igri prijestolja” nitko nije siguran, bojite li se da će i vaš lik biti ubijen?

- Ne brinem, jer volim snimati (i gledati) seriju, a smrt određenog lika samo je za dobrobit serije, kako bi se nastavila razvijati. Razum mi govori da trebam početi tražiti drugi posao kako bih bila spremna kad god da dođe do toga. Naravno, nisam spremna. Kad dobijemo scenarije, smjesta 'skoknemo' na kraj kako bismo se uvjerili da smo još uvijek sigurni od smrti.

Je li serija promijenila vaš život?

- Naravno, na različite načine, a najčudniji je onaj kad ljudi zure u mene na ulici. Katkad zaboravim da me prepoznaju iz serije, pa se pitam jesam li majicu odjenula naopačke ili tako nešto.

Što nam možete reći o Cerseinom putovanju u novoj sezoni?

- Ima super novu frizuru. Osim toga – a ovo je sigurno očito – Cersei nije baš sretna.

Kraljica Cersei prošla je toliko toga – incest, pokušaj ubojstva... Što je sljedeće?

- Život je prepun izazova. Mislim da je i to ono što naučite tijekom života. Pričekajte finale pete sezone – jednu od mojih najvažnijih scena u seriji pogledat ćete u jednom dahu.

Pripremio: Adrian ANDREJEK
OSOBNA ISKAZNICA

IME I PREZIME:

Lena Headey

DATUM ROĐENJA:

3. listopada 1973.

MJESTO ROĐENJA:

Hamilton, Bermudi

LJUBAV:

suprug Dan Cadan

DJECA:

sin Wylie i kći Teddy

Igra prijestolja 5 HTV2, subotom u 22.35 sati

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike