Osijek
ODJEL IPAK NIJE PRERASTAO U FAKULTET

Kulturologija nastavlja kao Odsjek na Akademiji za umjetnost i kulturu
Objavljeno 13. veljače, 2018.
Nova će akademija nastati spajanjem UAOS-a i Odjela za kulturologiju * Imenovana v.d. dekanica

Odjel za kulturologiju neće prerasti u Fakultet za kulturalne i medijske studije, kako se proteklih mjeseci nagađalo, već će od jeseni postati Odsjek za kulturologiju na Akademiji za umjetnost i kulturu - umjetničko-nastavnoj i znanstveno-nastavnoj sastavnici koja će nastati pripajanjem Odjela Umjetničkoj akademiji u Osijeku. Odlučeno je to na četvrtoj sjednici Senata Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku 24. siječnja 2018. Taj će potez nove sveučilišne uprave spasiti Odjel za kulturologiju od zatvaranja, s obzirom na to da mu prijeti uskraćivanje dopusnice - rekao je za Glas Slavonije prof. dr. sc. Vlado Guberac, rektor Sveučilišta J. J. Strossmayera.

- Osnovni motiv ili najvažniji cilj pripajanja Odjela za kulturologiju Umjetničkoj akademiji jest da spasimo Odjel od bilo kakvog mogućeg uskraćivanja dopusnice. Prije tri godine akreditacijom je Kulturologija dobila pismo očekivanja. To znači da su imali tri godine da poprave nekoliko stvari – od kadrovskih preduvjeta pa do materijalno-tehničkih - rekao je rektor.

Za otprilike mjesec i pol dana odlučit će se ostaje li dopusnica Kuturologiji ili ne. Vrijeme će brzo isteći, no nova Uprava Sveučilišta ništa nije željela prepustiti slučaju. Ovom će se odlukom sačuvati radna mjesta zaposlenika Odjela za kulturologiju, kao i interesi studenata, rekao je rektor.

Na privremeno čelo “nove” Akademije na vrijeme od jedne godine imenovana je sadašnja dekanica Umjetničke akademije.

- Senat je prof. dr. sc. Helenu Sablić-Tomić imenovao privremenom dekanicom i ima vremena do početka sljedeće akademske godine obaviti pravne poslove, odnosno fuzioniranje - rekao je rektor.

To znači da će privremena dekanica obaviti pripreme za početak rada Akademije za umjetnost i kulturu, što se posebice odnosi na podnošenje zahtjeva za Upis u upisnik visokih učilišta i donošenje privremenoga Statuta uz suglasnost osnivača, a potom će poduzeti mjere za konstituiranje Vijeća Akademije te podnijeti prijavu za upis u sudski registar ustanova pri Trgovačkom sudu u Osijeku.

Do kraja ove akademske godine studenti bi i dalje trebali studirati na Odjelu za kulturologiju, a od sljedeće, 2018./2019. godine na Akademiji za umjetnost i kulturu. I dalje će dobivati diplome s obzirom na ono što su upisali – kaže rektor. Kako doznajemo, do promjena što se tiče studijskih programa koji su se do sada izvodili na Odjelu za kulturolgiju neće doći.

- Što se tiče preddiplomskih i diplomskih studija, sve ostaje isto. Nastava će se i dalje izvoditi u zgradi Rektorata na Trgu Sv. Trojstva – zaključio je rektor.

Podsjetimo, Odjel za kulturologiju ustrojen je 2010. kao 17. znanstveno-nastavna sastavnica i peti sveučilišni odjel Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku.

Jasenka PEJAKOVIĆ

Prof. dr. sc. Vlado Guberac

rektor Sveučilišta J. J. Strossmayera

U INTERESU STUDENATA I NASTAVNIKA

- Kao Uprava Sveučilišta zaključili smo da je naša odgovornost prije svega zaštititi Odjel za kulturologiju od mogućeg uskraćivanja dopusnice, i to smo učinili pripajanjem Umjetničkoj akademiji, odnosno budućoj Akademiji za umjetnost i kulturu. Zvat će se Odsjek za kulturologiju, ali od sada pod pravnom kapom Akademije. Na taj je način Kulturologija potpuno zaštićena prije svega u interesu studenata, ali i nastavnika koji ondje rade. Svi dobivaju!

STATISTIKA ODJELA ZA KULTUROLOGIJU

Broj studenata koji su do sada završili studij na Odjelu za kulturologiju:

l Medijska kultura: preddiplomski 177, diplomski 88;

l Kulturalni menadžment: 162, diplomski 74;

l Knjižničarstvo: preddiplomski 129, diplomski 78.

Trenutačno na Odjelu studira ukupno 386 studenata.

Možda ste propustili...

NATJEČAJ UPRAVNOG ODJELA ZA OBRAZOVANJE I MLADE OBŽ

Poslijediplomski studij uz potporu

PROJEKT UDRUGE KREAKTIVA: UPOZNAJUĆI EUROPU UPOZNAJEM SEBE

Punoljetnost su obilježili putujući vlakom po Europi na trasi Orient Expressa

Najčitanije iz rubrike