Zdravlje
SEZONA VIROZA

Imunitet iz dobrog tanjura
Objavljeno 4. prosinca, 2017.
Za jačanje imuniteta nije nužno posezati za posebnim preparatima, sve što trebamo nalazi se u nedjeljnom ručku

O proljetnom umoru i siječanjskom bluesu naveliko se piše, ali jesmo li svjesni da i jesen donosi određene boljke? Sezonu prehlada i viroza ne možemo zaobići, ali joj se možemo pokušati suprotstaviti.

Na tržištu postoji bezbroj preparata za ublažavanje simptoma prehlada ili viroza, ali virusi koji nas napadaju zahtijevaju drugačiji pristup. Izgradnja imuniteta kontinuiran je proces, a započinje upravo u našem tanjuru.

Cink neophodan za izgradnju imuniteta

Naše je tijelo gotovo savršen stroj koji neumorno radi i balansira sa svakodnevnim stresovima i napadima na organizam. Upravo je jesen doba kada nam je tijelo izloženije i osjetljivije. Imunitet je na udaru, a različiti preparati koriste se za ublažavanje simptoma kada je viroza već nastupila. Važno je preventivno djelovati i opskrbiti tijelo vitaminima i mineralima te ga tako osnažiti da se može lakše obraniti.

Uz vitamine C, B i A, mineral cink ima važnu ulogu u normalnom funkcioniranju imunološkog sustava. Uz navedene vitamine, cink je neophodan za pravilan rast i razmnožavanje stanica koje sudjeluju u imunološkim reakcijama. Pobrinite se da na najlakši način, upravo prehranom, unosite dovoljno cinka u organizam.

U kojim se namirnicama krije cink?

Jedan od najboljih izvora cinka u prehrani čovjeka jest crveno meso. Konzumacijom oko 100 grama crvenog mesa može se zadovoljiti čak oko 25 posto ukupnih dnevnih potreba za cinkom. Cink iz crvenog mesa smatra se izrazito iskoristivim jer čak i male količine crvenog mesa u prehrani povećavaju apsorpciju cinka iz svih ostalih prehrambenih izvora cinka kao što su mahunarke i drugo povrće poput brokule, cvjetače, kelja i kupusa. Raznovrsna prehrana je imperativ za osnaživanje imuniteta, a uz lagano pirjano povrće, komad crvenog mesa organizmu će dati potrebnu snagu za borbu u hladnim jesenskim danima.

Maminu kuhinju svi volimo, stoga zavirite u njezinu bilježnicu s receptima i priuštite si obrok na žlicu kad god stignete. U prehranu uvrstite variva od graha ili graška, a kao prilog mesu birajte kuhano povrće bogato cinkom. Za jačanje imuniteta nije nužno posezati za posebnim preparatima, sve što nam je potrebno nalazi se u omiljenom nedjeljnom ručku. Iskoristite početak sezone sarme i uživajte u tradicionalnim domaćim jelima, crvenom mesom bogatom cinkom i kiselom zelju bogatom vitaminom C.

Kombinacijom raznovrsnih namirnica, obroka i međuobroka, uz kretanje i boravak u prirodi možete ojačati svoj organizam. Budite važni sami sebi, obratite pozornost koje namirnice birate i neka prehrana bogata crvenim mesom bude vaš saveznik u borbi protiv prehlada i viroza.J.Kn.

Iskoristite početak sezone sarme i uživajte u tradicionalnim domaćim jelima

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

MENOPAUZA I POROZNE KOSTI (OSTEOPOROZA)

Kad hormoni čine čuda

2

KAKO OSTATI ZDRAV I NEOVISAN?

Mediteranska prehrana smanjuje rizik od nemoći kod starijih

3

SJEDIMO SEDAM SATI DNEVNO

Visoki stolovi u uredima pridonose dobroj liniji