Kolumne
TVFAN(atik) Piše: Adrian Andrejek
Ugašena žed za životom
Datum objave: 4. kolovoza, 2017.

Volim kad se stvari poslože tako da mogu napisati svojevrstan nastavak prošlotjedne kolumne. Istina, bilo bi bolje da se ovo o čemu ću pisati nije dogodilo, preživio bih ja što ostajem bez nastavka. Ali što je, tu je. Dakle, još jedan gaf na HRT-u. Ne baš onaj svjetskih razmjera, kao što je bio “zbog tehničkih teškoća crko nam je Dnevnik pa ćemo tijekom sljedećih dvanaest minuta u eter pustiti samo logotip svoje televizije”, ali jednako nepošten prema svim pretplatnicima.

Krenimo ispočetka: sredinom lipnja počeli su emitirati dramsku seriju “Žeđ za životom”, zbog čega sam ih pohvalio u dva navrata. Namijenili su joj udarni večernji termin na Drugom programu i reprizu sutradan prijepodne, što znači da je dobila supertretman, bolji od nekih drugih, razvikanijih i uspješnijih serija koje su dosad otkupljivali. I recimo da je ta serija, o mladoj novinarki koja u najsretnijem razdoblju svog života saznaje da boluje od raka, takav tretman (termin) i zaslužila. Jest da su se nove epizode prve sezone – ili si bar stekao takav dojam - emitirale rjeđe nego češće, ali, Bože moj, to je HTV 2, a i ljeto je. Sportski prijenosi su važniji i točka. Pomiri se s tim - ili nemoj. Međutim, problem je nastao kad su finale prve sezone odlučili prikazati prošlog utorka (mislim na onaj utorak, 25. srpnja). Odnosno, uvrstili su ga u raspored i namjeravali prikazati, po običaju, u 20.05. Do posljednjeg trenutka, kad je ipak sportski prijenos bio važniji, razvukao se i dao šut-kartu bolesnoj April Carver. Unaprijed su znali da posljednju epizodu prve sezone ne mogu prikazati iduće večeri u istom terminu zbog prijenosa utakmice Salzburg – Rijeka, kao ni u četvrtak, zbog Brondby – Hajduk, pa su pomislili da je posve u redu prikazati je sutradan u repriznom terminu od 10 sati i očekivati da će je svi gledatelji uhvatiti. U petak je počela repriza talijanske serije ”Dama pod velom“ i - nikom ništa.

Gledatelji su se čak meni javljali zbog toga, među njima i jedna kolegica. Propustiš epizodu, i to baš posljednju u sezoni, a u vrijeme reprize si na poslu... I što ćeš sad? Kako je završilo? Hoće li uskoro ponovno prikazati finale prve sezone u nekom boljem terminu, ako prema licenci imaju pravo dvaput emitirati istu epizodu – jednom premijerno, drugi put reprizno? Jesmo li prisiljeni postati pirati i nabaviti epizodu ilegalnim putem, a imali smo najbolje namjere biti uzorni gledatelji i odgledati nešto što nam se sviđa na programu za koji plaćamo mjesečnu pristojbu? Ovo me tako podsjeća na neku od komercijalnih televizija i ne bi me toliko čudilo da takvo što i naprave (mislim da već i jesu), i sigurno bi nas jednako naljutilo. Ali nekako nam je još više krivo kad to napravi javna televizija. Valjda si misle: ljeto je, svi su na godišnjem odmoru, koga briga za tamo neku nepoznatu seriju. Ali uvijek, baš uvijek, postoji netko tko gleda neku seriju i kome je stalo da pogleda svaku epizodu. Čak i neku najlošiju seriju. A ova je, zapravo, vrlo dobra. I valjda će zato ispraviti pogrešku i ne dopustiti da im se to ponovi ubuduće s nekom drugom serijom, megapopularnom ili manje popularnom. Za iskupljenje predlažem brži otkup druge i posljednje sezone “Žeđi za životom”. Početak emitiranja, po mogućnosti, treba biti izvan sezone učestalih sportskih prijenosa.