Kolumne
Pod reflektorom Piše: Milivoj Pašiček
Početak kraja
Datum objave: 7. listopada, 2017.

Agrokor i Ivica Todorić. Koliko je samo članaka napisano iz svih mogućih kutova, odapeto na tisuće strelica iz raznih političkih tabora, nabacivalo se blatom, optuživalo, vrijeđalo... Tajkun kojeg je stvorila politika, ona hrvatska, prema američkom receptu, da se do prvog milijuna ne može doći na pošten način, nego na političkoj potpori, muljanju i uzletu korupcijske privatizacije, a čuvala ga je tridesetak godina politička elita svih boja uz ulizivanje i hvalospjeve nekih velikih i glavnih medija, postao je odjednom neprijatelj države broj 1. I to on, o kojemu je stvorena slika gotovo genija, domoljuba i majke koja hrani 60.000 hrvatskih usta, Supermana i gospodarstvenika koji najviše puni hrvatski proračun.

Sva zbivanja na pozornici koja se zove Agrokor otjerala su ga iz Kulmerovih dvora, prodaje se njegova jahta, helikopter, država mu “otima” i otok Smokvicu na kojem je godinama uživao ne plativši Hrvatskoj ni lipe, a koja mu je, nitko ne zna zašto, ili možda zna, sve to i omogućila. I dok drugi čeprkaju, rade i svađaju se kako bi pokrpali rupe na pozornici brodu Agrokor koji tone, pa donose i zakon, pa taj zakon ide i pred Ustavni sud, pa hoće i neće saborsko povjerenstvo, nitko ne zna gdje je veliki meštar cijele ceremonije Ivica Todorić. I onda, odjednom - evo ga! Čovjek koji je nestao, kojem nitko ne zna trag, javlja se, iako se još ne zna otkud, na svom blogu. I postaje neumorni Todi Blogi, koji batina i šamara, optužuje i pokazuje sve redom i kaže da su mu ovi na vlasti ukrali Agrokor. I običan se čovjek s pravom pita, ako mu već i nije pozlilo od svega, tko je tu lud?

Odgovor je jasan - ludi su mnogi, ali i pametni, jer Todi Blogi, koji sada šalje signale svog poštenja iz svemira, sve te godine nije mogao biti, a i nije bio sam. Neki pametni vjerojatno su se okoristili, a ludi smo svi mi ostali koji ćemo sve to platiti. I dok se Todi Blogi nabacuje u medijski prostor raznim spamovima i trolovima, stvarajući oko svog potonulog Agrokor broda sve veću konfuziju i maglu, pred javnost dolazi revizijsko izvješće Agrokorovih kompanija: vrijednost njihovih bilanci umanjena je za 13,4 milijarde! I još nešto. Ante Ramljak, izvanredni Vladin povjerenik u Agrokoru je rekao kako je to prije svega “odgovornost onih koji su bili članovi uprave i predsjednici uprave u trenutku kad su se radila izvješća koja su bila objavljena i prepravljena”. Znači, napumpavali su i precijenili vrijednosti kompanije, frizirali izvješća i bavili se financijskim inženjeringom, što je uzdrmalo pola hrvatskog gospodarstva. Ako se, dakle, radi o krivotvorenju poslovne dokumentacije, onda su na potezu USKOK i DORH, jer bi tada bilo riječi o kaznenom djelu, a “korekcija” je golemih 13,4 milijarde. Zakon je tu jasan i u samo jednom članku kaže da “službena ili odgovorna osoba koja u službenu ili poslovnu ispravu, knjigu ili spis unese neistinite podatke, ili ne unese kakav važan podatak, ili svojim potpisom, odnosno službenim pečatom ovjeri takvu ispravu”, riskira i nekoliko godina zatvora.

Naravno, za crnu rupu od 13,4 milijarde ne bi bio kriv samo gazda Todorić, nego i cijela ekipa koja je rupu otvorila i u nju gurala minuse - uprava Agrokora, njegovih tvrtki, nadzorni odbori, knjigovođe, revizori, ali i oni izvan sustava Agrokora, jer stoji pitanje što su radili Porezna uprava, HANFA, HNB? Pitanje je i tko je sve nešto znao, skrivao i skrivio u samom vrhu vlasti, a potom i nisu li USKOK i DORH neke sumnjive nagovještaje odspavali. Tim više jer je bilo nekih naznaka oko ovakvog ili onakvog poslovanja Konzuma, svakako najveće “tiskare” Todorićeve gotovine, u kojem su, čini se, i najveće nepravilnosti i gubitak od 1,9 milijardi. U iščekivanju novih izvješća skupa državna sapunica ide dalje i bit će zanimljivo čime će se sa svoje svemirske postaje na blogu javiti Todi Blogi. A kad bi u ovoj zemlji bilo morala, kad bi odabrani tajkuni poput Todorića imali morala, rekli bi narodu tko im je i na koji način pomogao da stvore kraljevstva i s kim su sve nazdravljali u dvorcima dok je sve bilo bajno. Naravno, to se neće dogoditi.