Kolumne
Biblijska poruka Piše: Zvonko Pažin
Jaše na magarcu
Datum objave: 4. srpnja, 2020.

Kako se prikazuju velikani iz prošlosti nekog naroda? Uzmimo kip bana Jelačića i kralja Tomislava u Zagrebu. Naravno, na konju. Jahač je simbol ratnika, pobjednika, onoga koji narod vodi u svijetlu budućnost. Tako su redovito bili prikazivani Aleksandar Veliki, rimski carevi, svi srednjovjekovni carevi i kraljevi… Konj u propnju, a mač ili koplje u junačkoj desnici! Međutim, prorok Zaharija na posve drukčiji način vidi budućeg Mesiju: "Tvoj kralj se evo tebi vraća: pravičan je i pobjedonosan, ponizan, jaše na magarcu…" Pomalo komično. Pobjedonosni kralj jaše na magarcu?


Valja razumjeti tu simboliku. U ono je vrijeme konj bio životinja koja se koristila isključivo u ratnim pohodima, a seljak je za oranje, vuču i nošenje tereta imao volove i magarce. Magarac je po definiciji miroljubiva životinja, a konj simbolizira rat. I evo, prorok veli da je budući Mesija mirotvorac, ali ipak pravičan i pobjedonosan. Pobjedu neće izvojevati ratnim pohodima, nego nečim posve drugim. Nije zato slučajno da je Isus svečano ušao u Jeruzalem jašući na magarcu, dok su ga slavili kao Mesiju.
Tako čini Bog. Prisjetimo se. Bog se proroku Iliji nije htio pokazati ni u grmljavini ni u strašnom potresu, nego u šapatu laganog i blagog lahora. Upravo je takav bio Isus. Nije žario i palio, nije provodio pravdu Božju ognjem i mačem, nisu pred njega dršćući padali na koljena. Znao je Isus: sila je tek izvanjska. Zato nikakva sila nije jača od majčina osmijeha, nikakva snaga nije veća od blage očeve ili majčine ruke, nikakva strahota ne može nadjačati blagu i nježnu riječ ispunjenu ljubavlju.
Koliko god nam reklame govorile da je važno - u stilu olimpijske krilatice - biti "jači, brži, viši", ipak je mirotvorna riječ i ljubav te dobro djelo ono što najviše može ispuniti naše srce mirom i radošću. Isus veli: "Učite se od mene, jer sam krotka i ponizna srca, i naći ćete spokoj dušama svojim." Krotka i ponizna srca, onaj koji jaše na magaretu. Tako Biblija prikazuje Sina Božjega. Bilo bi sjajno da počnemo razmišljati na koji bismo ga način mogli u tome nasljedovati, tako da konačno nađemo mir i spokoj u ovom nemirnom i ubrzanom vremenu.
Zvonko Pažin - arhiva

26.9.2020.

U poniznosti

19.9.2020.

U mome tijelu

12.9.2020.

Oprosti nepravdu

5.9.2020.

Opomenuti?

29.8.2020.

Steći sav svijet?

22.8.2020.

Tko li mu bi savjetnikom?

14.8.2020.

Žena Kanaanka

8.8.2020.

Šapat blagog lahora

1.8.2020.

Pet kruhova

25.7.2020.

Salomonova mudrost