TvObzor
EDGAR WRIGHT, BRITANSKI REDATELJ, SCENARIST I PRODUCENT

Obožavatelj sedme umjetnosti koji snima zabavne filmove
Objavljeno 18. kolovoza, 2017.

Bez obzira na to koliko će sjajnih filmova Edgar Wright snimiti do kraja svoje redateljske karijere, a tek su mu 43 godine, posebno mjesto u mome srcu zauvijek će imati zbog “Spaced”. Sitcom za koji je scenarij napisao njegov prijatelj i omiljeni glumac Simon Pegg zajedno s Jessicom Stevenson, a režirao ga sam Wright, vrlo brzo postao je kult-serijal, a snimljene su dvije sezone po sedam nastavaka. S obzirom na to da sam u posljednjih desetak godina svaki put kada mi se ukazala prilika spomenuo i pohvalio spomenuti serijal u TV Obzoru, točnije svaki put kada je Edgar Wright snimio novi film, evo da se ponovim još jednom i da vas pokušam uvjeriti da pogledate jednu od najboljih i najsmješnijih britanskih serija snimljenih u posljednjih desetak godina. Magična, smiješna, ganutljiva, pronicljiva i, prije svega, humana i iskrena serija, “Spaced” će vas oduševiti posebice ako ste fan kinematografije, jer Edgar Wright je upravo to, obožavatelj sedme umjetnosti koji snima odlične, pametne i zabavne filmova.

Međutim, “Spaced” nije bio njegova prva suradnja s Peggom. Naime, 1996. godine zajedno (Pegg - glumac, Wright - redatelj) snimili su serijal “Asylum”, koji je, kao i sljedeći zajednički projekt “Is It Bill Bailey?”, prošao gotovo nezapaženo. Uslijedio je “Spaced” nakon kojega su počeli snimati zajedničke filmove, točnije Cornetto trilogiju u koju ulaze “Noć glupih mrtvaca” (2004.), “Eksplozivni murjaci” (2007.) i “Kraj svijeta” (2013.). Wright je svoj filmski debi imao 1995. godine sa zabavnom western-komedijom “A Fistful of Fingers”, a osim već spomenute trilogije snimio je i hvaljeni “Scott Pilgrim protiv svijeta” (2010.), adapatciju kultnog stripa u kojemu su glavne uloge tumačili Michael Cera, Mary Elizabeth Winstead, Kieran Culkin i Chris Evans .

Wrightov novi film “Vozač” u hrvatskim kinima počeo se prikazivati u četvrtak, 24. kolovoza, a publika i kritika su ujednačene u hvalama, o čemu svjedoče i ocjene na IMDB-u (8,2), Rotten Tomatoesu (94 %) i Metascoreu (86). Ili da citiram Richarda Roepera iz “Chicago Sun-Timesa” koji kaže: “Edgar Wrightov 'Vozač' jedna je od najzabavnijih i najuzbudljivijih vožnji godine. Ne desetljeća”.

Nikola KUČAR
NOĆ GLUPIH MRTVACA

Shaun je stereotipni luzer čije se životarenje svodi na - lokalnu birtiju. Živi s Edom i Peteom, dvojicom najboljih prijatelja koji, kao i Shaun, rade u prodavaonici elektroničke opreme. Shaunova djevojka Liz nije previše oduševljenja njihovom vezom koja se svodi na dangubljenje u lokalnom pubu Winchesteru. Shaun obećava da će spremiti večeru u povodu godišnjice veze s Liz, no, naravno, ništa od toga. To je kap koja je prelila čašu nakon čega ga Liz ostavlja. Očajani Shaun shvati što je izgubio te odlučuje učiniti sve ne bi li vratio svoju Liz, no drugoga jutra pred njim će stajati mnogo veći problem - diljem Londona mrtvaci ustaju iz grobova kako bi protegnuli noge i prošetali se ulicama te gricnuli pokojeg prolaznika.

EKSPLOZIVNI MURJACI

Nicholas Angel najbolji je policajac u Londonu. Toliko je dobar da svi ostali pokraj njega djeluju loše. Zbog toga ga je njegov nadređeni premjestio u mjesto gdje njegov talent neće sramotiti ostale – u uspavano seoce Sandford u kojemu se naoko ne događaju zločini. Ondje mu partner postaje dobronamjerni, ali prerevni policajac Danny Butterman, sin ljubaznoga glavnog inspektora Franka Buttermana. Danny je veliki obožavatelj akcijskih filmova i vjeruje kako je njegov novi velegradski partner stvarni “zločesti dečko” i njegova šansa da iskusi pravu pucnjavu i jurnjavu automobilima za kojima toliko čezne. Međutim, nakon niza jezivih incidenata u selu, Angel je uvjeren da Sandford nije onakav kakvim se čini.

SCOTT PILGRIM PROTIV SVIJETA

Upoznajte šarmantnog i nezaposlenog Scotta Pilgrima, 22-godišnjeg bas-gitarista garažnog benda Seks Bomb-Omb, koji je upravo upoznao djevojku iz svojih snova – i to doslovno. Ali kako osvojiti nedostižnu Ramonu kad te napada vojska sjekira koje kontroliraju njezin ljubavni život i učinit će sve kako bi te eliminirale kao udvarača? Dok se Scott približava Ramoni, mora se suočiti s galerijom opakih likova iz njezine prošlosti, od plamtećih skateboardera do veganskih rock-zvijezda. Osvojiti svoju pravu ljubav moći će tek ako ih sve uništi – prije kraja igre.

KRAJ SVIJETA

Grupa prijatelja iz djetinjstva odluči ponoviti maraton iz mladosti - 'cuganje' od puba do puba s namjerom da ga ovaj put uspiju i završiti, i to dolaskom do puba "At World's End". No, invazija izvanzemaljaca poremeti im planove i momci nenamjerno postanu jedina nada za spas cijelog čovječanstva. “Kraj svijeta” je uistinu zabavna pustolovina, koja svojim soundtrackom igra na kartu nostalgije (britanska glazba 90-ih), a kemija među glumcima je gotovo savršena. Pridodate li svemu Wrightovo uvijek očigledno odavanje počasti vlastitim filmskim herojima, Wright je uspio još jednom snimiti zabavan film u kojemu će gledatelji uživati bez obzira na to koliko ga puta gledali.

VOZAČ

Baby je mladi i talentirani vozač automobila koji služe za bijeg nakon pljačke. Baš poput svog neobičnog imena, Baby je jedinstven u svom poslu: naime, ne postoji bolji i brži vozač. Dok njegova ekipa pljačka banke, Baby sjedi za upravljačem svog nabrijanog automobila, strpljivo čekajući kolege prije nego što se svi zajedno bace u bijeg, ispunjavajući “slobodno” vrijeme slušanjem raznovrsne glazbe preko svojih slušalica. Međutim, kada upozna djevojku svojih snova, Baby u novom poznanstvu vidi priliku za bijeg od kriminala. Ipak, nakon što ga mafijaš prisili da radi za njega, Baby se mora suočiti sa stvarnošću – pljačkom unaprijed osuđenom na propast koja će zaprijetiti njegovu životu, ljubavi i slobodi.

A FISTFUL OF FINGERS

Svoj prvi cjelovečernji debitatanski film “A Fistful of Fingers” Edgar Wright snimio je 1995. godine, kada je imao samo 21 godinu. Prilikom objavljivanja, naišao je na loše kritike britanskih medija, no usmena predaja je u modernoj kinematografiji rezultirala da se film, dva desetljeća kasnije, smatra pravim malim remek-djelom. Naravno, najviše zasluga za to ima upravo Wright koji je nakon njega snimio četiri izvanserijska filma koje publika i kritika obožavaju. Snimljen za samo 15 tisuća funti, ovaj low-budget film nikada nije objavljen na nekakvom mediju (DVD, blu-ray, videokaseti), ovaj zabavni hommage spaghetti westernima je istovremeno camp, vrckav, ali i neodoljivo smiješan film.

Najčitanije iz rubrike