Kultura
OTVORENJE DVIJU IZLOŽBI U MLU

Opus Ive Šebalja i izbor fotografija studenata UAOS-a
Objavljeno 1. prosinca, 2017.

Izložba O fotografiji na UAOS okuplja odabrane radove studenata Odsjeka za likovnu umjetnost, pod mentorstvom prof. Vladimira Freliha, među kojima su i oni koji su se nakon završetka studija nastavili baviti umjetnošću. U Muzeju će likovnih umjetnosti izložba biti otvorena u petak, 1. prosinca, u 19.30 sati.

“U tih deset godina nastali su mnogi radovi koji predstavljaju simbiozu nastavnog procesa i kreacije studenata i profesora, gdje svatko ponaosob predstavlja svoj umjetnički izražaj... Osebujnost svakog rada pokazuje promišljanje studenata o mediju fotografije kao provokativnom poticaju za afirmiranje njihovih ideja koje zaslužuju biti pokazane pod okriljem Akademije”, ističe dekanica Helena Sablić Tomić.

U katalogu Leila Topiš piše kako “studentski radovi zorno prikazuju kako je izvanrednom profesoru Vladimiru Frelihu i naraštajima njegovih studenata i studentica uspjelo svladati zadatke poput kako se donose odluke što fotografirati, digitalno razumijevanje i multidisciplinarnost fotografskog medija, komunikacija,vjera u same sebe, moć artikulacije za predstavljanje projekta, suradnja i samoanaliza. Posrijedi su redom vještine koje im ne omogućuju samo da budu kvalitetni umjetnici nego i kvalitetni dionici suvremenog društva”.

S druge pak strane, piše Topić, “fotografija, nesumnjivo, ipak služi kao stanoviti dokaz stvarnosti. Dovoljno se prisjetiti neobično mučnih prizora s fotografija koje su američki vojnici snimili u zatvoru, u iračkom Abu Ghraibu. Ili pak monstruoznih prizora iz koncentracijskih logora snimljenih po oslobođenju njihovih uznika. Spominjem ove fotografije jer su poslužile kao istinski dokaz o događajima te na koncu korištene i kao pravni dokaz za osudu počinitelja. No jasno je, nema jednostavnog načina kako pomiriti i dokumentarnu i konstruiranu prirodu fotografske slike. Jedan od najznačajnijih fotografa suvremene umjetnosti Jeff Wall iznio je dobru formulaciju o dvostrukoj prirodi fotografske slike kada je napisao da postoje dva ponavljajuća mita o fotografiji; jedan mit govori da fotografija prikazuje istinu a drugi je mit da ju ne prikazuje. I opet, tu je važna Frelihova odlučnost i želja da se potencijali studentskih radova prikazanih na ovoj izložbi razvijaju između ta dva pola; 'istine i laži' fotografske slike. Iz radova nastalih tijekom deset godina predanog dijaloga studenata i profesora osječkog UAOS-a razvidno je kako je stvorena solidna platforma kojom studenti, budući umjetnici transkribiraju i ispisuju svijet, no istodobno svjesni su da je fotografija stvorena zahvaljujući svojstvima kamere i odluke koju donose samo oni pritiskom na okidač”.

“Ivo Šebalj: Slikarstvo traži vrijeme” putujuća je izložba kojom se obilježava 105. obljetnica rođenja i 15. obljetnica smrti velikog Ive Šebalja. Organizator i nositelj projekta su udruga Val kulture u suradnji s ustanovama Hrvatski muzej turizma, Galerija umjetnina grada Slavonskog Broda, Muzej grada Pakraca, MLU u Osijeku te Centar za kulturu Čakovec. Kustosica je Sonja Švec Španjol. Otvorenje u MLU je također 1. prosinca, ali netom prije studentske, u 19 sati. Moći će se u ovom prostoru pogledati do 5. siječnja 2018.

Cilj je projekta aktualizirati opus Ive Šebalja i omogućiti publici iz cijele Hrvatske upoznavanje s djelima jednog od najcjenjenijih hrvatskih slikara XX. stoljeća. Izbor od oko 150 radova nastalih u rasponu od četrdesetih godina prošlog stoljeća, pa do posljednjih godina života autora izvrsno reprezentiraju poetiku i stvaralaštvo Ive Šebalja. Riječ je većinom o gvaševima, akvarelima i tuševima na papiru različitih dimenzija. Zbirka radova Ive Šebalja obogaćena je njegovom bistom, majstorskim radom Ivana Sabolića, kao i vrlo zanimljivom fotodokumentacijom – portretima umjetnika koje su snimili renomirani fotografi i fotografkinje Marija Braut, Luka Mjeda, Mio Vesović, Branimir Baković i Aleksandar Kukec. Posebnost zbirke zacijelo čine dvije velike mape s kartonima B1 formata na kojima je Ivo Šebalj uredno slagao male akvarele i močila, zapisivao poneku misao i sve to uredno vodio pod rednim brojevima. N.Vekić

Možda ste propustili...

ILIJANA LONČAR PLESAČICA, KOREOGRAF, PEDAGOGINJA

Ples oplemenjuje, zato bi trebao biti bar djelić života svakog pojedinca

MANIFESTACIJA NOĆ KNJIGE 2024. U GRADSKOJ I SVEUČILIŠNOJ KNJIŽNICI OSIJEK

Prigodni program bogat raznim događajima za sve dobi i ukuse

Najčitanije iz rubrike