TvObzor
RATOVI ZVIJEZDA: POSLJEDNJI JEDI

Nove, mračnije avanture simpatične Rey u otkrivanju svih misterija Sile
Objavljeno 8. prosinca, 2017.

Duge dvije godine fanovi globalno popularne Star wars sage morali su čekati na novi nastavak glavne priče, nakon što im je prošlogodišnji “Rogue one” tek sporednom pričom o pozitivnim odmetnicima neefektno i kratkotrajno utažio žeđ za intergalaktičkim avanturama. Naime, film “Ratovi zvijezda: Sila se budi” 2015. potpuno je razuvjerio sve protivnike novih nastavaka, koji su, vođeni svojevrsnim debaklom trilogije s početka tisućljeća i činjenicom da je korporativni div Walt Disney kupio kultnu produkcijsku tvrtku Lucasfilm, smatrali kako ne treba dalje uništavati sagu nastalu prije točno 40 godina, obilježivši djetinjstvo i život mnogih zaljubljenika u znanstvenu fantastiku. No dugotrajne pripreme oko scenarija i same produkcije početka nove trilogije naposljetku su rezultirale obostranim zadovoljstvom - kako oduševljenih fanova tako i ukupnom zaradom na kinoblagajnama, koja danas iznosi nešto više od dvije milijarde dolara.

Velikim dijelom za to je zaslužan upravo američki redatelj J.J. Abrams, koji je režirao i prva dva nastavka novih Zvjezdanih staza, a u “Sila se budi” sudjelovao je u svim segmentima proizvodnje - od pisanja scenarija, preko režije, pa sve do produkcije tog zahtjevnog projekta. S druge strane, u “Ratovima zvijezda: Posljednji Jedi” Abrams nije sudjelovao jedino u režiji, nego ga je u tom dijelu naslijedio Rian Johnson, koji se dokazao s nekoliko niskobudžetnih filmova i izvrsnim “Looperom” iz 2012. godine, a po svemu sudeći u novom nastavku se potrudio dočarati i znatno mračniju atmosferu, koja upućuje na sve dileme misteriozne Sile.

Film sniman u Dubrovniku

“Posljednji Jedi” glamoruznu će holivudsku premijeru doživjeti već 9. prosinca, a u hrvatska kina dolazi sljedećeg četvrtka, 14. prosinca, iako je prvotni plan producenata bila premijera krajem svibnja ove godine, čime bi se obilježilo točno 40 godina od početka cijele sage – “Ratova zvijezda: Nove nade” (1977.). No unatoč kašnjenju “Posljednji Jedi” će, za razliku od svog konciznijeg prethodnika, biti nešto duži, pa će trajati čak dva i pol sata, a uz sada već poznatu glumačku postavu donijet će i neke nove likove, koje će, među ostalima, tumačiti i oskarovaci Benicio Del Toro i Lupita Nyong'o. S druge strane, novi nastavak kultne sage već je potaknuo maštu fanova diljem Hrvatske, jer je dio filma snimljen i u Dubrovniku, čije su stare gradske zidine posljednjih godina poslužile i kao dio scenografije za proslavljenu televizijsku seriju “Igra prijestolja”.

Filmom “Sila se budi” počela je nova trilogija, a samim time fanovi su dobili dobar uvid u promišljene obrise nove radnje, koja donosi sudbine nekih novih, mladih nada Sile, uz stare likove još iz prvih filmova, s kraja 70-ih: Leiu Organu (Carrie Fisher), Hana Sola (Harrisona Forda), Chewbaccu, Lukea Skywalkera (Marka Hamilla) te naposljetku i simpatične robote R2-D2 i C3PO. Budući da filmovi iz sage “Ratovi zvijezda” izlaze netipičnim kronološkim tijekom – prvo su snimljeni 4., 5. i 6. nastavak, pa 1., 2. i 3., a sada izlaze 7., 8. i 9. - producenti su imali velikih problema s usklađivanjem starih likova s novom radnjom, pa je uz početne probleme prošle godine Carrie Fisher iznenada nesretno preminula, a glumačka karijera Marka Hamilla morala je “uskrsnuti” kako bi se propisno pripremio za već zaboravljenu ulogu.

