Kultura
SVEČANI OBLJETNIČKI KONCERT PIM-OVACA

Velika dvorana Nadbiskupijskog vikarijata bila je pretijesna
Objavljeno 6. prosinca, 2016.

OSIJEK - Zbor mladih Preslavnoga Imena Marijina pod ravnanjem svoga dugogodišnjeg voditelja Jure Smajića održao je koncert u povodu 20. obljetnice kontinuiranog i uspješnog djelovanja, a 400-tinjak sjedećih mjesta velike dvorane Nadbiskupijskog vikarijata nije bilo dovoljno kako bi primilo svu zainteresiranu publiku.

Glazbeno su slavlje PIM-ovci počeli najpopularnijim skladbama iz svojih velikih projekata, a publika je već od prvih taktova odgovorila složnim i ritmičnim pljeskanjem. Redale su se uspješnice Nevjerojatna snaga, finale kantate Pamtit ćemo iz projekta s Marijom Husar, skladba Čudesno s ovogodišnjeg Bonofesta, tradicionalne afričke pjesme zanimljivih ritmova i zaraznih melodijskih linija izvedene uz bubnjarsku skupinu RitmOS, a ovaj retrospektivni dio koncerta zaključili su a cappella skladbama sa svog standardnog liturgijskog repertoara te iako u za zbor akustički neprimjerenom prostoru, pokazali su svoju glazbenu razinu.

Svojim iznimnim vokalnim izvedbama publiku su oduševili solisti iz redova pimovaca, od baritona Kristijana Wolfla, do sopranistice Marte Prpić, koja je publiku ostavila bez daha meditativnom afričkom molitvom Ukuthula.

Drugi je dio koncerta bio rezerviran za skladbe popularne duhovne glazbe pripremljene samo za ovaj slavljenički koncert. Gostujući solisti Marina Hojsak i Josip Grizbaher istaknuli su se interpretacijom skladbe Baba Yetu C. Tina, Goran Bošković solažama u autorskoj pjesmi Čudesno i duhovnom hitu Ti si mene prvi ljubio, a zajednički su se pridružili Zboru u finalnoj gospel skladbi Hallelujah – Handel's Messiah; A Soulful Celebration.

Zbor su pratili mladi osječki instrumentalisti Domagoj Čošić za klavijaturama, Viktor Benkotić na električnoj i Dario Hleb na basu, Tomislav Hajduković na bubnjevima, a publika je uživala i u virtuoznim interpretacijama seksofonista Benjamina Lamze. Iako okupljeni samo za potrebe koncerata koje priređuje Zbor mladih PIM uigranim instrumentalima odaju dojam sastava koji zajednički djeluje već godinama.

– Iznimno sam ponosan na svoje pjevače jer se ovako veliki projekt može iznjedriti samo uz mnogo odricanja. Zbor je u ovih 20 godina izrastao u jedan od najvećih, a sigurno najaktivnijih zborova mladih u cijeloj nadbiskupiji - rekao je zborovođa Smajić.

Koncert je zaključen pjesmom Oči u oči, u izvedbi 30-ak sadašnjih i 40-ak bivših PIM-ovaca jer, kako kaže zborovođa, to je pjesma koju zbor pjeva od početka i jedna je od rijetkih i vrlo rado pjevanih svih 20 godina. N.Vekić

ZAHVALE PODUPIRATELJIMA

Slavljenički je koncert bio prigoda i za zahvalu - svim donjogradskim župnim vikarima, na čelu s osnivačem zbora vlč. Đuricom Pardonom na duhovnom vodstvu te župniku preč. Ivanu Juriću. Posebne zahvalnice za umjetnički i organizacijski doprinos i postizanje visokih glazbenih dometa primile su bivše dirigentice Zrinka Andrić i Vesna Jaić te korepetitori i orguljaši Krešimir Batinić, Mihael Raff i Veronika Ravlić.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike