Sport
UOČI SLAVONSKOG DERBIJA: BORNA BARIŠIĆ

Sjajno je vratiti se u
drugoplasiranu momčad HNL-a
Objavljeno 16. studenog, 2017.
Kapetan Osijeka posljednji susret odigrao je prije dva mjeseca protiv Slaven Belupa

Nakon točno dva mjeseca u momčad Osijeka vraća se kapetan Borna Barišić. Uzrok toliko dugom izbivanju je ozljeda mišića koja mu se dogodila tijekom boravka s reprezentacijom Hrvatske početkom rujna.

Ipak, možda apstinencija ne bi bila tako duga da se nije požurio s povratkom. U Koprivnici protiv Slaven Belupa zaigrao je nezaliječen, a kako jedno zlo ne dolazi samo, teren je u toj utakmici bio iznimno zahtjevan za igru, što nikako nije pogodovalo Borninu tadašnjem stanju. Izdržao je pola sata i morao napustiti teren, a onda i momčad na puna dva mjeseca. No, ta je noćna mora sada iza njega.

- Konačno sam zdrav. Ozljeda nije bila toliko komplicirana koliko je bio opravak koji je zahtijevao puno mirovanja. Zato je potrajalo - objasnio je Borna Barišić.

Priče o tituli

Dok ga nije bilo, momčad je imala “šarene” rezultate, od sjajnih nastupa u Maksimiru i na Rujevici do teško razumljivih “crnih rupa” protiv Rudeša ili Intera. I dalje se čini kako se bijelo-plavi teško nose s ulogom favorita, a dodatni problemi nastanu kada se započne priča o napadu na titulu.

- Za priče o tituli još je ipak prerano, prema mom mišljenju. Naravno, svi mi bismo željeli biti u ravnopravnoj utrci za naslov, ali jedno su želje, a drugo je stvarnost na terenu. Ove jeseni pokazali smo u najtežim utakmicama kako kvalitete za takve ciljeve imamo, ali nedostaje nam kontinuiteta i zrelosti u onim običnim utakmicama. Tek kada uspijemo riješiti taj problem, onda ćemo postati ozbiljni kandidati u utrci na naslov prvaka.

Unatoč tim oscilacijama, bijelo-plavi drže drugo mjesto na prvenstvenoj ljestvici, a to nije rezultat za podcjenjivanje.

- To je odličan uspjeh. Meni se, recimo, sjajno vratiti u momčad koja je druga na ljestvici. Zaželio sam se igre, a vraćam se na teren u slavonskom derbiju. Baš ljetošnji susret protiv Cibalije u Vinkovcima bio je posljednji koji sam odigrao zdrav i u cijelosti. Veselim se onom što nas čeka u subotu.

Favoriti smo, ali...

Cibalia je ove jeseni jedna od dviju momčadi koja je našla načina kako svladati Osijek. Zato će bijelo-plavi u subotnjem susretu sigurno imati još poneki motiv više da uzvrate susjedu za taj poraz.

- Ma, motiva u slavonskim derbijima nikada ne nedostaje. Volim te utakmice jer u njima je posve nevažno tko je u kakvoj formi i kakve je kvalitete čija momčad. To su utakmice u kojima se mora ići do kraja ako želiš pobjedu. Nema kalkuliranja. Moramo biti iskreni i prihvatiti ulogu favorita u toj utakmici. Međutim, samo pričati o tome neće nam donijeti sreću. Teren je mjesto na kojem treba pokazati vrijednost, a tamo će nas čekati napaljen suparnik i težak posao. Zato slično napaljeni moramo biti i mi jer pobjede u slavonskim derbijima imaju posebnu važnost i za naše navijače. Dakle, sve je jasno, nemamo pravo napraviti korak unatrag.

Ako će momčad slijediti kapetana, onda možemo očekivati da će “gariti” od prve minute. Utakmice takvog tipa su poklon i za trenere jer ne moraju uoči njih odražavati nikakve motivacijske govore. No, susret protiv Vinkovčana trebao bi biti tek prvi korak osječkoj momčadi na putu prema zadržavanju visoke druge pozicije. Do kraja jeseni raspored je takav da im omogućuje razmišljanja o prezimljavanju uz bok lideru. Mogu li Osječani jesen završiti drugi?

- Nikada nisam volio prognoze. Nama je najvažnije razmišljati od utakmice do utakmice, a Cibalia je prva u nizu. Idemo dobiti njih, pa korak po korak dalje. Dosad se pokazalo kako je naša liga vrlo izjednačena, nitko sa sigurnošću unaprijed ne može računati na bodove, pa su moguće svakakve promjene. Dinamo je odmaknuo, a mi se moramo potruditi da do kraja jeseni ta njegova prednost dodatno ne naraste. Naravno kako želimo zadržati drugo mjesto i ako bude moguće bar malo smanjiti zaostatak za Dinamom, a samo je jedan recept kojim si možemo ispuniti te želje - moramo pobjeđivati u serijama - zaključio je Borna Barišić, kapetan osječkog prvoligaša koji se nakon duge stanke vraća na teren.

Dalibor KELER
NE ODUSTAJEM OD REPREZENTACIJE

Borna Barišić u rujnu je dočekao i poziv u A reprezentaciju za jednu službenu akciju. Nažalost, ispostavilo se kako je on bio koban jer je otad odigrao samo 30 minuta nogometa. U međuvremenu se puno toga promijenilo u reprezentaciji, a novi izbornik Zlatko Dalić nigdje ga nije ni spomenuo.

- Ništa čudno s obzirom na moja dva mjeseca bez akcije. Reprezentacija je to i u nju se ne ulazi na “lijepe oči”. Promjena na klupi reprezentacije očito je pomogla, a vratila se i navijačka podrška, što je odlična stvar. Najvažnije je da smo se plasirali u Rusiju, a što se mene tiče, znam kako su mjesta u rosteru reprezentacije otvorena, a ostalo je na meni. Znam kako samo kvalitetnim igrama u dresu Osijeka mogu skrenuti pozornost izbornika na sebe i vratiti se u reprezentativno okruženje - kaže Barišić. D.Kl.

6

nastupa ove sezone u HNL-u skupio je Borna Barišić, a postigao je jedan pogodak

kapetani

BARIŠIĆ I VITAIĆ VRAĆAJU SE U KONKURENCIJU

Najčitanije iz rubrike