Vrhunski glumački ansambl

Srećom, nikakvih problema nije bilo s uspostavom novih likova, pa iako su rizično izabrani nedokazani glumci, obožavatelji su brzo prepoznali njihov talent i prihvatili ih kao potreban dio u raspletanju daljnje fabule. Cjelokupna radnja tako se vrti oko mlade Rey (Daisy Ridley), koja u prvom dijelu osjeća buđenje Sile, unatoč samozatajnom, sakupljačkom životu koji je vodila na pjeskovitom planetu iščekujući povratak bližnjih, koji su ju napustili kao dijete. Rey je tako od malih nogu preživljavala sama, a u takvim teškim uvjetima postala je izvrsna pilotkinja, mehaničarka i ratnica. Njezin se život naglo mijenja kada susretne malenog, umiljatog droida BB-8, koji je prethodno u misiju spašavanja vrijednih podataka poslao pilot Poe Dameron (Oscar Isaac). Dodatne komplikacije, ali naposljetku i prijateljstvo, dolaze joj od Finna (John Boyega), koji je zbog moralnih razloga napustio Prvi red, vojni odred jurišnika koji kontrolira zli Vrhovni vođa Snoke (Andy Serkis). Vrhovni vođa je ujedno i mentor Kyla Rena (Adam Driver), odmetnutog sina Leie i Hana Sola, koji je Jedi vještine učio od Lukea Skywalkera – što mu je naposljetku omogućilo i balansiranje između tamne strane (Sitha) i Jedija. BB-8 nosi podatke, odnosno mapu s lokacijom Lukea Skywalkera, kojega je Kylo Ren protjerao nakon što mu je ubio učenike. Rey i Finn se s pilotom Poeom ponovno ujedinjuju u Pokretu otpora, koji vodi Leia, pa nakon mukotrpnih borbi i avantura uništavaju Starkiller bazu – najveću prijetnju Pokretu otpora, ali i sve planete koji se suprotstave ponovnoj uspostavi zloglasnog Imperija.

Usprkos neprestanoj akciji i impresivnim specijalnim efektima, promišljeni scenarij najveći fokus stavlja na misteriozan odnos Rey i Kyla Rena - između dobra i zla, nade i uništenja.

Brojne teorije obožavatelja

Njihovi susreti odnosno sukobi u prvom dijelu nagoviještaju neku snažniju, dublju povezanost, naročito zato što Kylo prepoznaje i osjeća iznimnu snagu koju Rey nosi u sebi. Rey tako odmah počinje osjećati Silu kada dođe u doticaj sa svjetlosnim mačem Lukea Skywalkera, pa u posljednjoj borbi Kylu zadaje teške ozljede, iako nikada nije učila koristiti se svjetlosnim mačem, niti je imala treninge za kontrolu Sile. Njihov odnos ostaje nedorečen, a Reyina prošlost, ali i sudbina ostaju otvorene svim mogućnostima ususret “Posljednjem Jediju”.

U posljednje dvije godine obožavatelji su vodili mnoge rasprave i uspostavljali (ponekad sulude) teorije nastojeći otkriti misterij zvan Rey – tko je ona, čiji je potomak i zašto u sebi nosi toliku razinu Sile, posljednji put viđenu tek kod Anakina, odnosno ozloglašenog Darth Vadera. Nikakve konkretne odgovore nije dao ni nedavni foršpan “Posljednjeg Jedija”, koji je tek naznačio kako nas očekuje mnogo mračnija, ozbiljnija akcija nego u prethodniku, a i sam redatelj Rian Johnson najavio je kako je u scenariju htio realizirati “najteže prepreke s kojima se pojedini likovi mogu susresti”. Već je na kraju prvog dijela bilo očito kako će Rey postati Lukeova učenica, a ostaje samo vidjeti hoće li njezin put ići u planiranom dobrom, pozitivnom smjeru. Također, prije gledanja svakako treba zanemariti i brojne teorije o njezinu podrijetlu, jer neke upućuju na to da je izgubljena kći Leie i Hana Sola, neke da je kći upravo Lukea Skywalkera, neke da je reinkarnacija Anakina ili u rodu s Obi-Wan Kenobijem, a jedino što ostaje gotovo sigurno jest da je ona “odabrana” i predodređena za ponovno uspostavljanje Sile i reda Jedija.

Marko MANDIĆ
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike