Kolumne
Pod reflektorom Piše: Milivoj Pašiček
Blagdani pod stresom: Nakon šopinga i slavlja, tuga i depresija
Datum objave: 24. prosinca, 2022.

Ovih jurišničkih blagdanskih dana kada se trči kako bi se udovoljilo svima, a najmanje sebi, kao da se najveći broj građana drži misli francuske književnice George Sand, koja reče: "Teže je primiti savjet nego odbiti poklon." Naime, savjeti se uglavnom ne slušaju, iako psiholozi upozoravaju kako ovo blagdansko vrijeme stavlja pred čovjeka velike i ponekad prevelike zahtjeve, što dovodi do stresa, pa i blagdanske depresije.



Adrenalinsko vrijeme i lov na sve moguće poklone u svijetu zvončića i ukrasnih lampica odvelo je čovjeka u svijet rastrošnosti bez pokrića, uz megalomanske želje u prave okove konzumerizma koji je nadjačao i vjerske blagdane. Unatoč svemu što tijekom godine pogađa čovjeka, što ga često i osiromašuje, ovo su dani kada potrošački mentalitet silovito jača, kada na svakom koraku vidimo da sreća pojedinca ovisi o posjedovanju materijalnih dobara. Ne čudi stoga što je u studenome u nas istraživanje magazina Ja trgovac i agencije Hendal pokazalo kako je u odnosu na lani poraslo zadovoljstvo kupovanjem božićnih darova, što je reklo 46,1 posto ispitanika. Porasli su i iznosi koje naši građani kane potrošiti za poklone, i to u svim skupinama - do 500, do tisuću, ali i više od tisuću kuna. Ciljevi su, naravno, da blagdansko raspoloženje donosi nama i drugima radost, sreću i veselje, ali ne misli se pritom kako često donosi sa sobom i emotivne naboje koji izazivaju napetost, nezadovoljstvo i stres. Zaboravlja se na pomanjkanje mentalne higijene, na mentalno zdravlje.

U LOVU POD STRESOM


Struka mentalno zdravlje opisuje kao stanje dobrobiti, kada osoba uspješno brodi kroz teškoće i ostvaruje svoje potencijale na najbolji način. Ali, baš je vrijeme blagdana rizično, jer dok jedni osjećaju sreću i zadovoljstvo, drugi su tužni i razočarani. Mnogi pucaju pod teretom pokušaja održavanja lažne slike i lažnih vrijednosti. Dolazi do izražaja i odnos prema onima koji imaju, pa siromašniji propitkuju svoj život. Hvata ih tjeskoba, nezadovoljstvo, osjećaji nemoći, jer su im pretjerana, nerealna i idealizirana očekivanja. Lov na poklone, koje mnogi ne mogu dosegnuti, izaziva financijski i emocionalni stres. Blagdani kao opasnost za čovjekovo zdravlje, posebno ono mentalno, predmet su mnogih istraživanja. Američka psihološka udruga tako je upozorila kako je 38 posto ispitanika reklo da osjećaju znatan porast stresa tijekom blagdana. A to često doprinosi raznim bolestima, posebno depresiji, anksioznosti i zlouporabi psihoaktivnih tvari. Javljaju se problemi s glavoboljom, nesanicom, prejedanjem i većom konzumacijom alkohola. Struka je dokazala kako sve te napetosti i stresovi koji prate blagdansko razdoblje utječu i na povećan broj psihijatrijskih intervencija, ali nažalost i na veću stopu samoubojstava baš za Božić ili Novu godinu. A jedno drugo istraživanje dokazuje da obiteljska druženja i religiozne aktivnosti znače veću subjektivnu dobrobit, za razliku od konzumerizma koji je odgovoran za stres i smanjenu subjektivnu dobrobit.

Psiholozi su utvrdili i da žene, zbog napetosti oko blagdanskih priprema, imaju povećanu razinu stresa, baš kao i građani koji imaju niža primanja. Da je vrijeme uoči i za blagdana povezano s manjom razinom životnog zadovoljstva i manjom emocionalnom dobrobiti u odnosu na druge dijelove godine, dokazalo je veliko istraživanje provedeno u 11 europskih zemalja. Novo pak britansko istraživanje otkriva da je 32 posto ispitanika uzrujano kupovanjem darova. Njih 43 posto živciraju razgovori o politici u blagdanske dane, dok čak 46 posto kaže da su pod stresom ako moraju pripremati hranu za one koji su i u te dane pod dijetalnim ili sličnim režimom ishrane. A za sva ta stanja koja mogu izazvati ozbiljan stres struka vidi razloge u mentalnoj higijeni, koja je važna kao i higijena tijela.

DARIVATELJI I DAROVI


Čovjek juri sto na sat i uglavnom ne reagira na um i psihu koji mu šalju, baš kao i tijelo, jasne signale, koji govore kako nešto nije u redu. Treba na vrijeme prepoznati perfekcionizam i oduprijeti mu se svom silom. Psiholozi kažu kako i u blagdansko vrijeme valja voditi prvo brigu o sebi, jer ništa ne može biti savršeno. Postaviti treba realna očekivanja, oduprijeti se povodljivosti, kako biste se spasili od zarazne i opasne potrošačke groznice. Možda nekima nedostaje samopouzdanja, ali valja gurnuti od sebe negativne stavove, jadikovke, žaljenje i kritiziranje. Blagdani su, radujmo se i budimo sretni. Među ostalim, valja se držati izreke američkog guvernera Brighama Younga, koji reče: “Voli darivatelja više nego dar”. Jer vrijeme u društvu voljenih važnije je od svakog dara.