Novosti
PREGOVORI O FORMIRANJU VEĆINE U SABORU

Mamić: Okupljanje lijevih i desnih - “spašavanje vojnika Ryana”
Objavljeno 19. travnja, 2024.
U pokušajima HDZ-a, ali i SDP-a da oko sebe okupe parlamentarnu većinu još se ne vidi jasan rasplet, no nastavljeno je slanje poruka iz svih “tabora” o tome što je za Hrvatsku najbolje.

Tomislav Tomašević (Možemo) ponovio je da su spremni ne biti u vladi, te zatražio od Mosta i Domovinskog pokreta (DP) da učine isto te podrže manjinsku vladu SDP-a “kako bi se stavio interes građana ispred fotelja”. U medijima se baratalo i neuvjerljivim tvrdnjama kako SDP navodno tvrdi da ih zove DP i “moli da ne odustaju”. S druge je strane Mostov Nikola Grmoja opet poručio kako neće podržati vladu sa Zoranom Milanovićem, sada predsjednikom RH, na čelu. Pozvao je Domovinski pokret na razgovore kako bi formirali “antihadezeovsku” vladu bez Možemo i SDSS-a, dodajući da imaju dovoljno ruku za to.

No DP ga je odmah odbio. “Vratimo se dva-tri mjeseca unatrag. Tada je DP zvao Most u koaliciju. Ismijali su nas i ponižavali, a od koalicije nije bilo ništa, pa smo posijali bar deset mandata”, kazao je za Jutarnji list zamjenik predsjednika DP-a Mario Radić. Ističe kako su otrpjeli Mostovu odbijenicu i ponižavanje te sad više nema prostora za razgovore. DP će, dodaje, pripremiti pregovaračka načela i utvrdili minimalne i maksimalne pozicije, a “sigurno neće tražiti Ministarstvo gospodarstva”, iako smatra da bi tu imali čime pridonijeti.

Politička analitičarka i komunikacijska stručnjakinja Ankica Mamić podsjeća kako je već u izbornoj noći rekla da je HDZ, kao izborni pobjednik s 19 mandata više od SDP-ove koalicije (Rijeke pravde) u velikoj prednosti u slaganju vladajuće većine. To misli i dalje. Kaže da HDZ ima dva puta - prvi je lakši, no poslije bi možda izazvao teže vladanje - a to je da prihvate cijeli DP, ali vjerojatno bez Mislava Kolakušića. S tim bi HDZ i DP imali 74 mandata i doda li se tome bar dio manjinaca, a vidimo i da Fokus to ne isključuje te da bi i IDS možda razmislio o tome, imali bi većinu. “Drugi put je baš taj, da HDZ pokuša rascijepiti DP i uzeti njihovu tehnokratsku struju okupljenu oko Marija Radića, kojima je sigurno interes da budu dio vladajućih kako bi mogli utjecati na donošenje zakona i na vladine odluke. I onda skupiti i nagovoriti manje liberalne opcije koju su ušle u Sabor”, rekla nam je Ankica Mamić. Smatra kako ni dva mandata NP Sjever (Matija Posavec) možda ne bi bila sporna, gdje dodaje i Matiju Zurovca, koji je s pomoću preferencijalnih glasova ušao u Sabor s liste Fokusa, a bio je i član HDZ-a.

Mamić kaže da se s druge strane pokušavaju nametnuti razne kombinacije, što služi tome da se javnost priprema, “da ne kažem ‘spina’, na svaku moguću koaliciju, zanemarujući što su jedni o drugima govorili o kampanji”. Za pokušaj SDP-ova slaganja kombinacije lijevih i desnih, to je uvijek pitanje snage onog drugog, dodaje. “Zašto je Andrej Plenković radije prošli put išao s ovim manjim, liberalnim strankama i manjinama kao partnerima? Zato što ti ‘mali’ imaju mali ucjenjivački potencijal, a što je veći koalicijski partner, on smatra da ima više prava nametati svoju ‘agendu’. Pa bi ideja o spajanju puno lijevih i desnih teško funkcionirala. Da bi se takva koalicija složila, trebao bi postojati snažan lider kojeg svi mogu prihvatiti kao nositelja poruke - bez ideologizacije, kao i jasan cilj. Jedini je način da pošaljete svojim biračima poruku - ne, nismo mi vas izdali, nego tu postoji viši interes - dobrobit zemlje za budućnost. Ni jedno ni drugo ovdje ne vidim, bar ne u javnom prostoru”, dodaje.

“Kada slušate čelnike stranaka koje su bile u oporbi, a možda će i ostati, oni ne govore o nekom višem cilju kao pravom razlogu za okupljanje. Kad se u kampanji nije tako nastupalo, onda ovako, post festum, to sve izgleda kao ‘spašavanje vojnika Ryana’”, zaključuje Ankica Mamić. I.Bošnjak
DP: MOSTOV POZIV NEOZBILJAN I BAHAT
U svom odgovoru DP ističe da Mostov poziv nije samo neozbiljan i bahat nego je i novi prilog povijesti hrvatske političke hipokrizije. “Odbijali su ideju zajedništva suverenističkih snaga, a sada bi slagali nekakvu vladu uz pomoć Sandre Benčić i Možemo. Gdje je Most bio do sada? Očito je uz osiguravanje vlastitih fotelja u Saboru, što im je ključno i najvažnije, pripremao i teren za vladu ideološkog moratorija. DP govori isto ono što je govorio i prije izbora, što se ne može reći za političke prevrtljivce kakvih je prepuna politička scena. Inzistiramo na načelima, a ne na jeftinoj političkoj trgovini. Od toga ne odustajemo”, ističu.

Ankica Mamić

politička analitičarka

VEĆINA UBRZO

“Mislim da će slaganje većine HDZ riješiti u relativno kratkom roku”, kaže Mamić. O onom što očito “gura” Milanović - pokušaju da spoji dijelove ljevice i desnice u vladi, podsjeća da je ideju o ideološkom moratoriju prvi spomenuo Mostov Nino Raspudić, dakle desnica, kako bi se ostvario njihov “cilj svih ciljeva” - slanje HDZ-a u oporbu. “To su svi odmah odbacili, no, kada se pokazalo da je HDZ relativni pobjednik izbora, s dosta velikom razlikom, traži se alternativni scenarij. Jer Milanović, bez čije bi najave Rijeke pravde sigurno prošle lošije, na svaki način želi doći do toga. No Ustavni sud kaže da on ne može biti ni mandatar ni premijer”, dodaje.

Možda ste propustili...

SREDNJOŠKOLCI U SABORU:

Politika nije šou i zabava

PROJEKT HRVATSKE AKADEMSKE I ISTRAŽIVAČKE MREŽE

Pomoć djeci sa smetnjama u razvoju