Novosti
EU DEMANTIRA MINISTARSTVO ZDRAVSTVA

Energetska pića djeci se mogu zabraniti
Objavljeno 19. siječnja, 2018.

Hvatska europarlamentarka Biljana Borzan pozvala je nedavno Vladu RH da u svrhu zaštite javnog zdravlja ograniči prodaju energetskih napitaka djeci. Ministarstvo zdravlja negativno se očitovalo o inicijativi uz obrazloženje da to ne dopušta zakonodavstvo EU-a. “Odgovor sam nekoliko puta pročitala, jer nisam mogla vjerovati u to što tvrde. Ako su me se time mislili riješiti, grdno su se preračunali. Pa nekoliko država članica Unije takve je mjere već donijelo, Litva još 2014.! Tražila sam od Europske komisije pravno tumačenje i, naravno, izlika našeg ministarstva ne drži vodu”, istaknula je Borzan.

Europarlamentarka je Komisiji postavila dva pitanja i dobila jasne odgovore. Imaju li države članice pravo odrediti minimalnu dob za potrošnju određenih proizvoda iz razloga povezanih s javnim zdravljem? Je li EU pokrenulo nekakav oblik postupka radi utvrđivanja povrede prava protiv Litve i Latvije? Dobila je odgovore kako su “države članice u potpunosti nadležne za nacionalne politike o javnom zdravlju”, te da protiv Litve i Latvije nije pokrenula nikakav postupak.

- Ako ministar već govori da ne mogu sva bolesna djeca dobiti lijekove, onda neka se makar angažira oko preventive. To ga ništa neće koštati. Više od četvrtine naše školske djece ima prekomjernu težinu, vrijeme je da Hrvatska djeluje. Vjerujem da nema stranke u Saboru koja bi bila protiv, vjerujem da nema roditelja koji bi bio protiv - smatra Borzan.V.T.

Možda ste propustili...

VOJNO OSPOSOBLJAVANJE U POŽEGI

Na obuku stiglo 107 ročnika

DIREKTIVA BITNA ZA SVE POTROŠAČE U EUROPSKOJ UNIJI

Nova pravila EU-a jamče pravo na popravak kućanskih uređaja

Najčitanije iz rubrike