Osijek
BROJNE PRITUŽBE KORISNIKA:

Stariji modeli iPhonea kvare se i usporavaju
Objavljeno 15. siječnja, 2018.

Mnogi korisnici Appleovih proizvoda već su davno zaključili kako se nakon izlaska novog modela stariji uređaji neobjašnjivo kvare ili usporavaju. Neki su takve probleme riješavali jednostavnom zamjenom baterije, pa su dokazali da s novim izvorom energije čak i stariji modeli nastavljaju raditi kao prije. Takvi dokazi nedavno su izazvali reakciju i iz uprave Applea, koja je potvrdila kako su prošle godine u iPhone 6, 6S i SE počeli dodavati svojstvo kojim se ti uređaji “štite” od problema sa zastarjelom baterijom.

- Naš je cilj korisnicima pružiti najbolji doživljaj, što uključuje ukupnu učinkovitost i produljenje života uređaja - rekao je Appleov glasnogovornik, naglašavajući kako stara, “pothlađena” ili baterija u lošem stanju ne može uvijek opskrbljivati procesor iPhonea potrebnom energijom za potpunu funkcionalnost. No, mnogi korisnici diljem svijeta nisu uvjereni ovim izgovorom te planiraju kolektivno tužiti ovu megakompaniju za kršenje prava potrošača, iako se u ugovoru za uvjete korištenja iOS operativnog sustava iPhonea “sitnim slovima” vješto upozorava da Apple ne garantira funkcioniranje uređaja neprekinuto i bez greške. Iako je postojala dugogodišnja sumnja, priznanje o usporavanju uređaja izazvalo je ogorčenje mnogih korisnika, zbog čega je Apple početkom siječnja obećao smanjiti cijenu zamjenskih baterija sa 79 na 29 dolara. Naravno, takva ponuda vrijedi samo u ovlaštenim Apple servisima i prodavaonicama, dok je trenutno na snazi samo u SAD-u.

No, budući da se korisnici i diljem Hrvatske žale na usporavanje svojih iPhonea, odlučili smo provjeriti s najpoznatijim osječkim servisima mobilnih uređaja kako se nose s tom situacijom i hoće li biti ikakve promjene cijena zamjene baterija u njihovim, neovisnim centrima. Tako su nam prvo iz SmartDoctor servisa objasnili kako nije sve tako jednostavno, jer Apple nudi zamjenu samo onim uređajima za koje se dokaže da to “zaslužuju”, dakle obećana zamjena nije dostupna svima.

- Imali smo nekoliko slučajeva u našem servisu kada smo samo zamijenili bateriju i iPhone je nastavio raditi kao nov, iako nije bila originalna baterija. No, treba naglasiti da je usporavanje iPhonea vrlo logična stvar, jer gotovo svi uređaji imaju određeni ciklus punjenja od petstotinjak puta, kada im se kapacitet počne znatno smanjivati - objasnili su u SmartDoctoru, ističući kako u neovisnim centrima cijena zamjene zasigurno neće pojeftiniti, jer je to već sada poprilično povoljno.

Iz servisa “G-zona” upozorili su kako, poput svih servisa, zamjenske baterije za iPhone dobivaju iz Kine, što ne mora nužno značiti da im je smanjen kapacitet ili vijek trajanja. Naposljetku, u Alpha servisu su nam rekli kako korisnici često osobno, koristeći nove inačice zahtjevnih aplikacija poput Facebooka, Vibera i Whatsappa, usporavaju svoje zastarjele uređaje i njihove procesore. Iako su stručnjaci potvrdili suprotno, prema mišljenju servisera u Alphi, baterija u iPhoneu nema veze sa samim usporavanjem sistema, ali ističu i kako Osječani dobro prepoznaju ograničenja svojih mobitela te redovito mijenjaju zastarjele baterije za bolju funkcionalnost ili jednostavno starije modele mijenjaju za nove uređaje, za koje su naposljetku i namijenjeni najnoviji operativni sustavi. M. Mandić

CIJENA ZAMJENSKIH BATERIJA U OSIJEKU OD 150 DO 250 KUNA

Sva tri najpoznatija osječka servisera mobilnih uređaja u svojoj ponudi imaju ugradnju zamjenskih baterija koje, iako nisu originalne, iPhoneima mogu produžiti životni vijek i do dvije godine. Tako će u SmartDoctoru korisnik iPhonea za najstarije modele izdvojiti 150 kuna, a za novije 200. Ista je cijena zamjenskih baterija za starije modele i u G-zoni i Alpha servisu, ali se ondje za novije modele penje i do 250 kuna. Naposljetku, sva tri servisa ističu kako je zamjena baterije rutinski posao te ako dostupnih baterija imaju u skladištu, korisnik svoj uređaj može očekivati već za 15 minuta do sat vremena.

Možda ste propustili...

DUBRAVKA BIUK. V.D. PREDSTOJNICE KLINIKE ZA OČNE BOLESTI KBC-A OSIJEK

Uložili smo puno truda kako bismo čekanje na operaciju mrene skratili na 180 dana

Najčitanije iz rubrike