Regija
ĐURKOVIĆI - KREATIVNI PROIZVOĐAČI KOZJEG SIRA

Ne mogu do zemlje za koze, a sirevi su im traženi i u Finskoj
Objavljeno 20. rujna, 2017.

MARJANČACI

Plakete, diplome i priznanja već su odavno prestali brojiti, a i na zidovima u njihovu domu nema više mjesta na koje bi mogle stati sve višegodišnje potvrde kvalitete njihova rada i proizvodnje domaćeg kozjeg sira. U tome poslu već godinama drže primat ne samo u Slavoniji i Baranji nego i u Hrvatskoj, ali i izvan nje. Već na spomen OPG-a Josipa i Biserke Đurković iz Marjančaca, ljubitelji domaćih mliječnih proizvoda znaju da je posrijedi kozji sir vrhunske kvalitete, u svim zamislivim i nezamislivim kombinacijama u koje se ovi vlasnici jedne od prvih slavonskih mini sirana upuštaju bez imalo straha i predrasuda, neprestano iznenađujući svoje kupce.

Neočekivane kombinacije

Uz već prokušane i dobro poznate dimljene, mlade, zrele sireve, sireve s dodatkom češnjaka, vlasca, začinske paprike, feferona, ruma, grožđa i drugih dodataka, Đurkovići su odlučili asortiman obogatiti nesvakidašnjom ponudom nekoliko novih vrsta sireva s dodatkom crvenog vina, cimeta, lješnjaka i čokolade, aronije… Za sve ove kombinacije najzaslužnija je “majstorica od sira”, Biserka Đurković, koja će zajedno sa suprugom uzorke novih vrsta ovih dana poslati na stručno ocjenjivanje te ih službeno predstaviti na Savjetovanju uzgajivača ovaca i koza u Vinkovcima i na Sajmu u Grubišnom Polju.

- Sve dosadašnje reakcije kupaca vrlo su nas ugodno iznenadile jer su mnogi od njih prije konzumiranja bili stajališta da takve kombinacije jednostavno ne funkcioniraju, a kada su ih probali, bili su oduševljeni! - priča nam Biserka, koja je prema mišljenju mnogih najkreativnija domaća proizvođačica kozjeg sira. Ona i danas pozorno osluškuje preporuke, savjete i želje kupaca, njihova iskustva, a potom, vodeći se njima, u svojoj sirani brižljivo dodaje najrazličitije sastojke u sir, koji u pravilu osvaja najviša odličja.

Nikako do zemlje

Sav taj golemi trud i kvalita koju su postigli - o čemu se glas proširio sve do Finske, odakle su ih kontaktirali kupci sa željom da im otkupe cjelokupnu godišnju proizvodnju - već se godinama odvija u sjeni golemih problema s dobivanjem zemljišta za ispašu koza. Trenutačno su u njihovim stajama samo 42 francuske alpine, što je više nego upola smanjen broj grla zbog problema s osiguravanjem zemlje i hrane za njih. Problem nisu uspjeli riješiti godinama, unatoč tome što bi zbog osiguranog tržišta, posebno odlične suradnje s jadranskim hotelima, Đurkovići mogli prodati i deset puta veće količine.

Na problem nedostatka zemlje oni upozoravaju već godinama mnoge instance - od Grada Valpova, Županije do Ministarstva poljoprivrede, no do danas se nitko ozbiljnije nije zainteresirao njega. Zato Đurkovići, iako s titulom zlatnih domaćih proizvođača kozjeg sira, pritisnuti očajem i bespomoćnošću zbog stanja koje se ne mijenja, sve češće razmišljaju da slijede primjer svoje djece, ostave sve i - odsele se u Kanadu!

Lidija ANIČIĆ
Dnevno jedna vrsta sira

Biserka kaže da mnogi proizvođači sireva proizvode tek nekoliko vrsta jer je to mnogo jednostavnije i brže od proizvodnje 15-ak različitih vrsta sireva, koliko izlazi iz njihove minisirane. Stvar dodatno komplicira to što se u njih dnevno proizvode relativno male količine mlijeka (oko 70 litara dnevno, u punoj sezoni maksimalno 120 litara), što dnevno omogućuje proizvodnju samo jedne vrste, nakon čega cijeli pogon treba dobro oprati, sterilizirati, ukloniti mirise i boje jedne vrste začina te ga pripremiti za proizvodnju drukčijeg sira sutra…

15

različitih vrsta sireva izlazi iz minisirane OPG-a Đurković

U novoj liniji su sirevi s dodatkom crvenog vina, cimeta, lješnjaka i čokolade, aronije

interes

FINCI BI IM KUPILI GODIŠNJU PROIZVODNJU

42

francuske alpine imaju u stajama, što je više nego prepolovljen broj grla zbog problema sa zemljom i hranom

Najčitanije iz rubrike