Novosti
PROJEKT UNICEF-A

Projekt vrijedan 1,69 milijuna kuna za djecu s teškoćama
Objavljeno 17. siječnja, 2018.

S ciljem da uz pomoć moderne tehnologije djeci s teškoćama osigura pristup potpomognutoj komunikaciji, UNICEF je s partnerima pokrenuo program “Potpomognuta komunikacija za djecu s teškoćama” vrijedan 1,69 milijuna kuna. U sklopu programa provedena je edukacija stručnjaka koji rade s djecom i osigurana oprema za potpomognutu komunikaciju za devet zdravstvenih ustanova, uključujući Specijalnu bolnicu za kronične bolesti dječje dobi Gornja Bistra, 12 udruga te 11 obrazovnih ustanova i ustanova socijalne skrbi u Hrvatskoj.

U povodu primopredaje vrijedne opreme Centar za autizam u Zagrebu u srijedu je obišla pomoćnica ministrice znanosti i obrazovanja Lidija Kralj u društvu regionalne direktorice UNICEF-a Afshan Khan i predstojnice hrvatskog ureda UNICEF-a Valentine Otmačić.

- Komunikacija je nužna kako bismo mogli izraziti svoje potrebe, interese i razmišljanja. Ona je nužna za postojanje i pravo je svakog ljudskog bića. Zato želim izraziti našu zahvalnost za ovu vrijednu donaciju, jer njome djeca s autizmom i drugim složenim komunikacijskim teškoćama dobivaju priliku da ostvare svoj puni potencijal - rekla je Žarka Klopotan, ravnateljica Centra za autizam. Navela je da je Centar dobio donaciju informacijske-tehnologijske opreme u vrijednosti od 56.000 kuna, od računala, komunikatora, plastifikatora, nešto što je, ističe, dragocjeno u radu i može pomoći da se potiče rani komunikacijski i govorno-jezični razvoj djece s poremećajem iz spektra autizma.

Kako je istaknuto, u svakoj zemlji u kojoj djeluje, UNICEF traži tehnološka rješenja koja mogu poboljšati kvalitetu života najranjivije djece. U Centru za autizam i drugim ustanovama koje su dio programa “Potpomognuta komunikacija za djecu s teškoćama” koji se provodi u suradnji s Edukacijskim i rehabilitacijskim fakultetom, sada imaju znanje i opremu koja će pomoći djeci, koja to inače ne bi mogla, da iskažu svoje misli, potrebe i osjećaje.

- U Centru za autizam vidjela sam kako tehnologija koju smo osigurali zajedno s partnerima iz privatnog i javnog sektora ima ključnu ulogu u ostvarivanju potencijala djece s poremećajima iz autističnog spektra - kazala je Afshan Khan. D.Pavlović

32

ustanove dobile su modernu tehnologiju i edukaciju za potpomognutu komunikaciju

Najčitanije iz rubrike