Zdravlje
LJEKOVITO BILJE

Smilje smiruje i opušta
Objavljeno 6. studenog, 2017.
Smilje se koristi za dobivanje korisnog eteričnog ulja koje ima protuupalna i antioksidativna svojstava

Prvi put sam se sa smiljem susrela prije nekoliko godina na otoku Trsteniku gdje cvjetovi mogu napredovati pod raskošnim žutim suncem. Taman je bilo vrijeme berbe i kompletan otok žutio se od ovog vječnog slamnatog cvijeta. Miris slomljenog lista iznenađuje s intenzivnim mirisom curryja, a kada se osuši, biljka čuva svoj oblik i cvijet, a žuta boja ostaje postojana. Smilje doista izgleda besmrtno, zbog toga ga zovu - Immortelle. Vrijeme provedeno s ovim biljkama bilo je izuzetno opuštajuće. Smilje pospješuje duboko disanje te ima smirujući učinak na um. Miris smilja povećava aktivnost i svijest o snovima te potiče intuiciju. To ga čini korisnim u meditaciji, aktivnoj mašti i kreativnoj umjetnosti.

Što je zapravo eterično ulje smilja? Smilje se koristi za dobivanje korisnog eteričnog ulja koje ima mnoge prednosti zbog svojih protuupalnih i antioksidativnih svojstava. Moderna znanost potvrđuje tradiciju poznatu stoljećima: Helichrysum eterično ulje sadrži posebna svojstva koja ga čine antioksidansom, antibakterijskim, antifungalnim i protuupalnim! Kao takav, može se koristiti na mnogo različitih načina kako bi se poboljšalo zdravlje i imunitet.

Za što je sve dobro smilje:

1. Antibiotik za kožu - Flavonoidi i terpenski spojevi smilja vrlo su učinkoviti u borbi protiv bakterija i rasta gljivica, različitih iritacija kože, uključujući osip, infekcije i zacjeljivanje rana.

2. Zaštita od sunca Može pomoći u hidrataciji opečene kože i ublažiti bol nakon opekotina od sunca. Također može smanjiti znakove starenja i blokirati UV svjetlo koje može pridonijeti stvaranju raka kože.

3. Liječenje akni. Prema medicinskim istraživanjima, ulje smilja ima snažna antibiotska i antimikrobna svojstva koja ga čine izvrsnim prirodnim lijekom za akne. Ne isušuje kožu niti izaziva crvenilo i druge neželjene nuspojave (poput kemijskih tretmana za akne ili lijekova).

4. Prirodni lijek za Candidu. Posebni spojevi u ulju - zvani acetofenoni, floroglucinoli i terpenoidi pokazuju antifungalno djelovanje protiv rasta Candide. Također pomaže ublažiti probleme probavnog trakta, jača imunitet i ubrzava proces oporavka od virusa Candida.

5. Zaštita zdravlja srca. Poboljšava stanje krvnih žila smanjenjem upale, povećavajući glatku funkciju mišića i snižavajući visoki krvni tlak.

6. Prirodni probavni i diuretik. Pomaže stimulirati izlučivanje želučanih sokova koji su potrebni za razgradnju hrane i sprečavanje probavnih smetnji. Tisućama godina u narodnoj medicini, ulje je korišteno kao diuretik, pomažući u smanjenju nadutosti izvlačeći višak vode iz tijela, te olakšavajući bolove u trbuhu.

7. Stimulator jetre i detoksifikator. Poznat kao antispazmodik i pročišćivač krvi, stoljećima se koristi kao stimulans jetre i detoksifikator. Uobičajeno se koristio u narodnoj medicini za liječenje bolesti jetre i pomoć organizmu da se detoksificira od toksina, teških metala, bakterija i onečišćenja zraka.

