Kolumne
Đelo od Gisko "u gostima" Piše: Srđan Lukačević
Grgić: Sofu ćemo organizirati čim to dopuste, dotad čitam, gledam i kuham
Datum objave: 11. travnja, 2020.

Kažu mudri i oni malo iskusniji kako je za dobar i dug život važno zadovoljiti sve, ili bar dobar dio, životnih potreba. Kako onih za znanjem i čitanjem, tako i onih za zabavom i dobrim društvom. Ako je tomu tako, nema boljeg sugovornika od Ivana Grgića, mag. informatologije, široj javnosti poznatijeg kao vlasnika uspješne Kreativne agencije Adverta i još uspješnijeg projekta In Da Sofa.


 

 


Iako nije jedini, In Da Sofa jedan je od vaših najzapaženijih projekata. S obzirom na situaciju oko koronavirusa, vjerujemo da mnoge čitatelje zanima planirate li kakav događaj kada se sve jednom vrati u normalu?

- Iako smo s prvim Sofama planirali krenuti već u travnju, koronavirus nam je poprilično poremetio planove otvaranja sezone zabavljanja na otvorenom, no mi smo spremni i vjerujem da ćemo se s dolaskom lijepog vremena moći zabavljati po osječkim parkovima. Plan je da odmah nakon što dozvole javna okupljanja organiziramo Sofu i potaknemo sugrađane da plesom otope viškove nakupljene u izolaciji. Ove nas godine očekuju nove lokacije, novi glazbenici te jednako dobra energija i atmosfera na Sofama. No prije svega toga svakako nas zapratite u sljedeći petak na Facebooku Adverte kada ćemo vas bar malo pokušati maknuti od svakodnevice i približiti vam ljeto!

UPRAVLJANJE VREMENOM


Do tada se svakako valja držati donesenih mjera, ostati što je moguće više doma i maštati. Kako provodite višak vremena, radite li i dalje punim intenzitetom ili nadoknađujete propuštene serije, filmove i koncerte?

- Inače sam osoba koja prilično dobro upravlja svojim vremenom i unatoč svim poslovnim obvezama uvijek si ostavim dovoljno vremena za sebe, koje najčešće provodim u druženju s prijateljima i u prirodi. Kako zbog mjera to sada nije moguće, uspijevam nadoknaditi serije i filmove koji su mi neko vrijeme na listi. Izdvojio bih odlične serije Černobil i Luther te treću sezonu Pravih detektiva. Glazba je sastavni dio mog posla, stoga mi u uredu uvijek nešto curi iz zvučnika. Najčešće je to neka lakša elektronika koja mi ne zaokuplja pažnju. Upravo sam preslušao opus Maca Millera, repera koji nas je, nažalost, prerano napustio. Preslušao sam i posljednji album Nicka Cavea, koji je prilično težak i odlično mi je sjeo u ovim okolnostima, a otkrio sam i Sharon Kovacs, nevjerojatno talentiranu soul kantautoricu koja bi mogla biti nasljednica Amy Winehouse. Uz serije i glazbu, vrijeme kratim i kuhanjem. Glazba i hrana idu zajedno, a partner u kuhanju najčešće mi je kultni album Moon Safari od Aira.

VIŠE NASLOVA ODJEDNOM


Mnogi od nas imaju na svojim policama poneki nepročitani naslov. Kupujete li knjige i jeste li pročitali sve naslove iz kućne biblioteke?

- Knjige kupujem često, ponajviše stručnu literaturu. Naime, bavim se specifičnom djelatnosti koja iziskuje znanja iz različitih područja poput marketinga, informatike, dizajna, prodaje, psihologije te organizacije i menadžmenta. Tako da u svojoj kućnoj biblioteci imam priličan broj "kultnih" naslova iz navedenih područja. Većinu sam naslova pročitao, iako ih je nekoliko koje sam ostavio za razdoblja, poput ovoga, kada imam više slobodnog vremena.

Što će doći ili možda već je prvo došlo na red?

- Tip sam osobe koji uvijek čita više naslova odjednom, trenutno dva. Na preporuku prijatelja, ali i iz puke znatiželje, čitam Petersona i njegovih 12 pravila za život. Iskreno, ne kužim na koju foru je ta knjiga postigla toliku popularnost. Odnedavno posjećujem pub kviz, a ne volim gubiti, tako da se trudim glavu puniti nebitnim informacijama, a odličan je izvor za to Kratka povijest gotovo svega Billa Brysona.

Posuđujete li knjige u GISKO-u, i ako da, kako ste zadovoljni ponudom?

- Ponuda GISKO-a je odlična, pogotovo što se tiče beletristike koju najčešće posuđujem. Iako to nije tipično za "macho" muškarca poput mene, veliki sam ljubitelj Guillaumea Mussoa, čiji mi stil pisanja omogućuje da pustim mozak i prepustim se njegovu svijetu u kojemu ljubav igra glavnu ulogu.

Kao magistar informatologije, kolega knjižničar, koje biste naslove preporučili našim čitateljima? Što, prema vašem mišljenju, svakako treba pročitati?!

- Uz već spomenutog Mussoa, treba čitati Houellebecqaa, Bukowskog i Bulgakova, a od domaćih Edu Popovića, Zorana Ferića i, prema mom mišljenju, najbolje djelo napisano na hrvatskom jeziku, Kiklop Ranka Marinkovića. S poslovne strane naslov koji je utjecao na moju poslovnu filozofiju i koji preporučujem svakome tko pokreće nešto svoje je Funky Business, jer nema smisla raditi posao ako u njemu ne uživaš. Svima koji, kao i ja, često moraju donositi odluke preporučujem nobelovca Daniela Kahnemana i njegovo djelo Misliti, brzo i sporo. Jedno od onih djela koje koliko god ga iščitavao, uvijek otkriješ nešto novo, a meni je uvelike pomoglo da shvatim kako i zašto donosim odluke koje donosim. Za sam kraj svakako bih preporučio sva tri naslova Igora Rudana, čovjek je genij.