Regija
PREDAVANJE O RATNOJ BOLNICI

Pregledana su čak 492 branitelja u šest mjeseci
Objavljeno 17. studenog, 2017.

NAŠICE - U sklopu obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara u uredu ravnatelja Opće bolnice Našice održano je predavanje o djelovanju Ratne bolnice u Našicama, na kojem su sudjelovali predstavnici bolničkih odjela te udruga proisteklih iz Domovinskog rata. Okupljene je pozdravio ravnatelj OB-a Našice, dr. Hrvoje Šimić, koji je naglasio kako je važno obilježavati datume vezane uz Domovinski rat, kao i prisjetiti se svih onih medicinskih timova koji su pridonosili svojim radom u našičkoj ratnoj bolnici.

Osim dr. Šimića sudionike je pozdravio i gradonačelnik Josip Miletić, koji je istaknuo kako je ovo vrijedna akcija u tjednu sjećanja na stradanja Vukovara i prilika da se prisjetimo doprinosa našičke ratne bolnice.

Pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo Zvjezdana Gvozdanović je u svom predavanju na osnovi prikupljenih dokumenata, fotografija i izjava svjedoka tih vremena predočila kako je djelovala Ratna bolnica u Našicama.

- U tim teškim vremenima suterenske bolničke prostorije oko kuhinje morale su se pretvoriti u operacijske dvorane jer je postojala opasnost od zračnih napada - rekla je Gvozdanović, dodavši da su ranjenici bili stacionirani u podrumu hotela, jer ga bolnica nema. Gvozdanović je naglasila kako su u Ratnoj bolnici u Našicama bili zbrinjavani ranjenici sa svih bojišta Slavonije i Baranje.

Posebno zanimljiva tema na predavanju bili su preventivni pregledi branitelja koji se provode u našičkoj bolnici, a o čemu je govorila pomoćnica ravnatelja za kvalitetu, dr. Ljiljana Hodak, koja je pohvalila cijeli tim u toj koordinaciji, koja svoj posao odrađuje maksimalno brzo. Do sada je, rekla je dr. Hodak, pregledano 429 branitelja, a naručena su ih još 92.

- Iz Ministarstva hrvatskih branitelja dobili smo popis od 710 branitelja koje treba obraditi bolnica u Našicama, a sistematske preglede počeli smo 15. svibnja. U početku smo imali preglede od dva branitelja dnevno, ali kada smo uvidjeli da tim tempom nećemo moći napraviti preglede svih branitelja koji su nama poslani, povećali smo ih na pet branitelja na dan – rekla je dr. Hodak.

Dodala je da se obavlja vađenje krvi, ultrazvuk abdomena i prostate, rendgen srca i pluća te EKG.

- Kada su nalazi gotovi, liječnik internist određuje jesu li potrebne dodatne pretrage ili specijalistički pregledi. Problemi na koje najčešće nailazimo su povećanje prostate, oštećenje jetre, povećanje štitnjače te povišeni šećer u krvi - rekla je dr. Hodak.S.Fridl

U tim teškim vremenima suterenske bolničke prostorije oko kuhinje morale su se pretvoriti u operacijske dvorane

Možda ste propustili...

ZA DJECU OD 3 DO 11 GODINA

Otvara se Šumski pedagoški centar

FAKULTET TURIZMA I RURALNOG RAZVOJA U POŽEGI

Promoviran prvi naraštaj diplomanata

Najčitanije iz rubrike