TvObzor
ALLISON JANNEY

Odustala bih od glume jedino da se ludo zaljubim
Objavljeno 13. listopada, 2017.

Emmyjem ovjenčana glumica Allison Janney, zvijezda serija “Zapadno krilo” i “Mamica”, u srcu je romantičarka. Nada se da će jednoga dana konačno upoznati svoju srodnu dušu. Iza ove 58-godišnjakinje je nekoliko propalih veza, ali nikad se nije udavala ni imala djecu. Otvoreno kaže da je slobodna i da izlazi na spojeve te da bi voljela upoznati nekoga s kim će putovati svijetom i svakodnevno se družiti.

- Jedini scenarij u kojem odustajem od glume je onaj u kojem se ludo zaljubim u čovjeka koji me pozove da se preselimo u Budimpeštu - ističe Janney.

Sramežljiva sam osoba

Glamurozna, seksepilna, vrlo visoka i iznimno talentirana, Allison Janney ne izgleda ni dana starija od 35 godina. Njezina slava, koja je neizbježno došla nakon uspješnih filmskih i televizijskih uloga, učinila ju je sramežljivom, osobito kad je vani u baru ili restoranu.

- Sramežljiva sam osoba i mislim da zbog toga nisam upoznala potencijalnog muškarca svog života. Uvijek sam pomalo zaostajala sa svime pa će se valjda i ovo jednom posložiti - kaže glumica, dodajući da nikada nije zažalila zbog toga što nema djece.

Jedna od neporecivih kvaliteta ostvarene glumice je ta što ona govori sve onako kako jest, bez uljepšavanja. Iskrena, izravna i zabavna u društvu, Janney je i nevjerojatno skromna osoba. Uloga predsjednikove tajnice za medije CJ Clegg u kultnoj seriji “Zapadno krilo” transformirala je Allison u globalnu zvijezdu i priskrbila joj brojne prestižne nagrade. Prije dvije godine osvojila je Emmyja za uloge u serijama “Doktori za seks” i “Mamica”. Igrala je u brojnim filmovima, predstavama i serijama, kao što su “Vrtlog života”, “Sati”, “Potraga za Nemom”, “Lak za kosu”...

U CBS-ovom sitcomu “Mamica”, čiju treću sezonu možemo gledati radnim danom na Doma TV-u, Allison tumači Bonnie Plunkett, liječenu ovisnicu o narkoticima i alkoholu koja se s kćeri Christy (Anna Faris) bori sa sličnim demonima. Glasna i neugodna, Bonnie ne preže od toga da nekoga uzruja, a Allison se sviđa taj lik koji je drukčiji od svih na današnjoj televiziji.

- Bonnie je poput bika u kineskom dućanu. Uistinu je neumjesna i za nju ne postoje granice. Divim joj se zbog toga što nema dlake na jeziku i ne ispričava se ni zbog čega. Taj je lik stigao kao pravo osvježenje na male ekrane. Potpuna mi je suprotnost; ja sam previše osjetljiva osoba - kaže Janney kroz smijeh.

Scenariji me pokreću

U slučaju “Mamice” sviđa joj se sama rutina i stabilan posao, što je neuobičajeno za jednu glumicu.

- Volim snimati i filmove, ali tada većinu vremena živite u hotelima. Snimanjući seriju mogu viđati svoje prijatelje i imati život - objašnjava Janney.

Ne misli da ju je “stvorila” uloga CJ u “Zapadnom krilu”, samo ju je stavila na pravi put. Priželjkuje li povratak te kultne dramske serije?

- Ponekad bih voljela da se nikada nije ni prestala emitirati. Znam da me ovo pitate zbog toga što se mnoge kultne serije vraćaju iz mrtvih, ali... Mislim da se “Zapadno krilo” trenutno ne može oživjeti, kako zbog toga što su svi glumci zauzeti drugim projektima, tako i zbog toga što smo tada svi bili mnogo mlađi. Jednostavno ne bi imalo smisla vraćati se. Bila je to najbolja serija u svoje vrijeme i počašćena sam zbog svih Emmyja koje mi je priuštila, bile to nagrade ili nominacije - prisjeća se Allison.

Gluma ju je, kaže, spasila i ne zna čime bi se drugim bavila, jer se uživa sakriti iza neke uloge. A što je sljedeće za simpatičnu glumicu? Nada se da će se “Mamica” emitirati još godinama. A voljela bi i neki kazališni komad na Broadwayju.

- Scenariji i ljudi su ono što me pokreće. Nalazim se u divnom razdoblju svog života i zadovoljna sam svime što sam postigla. Uvijek možeš biti i sretniji, ali ne bih htjela biti pohlepna, zaključuje Allison Janney.

Iako obožava sitcom koji snima već pet godina, paralelno čita i nove scenarije koji će je, nadamo se, zadržati na našim TV ekranima još desetljećima koja dolaze.

Pripremio: Adrian ANDREJEK
OSOBNA ISKAZNICA

IME I PREZIME:

Allison Brooks Janney

DATUM ROĐENJA:

19. studenoga 1959.

MJESTO ROĐENJA:

Boston, Massachusetts

LJUBAVNI STATUS:

slobodna

MAMICA 3

Doma TV, ponedjeljak-petak, 11.15

Možda ste propustili...

U OSMOJ OVOSEZONSKOJ EPIZODI SHOWA “TVOJE LICE ZVUČI POZNATO”

Budite spremni na show jer od bitke smo napravili ljubav

SHOW “ZVIJEZDE PJEVAJU”

Polufinale kao nikad prije

Najčitanije iz rubrike