Regija
PROJEKT “U ČEM' JE PROBLEM?”

Za mlade na istoku najveći problem je nezaposlenost
Objavljeno 23. siječnja, 2018.

VINKOVCI

Hrvatski zavod za zapošljavanje Područni ured Sisak do kraja ovog mjeseca provodi projekt “U čem' je problem?” koji je započet u veljači prošle godine. U njemu sudjeluju kao partneri i suradnici mladi iz Sisačko-moslavačke, Vukovarsko-srijemske i Osječko-baranjske županije.

Stablo problema

Do sada su održani brojni sastanci mladih i donositelja odluka, učili su o razvoju politika za mlade i proveli analizu najznačajnijih problema i prioriteta za razvoj politika za mlade. Nositelj projekta je sisački Hrvatski zavod za zapošljavanje, a potporu u provedbi projekta pružili su partneri PRONI centar za socijalno podučavanje, uredi Sisak, Vukovar i Osijek, Hrvatski zavod za zapošljavanje Regionalni ured Osijek i Područni ured Vukovar, Vukovarsko-srijemska i Sisačko-moslavačka županija, Agencija lokalne demokracije Sisak, kao i suradnik Osječko-baranjska županija. Projekt je financiran kroz program ERASMUS+, Ključna aktivnost 3: Podrška reformi politike, a ciljevi su mu povećati znanja i vještine mladih relevantne za procese razvoja politika za mlade i poticati dijalog između mladih i donositelja odluka, tvoraca politika u području mladih i rada s mladima.

U definiranju i analizi problema mladih u Vukovarsko-srijemskoj županiji sudjelovalo je 12 mladih iz najistočnije županije, kao i predstavnici PRONI centra za socijalno podučavanje, Ureda Vukovar, Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Područnog ureda Vukovar i Vukovarsko-srijemske županije.

Polaznici su prvo kreirali stablo problema, a probleme grupirali u nekoliko područja - obrazovanje, zapošljavanje, socijalna i zdravstvena politika, aktivno sudjelovanje mladih u društvu, kulturi, mobilnosti, informiranju mladih.

Inertnost sustava

Mladi iz najistočnije županije kao najveće društvene probleme vide nezaposlenost, korupciju i gospodarske probleme, a lošu kvalitetu obrazovanja detektiraju kao jedan od ključnih problema te drže kako je kvalitetu obrazovanja nužno podići ako se želi povećati konkurentnost na tržištu rada i smanjiti jaz između onoga što tržište rada nudi u odnosu na kvalitetu radne snage koja izlazi iz obrazovnog sustava.

Jedan od važnijih problema koji su istaknuli je nedovoljna informiranost mladih. Nakon analize problema i razgovora o uzrocima i posljedicama, sudionici su identificirali moguća rješenja za probleme koje mladi spominju što je pokazatelj inicijative kod mladih i želje za poboljšanjem uvjeta života mlade populacije.

Ključni problemi mladih u Vukovarsko-srijemskoj županiji su, pokazala je analiza, nedovoljna informiranost mladih kod izbora zanimanja i nastavka obrazovanja, niska razina samopouzdanja, nedovoljna motiviranost za uključivanje u postojeće aktivnosti u lokalnoj zajednici.

Uzroci tome su inertnost obrazovnog sustava i institucija koje se bave profesionalnim usmjeravanjem i cjeloživotnim učenjem, neprilagođenost obrazovnog sustava promjenama i trendovima i nedovoljno informativnih susreta s mladima na temu izbora zanimanja i nastavka obrazovanja, a posljedice su nedovoljna uključenost mladih u programe ili aktivnosti profesionalnog usmjeravanja i odabira budućeg zanimanja, nedovoljna konkurentnost mladih na tržištu rada i odabir školovanja koje nije u suglasju s potrebama na tržištu rada.

U projektu je sudjelovalo i 15 mladih iz Osječko-baranjske županije i oni su kao tri najvažnija problema detektirali nedovoljnu transparentnost procesa zapošljavanja mladih, sustav zapošljavanja neprilagođen tržištu rada i nedovoljno uključivanja mladih u kulturu.M.Flego

Ispitanici starosti od 15 do 29 godina

Projekt “U čem' je problem” proveo je konzultcije s 415 mladih u dobi od 15 do 29 godina iz ove tri županije. Rađen je u vremenu od 5. svibnja do 31. kolovoza prošle godine preko online upitnika s 18 pitanja.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike