Regija
TRI GRADA I ŠEST OPĆINA PISALI MINISTARSTVU PRAVOSUĐA:

Općinskom sudu nekadašnji status i sjedište u Valpovu
Objavljeno 19. siječnja, 2018.

VALPOVO/DONJI MIHOLJAC

Tri grada valpovačkog i donjomiholjačkog kraja, Valpovo, Belišće i Donji Miholjac, uz šest općina: Petrijevci, Bizovac, Marijanci, Podravska Moslavina, Magadenovac i Viljevo, ujedinjeno su nastupili prema Ministarstvu pravosuđa RH tražeći da se sudu u Valpovu, koji trenutačno ima status Stalne službe pri Općinskom sudu u Osijeku, vrati nekadašnji status i sjedište Općinskog suda. Ove izmjene, koje bi sudu zagarantirale ostanak u Valpovu, a mještanima Valpovštine i Donjomiholjštine značajno olakšale pristup sudovima, čelnici devet jedinica lokalne samouprave odlučno su zatražili u studenome prošle godine u sklopu najavljenih izmjena Zakona o područjima i sjedištima sudova i apeliraju na Ministarstvo pravosuđa da im se što prije dostavi pozitivan odgovor na njihov zahtjev, potvrdio nam je gradonačelnik Valpova Matko Šutalo.

Nedostupno građanima

Gradonačelnik Šutalo, koji je bio i jedan od glavnih inicijatora predloženih izmjena Zakona o područjima i sjedištima sudova, stajališta je da za takav zahtjev ima niz opravdanih razloga koji se ne mogu osporiti. Jedan od njih je i da sudu u Valpovu oduvijek prirodno, povijesno, demografski i prometno gravitiraju gradovi Belišće i Donji Miholjac te spomenute općine. Nadalje, racionalizacijom mreže sudova u Republici Hrvatskoj došlo je do centralizacije sudova, odnosno spajanja općinskih sudova, a u Županiji osječko-baranjskoj svi dotadašnji općinski sudovi postali su stalne službe Općinskog suda u Osijeku, što dugoročno nije dobro rješenje s obzirom na to da glomazni sudovi u pravilu nisu efikasni, a ova centralizacija sudova protivna je i temeljnom načelu Europske unije o dostupnosti sudova građanima.

- Sadašnja organizacija sudova odnosno centralizacija koja je provedena u sklopu reforme pravosuđa ne ostvaruje navedeno načelo dostupnosti sudova građanima jer je grad Osijek, gdje se nalazi sjedište sadašnjeg Općinskog suda u Osijeku, prilično udaljen od rubnih dijelova teritorijalne nadležnosti suda, a prometne veze s Osijekom nisu adekvatne, tako da građani, a riječ je mahom o starijoj populaciji, imaju problema s dolascima na sud u Osijek. To bi se zasigurno znatno promijenilo u slučaju da se sjedište suda nalazi u Valpovu. Time bi se postigla i ušteda u prijevoznim troškovima za građane s ovog područja, koji su sada nepotrebno veliki. O navedenom država mora voditi računa jer sudbena je vlast servis građana, a sadašnja organizacija sudova to ne prati. Novom organizacijom sudova i ovim našim prijedlogom (Osijek, Đakovo, Valpovo) prijevozni troškovi za građane i odvjetnike (ali i za suce i druge zaposlenike “sudskog servisa”) bili bi znatno manji, a uz to najavljenim ukidanjem prekršajnih sudova u Donjem Miholjcu i Valpovu i njihovim pripajanjem Općinskom sudu u Valpovu, došlo bi i do daljnje uštede za državni proračun (najam zgrada, grijanje itd.) - poručuje Matko Šutalo.

Uspješne gruntovnice

Zgrada sadašnje Stalne službe u Valpovu nedavno je nadograđena i kompletno obnovljena uz financijsku potporu Europske unije (više od 700.000,00 eura) te ima sve potrebne sadržaje za redovno funkcioniranje suda.

- Potrebno je i istaknuti da su gruntovnice u Valpovu i Donjem Miholjcu što se tiče ažurnosti i urednog poslovanja već godinama među tri najbolje u cijeloj Republici Hrvatskoj, što također govori o dobrom radu cijeloga suda, sada Stalne službe u Valpovu - naglašava Šutalo dodajući da su spajanjem tada općinskih sudova u Donjem Miholjcu i Valpovu stvoreni svi preduvjeti za približavanje sudova građanima u gradovima i općinama koje teritorijalno pripadaju i gravitiraju sjedištu suda u Valpovu, a pripajanjem teritorija Općine Koška taj teritorij bi se zaokružio i obuhvatio već postojeću prirodnu, zemljopisnu i političku cjelinu.

“Slijedom navedenog, uvažavajući sve parametre koje je potrebno uzeti u obzir prilikom izrade nacrta ovih prijedloga izmjena Zakona (veličina i geografska specifičnost ovog područja, broj stanovnika, prometna povezanost, povijesni, kadrovski i statistički podatci o radu Općinskog suda u Valpovu, kompletno obnovljena zgrada suda, broj sudaca, olakšan pristup građana sudovima – sudbeni dani u Donjem Miholjcu, racionalizacija putnih troškova građana i pravosudnih dužnosnika i dr.), smatramo ovaj prijedlog osnovanim i iskreno se nadamo da će Ministarstvo pravosuđa prepoznati i riješiti ovu problematiku na najbolji mogući način uvrštavanjem ovog našeg prijedloga u Nacrt Zakona o područjima i sjedištima sudova te da će i konačni prijedlog Zakona biti usvojen”, apelirali su u dopisu čelnici valpovačkog i donjomiholjačkog kraja.

Lidija ANIČIĆ
Broj sudaca prema kriterijima

Potpisnici Prijedloga izmjena, koji je proslijeđen Ministarstvu pravosuđa RH, podsjećaju i da Općinski sud u Valpovu ima dugu tradiciju. Ustanovljen je 1850. godine kao kotarski sud u Valpovu i cijelo to vrijeme do reforme pravosuđa, odnosno do osnivanja stalne službe, radio je neprestano i postizao zavidne rezultate. Trenutačno u stalnoj službi u Valpovu rade tri suca i dva sudska savjetnika, međutim u slučaju ukidanja prekršajnih sudova, konkretno Prekršajnog suda u Osijeku - stalnih službi u Valpovu i Donjem Miholjcu, koji imaju ukupno pet sudaca i njihova prelaska u Općinski sud u Valpovu, takav sud imao bi osam sudaca i dva sudska savjetnika i time bi bili zadovoljeni i kriteriji broja sudaca u sudu. U slučaju najavljenog ukidanja Stalne službe u Našicama i prelaska još jednog suca, broj sudaca bio bi i veći od potrebnog.

700

tisuća eura uloženo je nedavno u nadogradnju i obnovu sadašnje Stalne službe u Valpovu

povezanost

STARIJIMA JE ČESTO PROBLEM DOĆI U OSIJEK

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike