Sport
ČUDO U REŽIJI ZEKIĆA I NJEGOVIH RATNIKA

Bahati Nizozemci,
sada znate tko smo!
Objavljeno 3. kolovoza, 2017.
Osijekova europska bajka nastavlja se nakon još jedne pobjede u 3. pretkolu Europske lige nad uglednim PSV-om

Kakva noć! Kakvo ludilo! Osijekova europska bajka nastavlja se nakon još jedne pobjede u 3. pretkolu Europske lige nad uglednim PSV-om. U Eindhovenu su bijelo-plavi slavili 1:0, ponovili to u gradu na Dravi i idu dalje. Nevjerojatan je to bio doživljaj u Gradskom vrtu, a Osijek bio – briljantan.

Izdržali su bijelo-plavi sve, baš sve. Ludnicu na tribinama, pritisak opasnih Nizozemaca, čudno suđenje Portugalaca. Ma, nitko im ništa nije mogao te večeri. Nosile su ih tribine, oni su nosili tribine. Ma, bio je to čudesan zajednički rad. Ljudi, pa Osijek je izbacio PSV! Možda u ovom trenutku toga nismo svjesni, ali ni ne trebamo biti. Sada treba samo slaviti, slaviti i slaviti. I naravno, duboko se nakloniti treneru Zoranu Zekiću i njegovim junacima. Ispraćeni su ovacijama punog Gradskog vrta, ali i vatrometom koji je klub pripremio na kraju susreta.

Bočkaj – urnebes!

Pakelno je to poluvrijeme bilo. Tribine su ključale, a na terenu se vodila borba titana. Igrači Osijeka nisu podlegli ludilu koje je vladalo na stadionu. Mirno su ušli u utakmicu i nisu dopustili gostima da zavladaju terenom od samog početka. PSV se želio nametnuti, ali bijelo-plavi su znali uzvratiti. Tako je prvih 25 minuta susreta proteklo u žestokoj igri u kojoj nijedna momčad nije uspjela na praviti ozbiljniju prijetnju. Osječani se nisu bunili s takvim razvojem događaja, a Nizozemci nisu odmah krenuli u juriš. I onda – urnebes. Opet je Mudražija bio problem za obranu gostiju. Nisu ga mogli drugačije zaustaviti nego prekršajem na 20-ak metara od vrata. Svi na stadionu su znali tko će to pucati. Dugo je trajalo namještanje tog “slobodnjaka”, a onda je u 26. minuti Pero Bočkaj konačno uzeo zalet i matirao Zoeta! Osijek je poveo, kakva je to ludnica bila! No, tek sad je trebalo obuzdati razjarene Nizozemce. Krenuli su k'o bijesni nakon Osijekovog vodstva pa su se počele redati opasne situacije pred Maleniceom. Opasni su, jako opasni bili gosti. Brzo su kombinirali, Osijek nije uvijek stizao sve zatvoriti, ali je preživio do poluvremena. U 28. minuti Locadia je opasno prijetio, ali je bio blokiran njegov udarac sa 7-8 metara iskosa. U 39. minuti Hendrix je spustio loptu Locadiji na rubu kaznenog prostora, ovaj je opalio iz trka i srećom zamalo promašio vrata. Minuti kasnije nova brza akcija gostiju Arias je pronašao Ber gwijna u kaznenom prostoru koji je ostavio loptu za Van Ginkela koji je pucao iz punog trka sa 16 metara, no projektil je fijuknuo preko vrata. U 43. minuti PSV je imao najveću priliku za izjednačenje. Opet je Arias ubacio zdesna, na drugu vratnicu, gdje je utrčao lijevi branič Brenet pucao glavom, ali je Malenica sjajno intervenirao i spasio Osječane. Opasno su živjeli bijelo-plavi u tom razdoblju, no uspjeli su preživjeti i dočekati posljednjih 45 minuta okršaja s PSV-om s dva pogotka prednosti (ako se računao i prvi susret iz Eindhovena nap.a.).

Junačka borba

PSV-ov pritisak se nastavio, ali Osijek je u nastavku bio u prvim prilikama. U 50. minuti Bočkaj je opet tukao slobodnjak, ovaj put posve iskosa s desne strane, udarac je “zapeo” u “živom zidu”, pao na glavu Ejupiju čiji udarac ipak nije bio dovoljno jak kako bi prošao Zoeta. U 56. minuti Grezda je napravio soloprodor kroz sredinu, odapeo sa 20-ak metara preko vrata. U 61. minuti imao je PSV slobodan udarac s 18 metara po sredini vrata, no Lukackasen je pucao preko grede. Bilo je trenutaka kada se Osijek teško branio, ali sve je nekako preživljavao i blokirao neke udarce u posljednji trenutak. Onda bi došlo razdoblje u kojem bi se bijelo-plavi oslobodili tog pritiska, pa bi i prijetili. Opet Bočkaj iz “slobodnjaka”, ali Zoet je naučio lekciju, pa je obranio taj pokušaj. U 79. minuti mogao je Ejupi riješiti dvojbe oko pobjednika, ali je njegov udarac blokiran u posljednjem trenutku. Napetost je rasla kako se približavao kraj, svašta se do gađalo u kaznenom prostoru gostiju u 82. minuti. Činilo se kako su Nizozemci dvaput igrali rukom, ali Portugalac sa zviždaljkom nije se oglasio. O kako su gledatelji bili ljuti zbog toga. U 85. Bočkaj je probao s ruba kaznenog prostora, ali Zoet je i to obranio. Sudačka nadoknada se činila kao cijela vječnost, ali prošao je Osijek neokrznut i kroz nju pa je besana osječka ljetna noć mogla početi.

Dalibor KELER

OSIJEK - Stadion u Gradskom vrtu. Vrijeme sparno. Teren dobar. Gledatelja: 15.000. Sudac: Hugo Miguel (Portugal) – 5. Strijelci: 1:0 Bočkaj (26). Žuti kartoni: Mioč, Bočkaj, Mudražija (Osijek), Brenet, Locadia, Pereiro, Hendrix (PSV). Crveni kartoni: -

IGRAČ UTAKMICE: PETAR BOČKAJ (OSIJEK)

OSIJEK

1 (1)

Malenica 7,5, Šorša 7,5, Škorić 7,5, Barać 7,5, Barišić 7, Mioč 7,5 (od 88. Lesjak -), Mudražija 7, Bočkaj 8, Lopa 6 (od 78. Vojnović -), Grezda 7 (od 90. Grgić -), Ejupi 7.

PSV

0

Zoet 6, Arias 6,5, Isimat-Mirin 6, Luckassen 6, Brenet 6 (od 64. De Jong), Hendrix 6, Pröper 6(od 76. Lammers), Van Ginkel 6,5, Lozano 6, Bergwijn 6,5 (od 64. Pereiro), Locadia 7.

Najčitanije iz rubrike