8. Prirodni antikancerogeni zaštitnik stanica. Klinička istraživanja ukazuju da sadrži posebne antioksidacijske spojeve flavonoida koji inhibiraju oksidacijski stres i rast tumorskih stanica. Osim toga, studije su otkrile da je ekstrakt smilja učinkovit u zaštiti od oštećenja DNK uzrokovanog zračenjem, stanične mutacije te kancerogenog rasta tumora.

9. Podizač imuniteta. Budući da se veliki dio imunološkog sustava zapravo nalazi unutar crijeva, crijevno zacjeljivanje i protuupalna svojstva pomažu učinkovito potaknuti imunitet. U kliničkim ispitivanjima flavonoidi i floroglucinol u ulju pokazali su inhibiciju štetnih bakterija, gljivica i virusa.

10. Prirodno sredstvo protiv hemeroida. Kako bi se smanjila bol i oteklina, nanesite 3-4 kapi ulja s pamučnom vaticom na zahvaćeno područje. Ponovite svakih nekoliko sati po potrebi.

11. Bubrežni kamenac. Limun i ulje smilja mogu smanjiti rizik od stvaranja bubrežnih kamenaca detoksikacijom bubrega i jetre.

12. Prevencija multiple skleroze. Eterična ulja tamjana i smilja štite neurološki sustav i mogu pomoći u sprječavanju ili ublažavanju simptoma multiple skleroze. Također, ulje bosiljka i čempresa mogu poboljšati cirkulaciju i tonus mišića te pomoći u smanjenju MS simptoma. Razmotrite kombiniranje ovih ulja zajedno za maksimalne rezultate.

13. Smanjuje bolove. Ulje smanjuje bolove u mišićima, oticanje, upale te poboljšava cirkulaciju. To pomaže pri liječenju živaca, zglobova i mišićnog tkiva - što ga čini učinkovitim prirodnim tretmanom za simptome povezane s artritisom. Možete ga koristiti zajedno s uljem lavande koje je također odlično za smanjenje boli i emocionalnog stresa.

Kako koristiti ulje?

Može se koristiti na desetke različitih načina, a mi donosimo tri jednostavna recepta za početak.

Kada je u pitanju njegova sigurnost i štetni učinci, smilje ne pokazuje značajne razine alergijskih reakcija ili nuspojava. Blage nuspojave pojavile su se samo u rijetkim slučajevima gdje su osobe doživjele alergijsku reakciju na njegove ekstrakte. Da biste testirali bilo kakve reakcije, uvijek pokušajte koristiti malu količinu bilo kojeg eteričnog ulja na koži.

Ana TOMŠIĆ BLAŽAN, nutricionist
MEDENA MASKA ZA ČIŠĆENJE KOŽE

l SASTOJCI: 1 žlica kokosovog ulja, 3 žlice meda, 1 žlica jabučnog octa, 20 kapi eteričnog ulja smilja, 2 kapsule probiotika

l UPUTE: Sve sastojke dobro izmiješati, uliti u staklenu bočicu i čuvati u hladnjaku.

OPEKLINE OD SUNČANJA

l SASTOJCI: 10 kapi tamno esencijalno ulje, 10 kapi eteričnog ulja smilja, 3/4 šalice kokosovog ulja, 2 žlice shea maslaca, staklenka

l UPUTE: Pomiješati sve sastojke u staklenci. U loncu zagrijete dva prsta vode na laganoj temperaturi. Uronite staklenku i lagano miješajte dok se svi sastojci dobro ne povežu, a kokosovo ulje otopi. Dobivena smjesa čuva se dobro zatvorena u hladnjaku.

ANTIUPALNI PRIPRAVAK PROTIV BOLOVA

l SASTOJCI: 1/2 šalice ulja kokosa 10 kapi eteričnog ulja smilja, 10 kapi eteričnog ulja lavande

l UPUTE: Pomiješajte sve sastojke, ulijte u prikladnu bočicu i pohranite na hladnom mjestu. Pripravak se pomoću pamučne krpice nanosi i umasirava na bolna mjesta.

Najčitanije iz rubrike