Kolumne
Grgur Vremeplovac Piše: Grgur Ivanković
Kuća dr. Geze Bauera koji je svoju ordinaciju oglašavao kao “Zubarski atelier”
Datum objave: 13. svibnja, 2019.

Jednokatna historicistička katnica osječkog zubara, dr. Geze Bauera, sagrađena je na uglu Radićeve i Adamovićeve ulice i svojim položajem zatvara sjeveroistočni ugao bloka samostojećih historicističkih najamnih kuća i vila. Položaj uz jednu od glavnih prometnica koja se protezala od dravske obale do željezničkog kolodvora omogućavao je velik protok ljudi, a s obzirom na kvalitetu gradnje i siguran najam luksuznih stanova. Vlasnici ove reprezentativne historicističke kuće bili su Luisa i Geza Bauer.

 

Dr. Geza Bauer, rođen u Budapestu 1864. godine, bio je jedan od najpoznatijih osječkih stomatologa. Godine 1890. u osječkoj tiskari Dragutina Laubnera otisnuo je, u vlastitoj nakladi, knjigu pod naslovom "Kako se njeguju i održavaju zubi i usta" koja je tiskana zasebno na hrvatskom i njemačkom jeziku. Svoju je ordinaciju često oglašavao u osječkim dnevnim novinama pod nazivom "Zubarski atelier" s naznačenom adresom i drugim relevantnim podatcima među kojima nije izostavio ni odlikovanje Viteza reda sv. Grgura i zahvalnice Suverena. Svoj je društveni status, među ostalim, potvrdio 1898. postavši članom slavnog Osječkog građanskog streljačkog društva koje je, kao najstarije sportsko društvo u Hrvatskoj, utemeljeno 1784. Dr. Josip Geza Bauer umro je nakon kratke i teške bolesti 17. srpnja 1922. u Osijeku, ostavivši za sobom oželošćenu suprugu Louisu Bauer rođenu Hartl, te sina Ericha Bauera sa suprugom Jadwigom Bauer, rođenom groficom Tarlo, te unuke Lidiju i Lyviju Bauer. Gospođa Louisa Bauer rođena je u Osijeku 1870. i bila je aktivna članica društvenog života grada, a osobito je bila angažirana u osječkom Katoličkom gospojinskom društvu. Geza i Louisa Bauer pokopani su u jednoj od najraskošnijih grobnica, s reprezentativnim sarkofagom od kararskog mramora, na Groblju svete Ane.Bauerovi su parcelu za svoju kuću kupili od osječkih građevinskih poduzetnika Pavla Rohrbachera i Julija Herrmanna kojima su ujedno i povjerili projektiranje i gradnju svoje kuće. Nacrt kuće nastao 1896. godine naslovljen je: "Plan od novo sagrađene jednokatne kuće na kolodvorskom redu parcela …. Za gosp. Luisa Bauera u Osieku g. gradu" iz čega proizlazi da je kuća projektirana za gospođu Bauer. Kuća je dovršena 1897. godine. Kuća u prizemlju ima tri stana, dvosoban, trosoban i četverosoban, a na katu su bila dva stana od kojih je jedan koristio vlasnik. Na katu se nalazi 11 soba od kojih je čak devet okrenuto ulici. Glavni se ulaz u kuću nalazi u Radićevoj ulici, a kolni ulaz u predvrt okrenut Adamovićevoj ulici. Nakon Bauerovih, kuća je od 1925. godine bila u vlasništvu obitelji Schäffer, a njihovim je nasljednicima konfiscirana 1946. u korist Federativne Narodne Republike Jugoslavije.

 

KATOLIČKO GOSPOJINSKO DRUŠTVO
Katoličko gospojinsko društvo u Osijeku utemeljeno je, na inicijativu grofice Franciske Pejačević, 1855. godine, a svrha mu je, prema Pravilima društva, bila podupiranje siromašnih i vrijednih katoličkih obitelji i pojedinaca, osnivanje i podupiranje dobrotvornih zavoda, naročito za zapuštenu žensku mladež, osnivanje domova za nemoćne starice, dječja zabavišta, popravilišta, ženske stručne škole i, naposljetku, svakom zgodom podariti u korist općih humanitarnih i rodoljubnih pothvata, naročito onih gdje je ženska pomoć, pažljivost i njega potrebna. Nakon smrti grofice Franciske predsjedanje je preuzela grofica Agata Pejačević, dok se nije preselila iz Osijeka u Zagreb. Nakon grofice Agate za predsjednicu je izabrana grofica Othilia Althan, rođena Pejačević koja je Društvo vodila do smrti 1917. nakon čega je predsjedanje preuzela barunica Terezija Adamović.