Kolumne
Biblijska poruka Piše: Zvonko Pažin
Polažem i opet uzimam
Datum objave: 20. travnja, 2024.
U poslovnom je svijetu jasno: ne možete ostvariti nikakav dobitak, nikakvu zaradu ako prethodno nešto ne uložite u posao. Oduvijek je bilo tako. Poljodjelac je polagao sjeme u zemlju, da bi dobio višestruko. Tako je nekako i u našem obiteljskom životu. Roditelji ulažu svoj život, "znoj i suze" da bi podigli svoju djecu. Ulažu svoj život da bi njihova djeca postala odrasli ljudi. Na sličan način u Ivanovu evanđelju Isus sebe predstavlja kao pastira koji za svoje ovce daje vlastiti život. Međutim, Isus tome daje još jedno novo značenje. Veli: "Ja sam pastir dobri... i život svoj polažem za ovce... Zbog toga me i ljubi Otac što polažem život svoj da ga opet uzmem."

To je smisao Isusova djela: on je "radi nas i radi našega spasenja" umro na križu, ali je i uskrsnuo. Položio je svoj zemaljski život da bi u proslavljenom tijelu uskrsno. Nije bilo uzaludno. Na onaj prvi Veliki petak izgledalo je da je sve propalo, da je bilo uzaludno sve što je Isus govorio i činio. Međutim, Isus je uskrsnuo. To je poruka i utjeha svima onima koji u Krista vjeruju. Mi se trudimo činiti dobro. Nastojimo od srca praštati. Nastojimo moliti za one koji nas progone. Nastojimo u miru raditi i svoj kruh jesti. Nastojimo čuvati obiteljske vrijednosti. Nastojimo biti čestiti građani. I onda, događa se da budemo neshvaćeni, da nas kleveću da smo licemjerni, događa se da nam se čini da od naših nastojanja nema baš neke koristi, da se ne cijeni ono dobro koje činimo. Štoviše, događa se da budemo i osuđeni i odbačeni. Međutim, veli Pavao: "Neka vam ne dodija činiti dobro."

Vjerniku je Isus i primjer i jamstvo da dobro treba uvijek činiti, da nije uzaludno. Jer, prisjetimo se, veli Isus, čak ni čaša hladne vode koju smo nekome pružili neće ostati zaboravljena. Bog je vjeran. Bog svojih ne ostavlja. Za kršćane je jedino bitno biti s Kristom povezan. Kaže Pavao: "Pa ako umrijesmo s Kristom, vjerujemo da ćemo i živjeti zajedno s njime." Upravo to vjernike ispunja dubokim mirom: mi "polažemo" svoj život da bi nam mnogostruko bilo uzvraćeno. To vrijedi u gospodarstvu, ali još više u kršćanskoj vjeri. Kaže Isus: "Tko ima uši, neka čuje!"
Zvonko Pažin - arhiva

27.4.2024.

Umiriti svoje srce

20.4.2024.

Polažem i opet uzimam

13.4.2024.

Komad pečene ribe

6.4.2024.

Nije svojim zvao ništa

30.3.2024.

Uskrsnu!

23.3.2024.

Poslušan do smrti

16.3.2024.

Spasiti od smrti

9.3.2024.

Na obali rijeka

2.3.2024.

Idolopoklonstvo

24.2.2024.

Preobraženje