Osijek
VJEŠTI SPOJ TRADICIJE I MODERNOG

Šokačka modna revija na “Stazama tradicije”
Objavljeno 23. veljače, 2018.

Projekt “Šokački suveniri Osijeku”, koji već 12. godinu zaredom provodi udruga “Šokačka grana Osijek”, dobio je protekle srijede, prigodan uvod specifičnom modnom revijom i demonstracijom rukotvornih proizvoda napravljenih na raznim radionicama. Bogat program pod nazivom “Stazama tradicije 6” tako je okupio mnoštvo zaljubljenika u narodnu baštinu, a sve su šarolikim nošnjama upotpunili i gosti iz svih županija istočne Hrvatske.

- Modna revija vješto je spojila tradicijsko i moderno, a sve su to proizvodi naših radionica na kojima su realizirane etnokreacije narodnih nošnji. Ovim projektom tako želimo očuvati stare, rukotvorne tehnike, a na ovogodišnjim ćemo radionicama, uz pomoć polaznika i voditelja, pokušati napraviti i suvenir, koji bi, baziran na tradiciji, predstavio baštinu grada Osijeka i Osječko-baranjske županije - objasnila je Ljubica Pilipović, voditeljica projekta “Šokački suveniri Osijeku.

-“Šokačka grana” i ovu, trinaestu godinu djelovanja obilježava realizacijom važnih projekata, pa ćemo ponovno obuhvatiti sve ono autohtono, vrijedno obnavljanja i divljenja, kako bi naposljetku imali što pokazati i u Europskoj uniji. Naša udruga trenutno broji gotovo 120 članova, koji kroz razne sekcije, uz “Šokačke suvenire” provode i projekt “Međunarodni okrugli stol urbani šokci”, u suradnji s mađarskim i vojvođanskim kolegama, te “Dane Julija Njikoša – Tamburica pod rukom” u suradnji s STD-om “Pajo Kolarić” - istaknuo je Marko Josipović, predsjednik “Šokačke grane Osijek”, pozivajući sve zainteresirane sugrađane da na njihovim radionicama i projektima dodatno pridonesu razvoju kulturne baštine.

Naposljetku, među nošnjama Slavonije, Baranje, Bačke i Srijema, na modnoj reviji se pronašla i ona gospođe Katice Šimić iz sela Komletinci u okolici Vinkovaca, koja je kao dio udruge “Vrijedne ruke” pokazala stogodišnju, zlatovezom ukrašenu slojevitu obiteljsku nošnju, na oduševljenje svih posjetitelja. M. Mandić

Možda ste propustili...

OPREMANJE ŠKOLSKIH KNJIŽNICA

Pomozite osječkoj OŠ Svete Ane

ŽUPANIJA POMOGLA U ORGANIZACIJI TERENSKE NASTAVE

Učenici livanjskog kraja u Vukovaru

Najčitanije iz rubrike