Osijek
JUBILARNI, DESETI MEĐUNARODNI FESTIVAL SLIKOVNICE

Čuvari priča: Knjižnica je sretno mjesto za svu djecu
Objavljeno 4. srpnja, 2024.
U tri su dana održane pričaonice, kreativne radionice, izložbe, glazbeni performans, predstave i predstavljanje knjiga
Desetu godinu zaredom početak ljeta obilježavaju dobre emocije i druženje u Gradskoj i sveučilišnoj knjižnici Osijek. Javnosti već dobro poznat Međunarodni festival slikovnice "Čuvari priča" dio je programa Osječkog ljeta kulture, a održan je posljednjih lipanjskih dana pod sloganom "Nova zemlja počinje s vama". Uz glavnu organizatoricu, ravnateljicu GISKO-a Dubravku Pađen Farkaš, organizaciju su Festivala podržali Ministarstvo kulture i medija, Veleposlanstvo SAD-a u Hrvatskoj, Austrijski kulturni forum i Udruga za rad s mladima "Breza".

Veselo i razigrano


Ovogodišnji bogat i raznolik program u prostoru Knjižnice uključivao je pričaonice, kreativne radionice, izložbu, glazbeni performans, predstave i predstavljanje knjiga, a izložba ilustracija i instalacija pod nazivom Nova zemlja počinje s vama postavljena je u Galeriji Kulturnog centra Osijek.

Sva su tri dana Festivala djeca oslikavala zastavice koje su ponosno postavila na izložbu u uređenom dvorištu Knjižnice. Bilo je tu različitih likovnih radova, svega onoga što dječja mašta može zamisliti. Festivalske su zastavice privlačile pozornost brojnih znatiželjnih prolaznika, a tako veselo i razigrano okruženje bilo je, kao i svake godine dosad, poticaj da se igri i zabavi priključe brojna djeca i roditelji.

Prvi je dan Festivala, 27. lipnja, otvoren radionicom pod nazivom Kaligrafija - Što je što?, pod vodstvom Sandre Radočaj, umjetnice koja ljubav prema djeci iskazuje kroz likovne radionice i radionice kaligrafije koje drži u Dokkici. Polaznici su naučili što je umjetnost lijepog pisanja rukom i okušali su se u krasopisu.

Uslijedila je pričaonica Story time, koju su vodile djelatnice Knjižnice, na kojoj su djeca naizmjence slušala priču na engleskom i hrvatskom jeziku. Riječ je o slikovnici poznate britanske spisateljice Rachel Bright The lion inside, koja u prijevodu Ozrena Doležala glasi: Miš lavljeg srca, a govori o hrabrosti i odvažnosti jednog malog miša. Koliko su djeca hrabra i odvažna moglo se vidjeti na njihovim crtežima, na kojima su nakon priče nacrtali trenutke za koje smatraju da su napravili nešto najhrabrije u svom životu.

Istog se dana videoputem predstavila Gemma Palacio, španjolska ilustratorica koja živi u Austriji. Govorila je o zanimanju ilustratora te o razvijanju lika Joscha za svoju slikovnicu Josch, der Froschkönig, za koju je nagrađena Austrijskom nagradom za književnost za djecu i mlade u koautorstvu sa spisateljicom Petrom Piuk. Gemma je na radionici pokazala kako se u četiri jednostavna poteza može nacrtati žaba, a na kraju su se djeca prepustila kreativnom stvaranju i crtanju žabe iz mašte.

Da je knjižnica sretno mjesto za svu djecu vidjelo se i na dvjema radionicama koje su u četvrtak i petak pripremile knjižničarka i književnica Davorka Semenić Premec i ilustratorica Vanda Čižmek. Autorice su djeci predstavile svoje slikovnice Vera među knjigama i Vera i Srećkomeđubuhama, a potom su djeca na kreativnim radionicama izrađivala čarobne štapiće i crtala Veru kombinirajući različite likovne tehnike: krede, flomastere, drvene bojice, olovke, pastele i kolaž-papir.


Ines Novak predstavila je knjigu priča i pjesama Slavonija u mom srcu. Recitirajući pjesme s djecom, naučila ih je "što je to naše slavonsko", čime se trebamo ponositi.

Prvi je dan Festivala završio kazalištem sjena koje su priredile knjižničarke Odjela za rad s djecom i mladima. Predstava Kvakač nastala je po istoimenoj problemskoj slikovnici spisateljice Dubravke Pađen Farkaš i ilustratora Dražena Jerabeka. Riječ je o plašljivom biću koje dolazi s planeta Takač Makač, koje se odlučilo obračunati sa svojim strahovima. Velik broj prijavljene djece i roditelja na kraju predstave pjevao je napjev iz slikovnice koji je uglazbio i odsvirao Daniel Major. Ubrzo je u igraonici zavladala živahna atmosfera, a nadaleko se čuo zvuk gitare, bubnjeva i stihova kojima smo uspjeli otjerali sve strahove.

Sa strahova se prešlo na teme o važnosti prijateljstva i ljubavi. Drugi dan Festivala, 28. lipnja, bio je rezerviran za predstavu Buba, Mara i Bara, nastalu na poticaj slikovnice autora Brune Mezića i ilustratorice i književnice Željke Mezić. Buba, glavni lik priče, tražio je nekoga tko će ga voljeti pa se tu ubrzo okupila čitava ekipa pčela, leptira, bogomoljki, zlatica, stršljenova i mrava. Na kraju te vesele priče djeca su uz pjesmu Nije lako bubamarcu izrađivala kape raznoraznih letećih bića s kojima su, uz dobre emocije, posjetili izložbu Hrčko Brčko autora Janka Cicvarića, koja će se moći razgledati tijekom ljetnih mjeseci u auli Gradske i sveučilišne knjižnice Osijek.

Željka Mezić u petak je održala prvu radionicu kojoj su djeca kombinirajući različite likovne tehnike i izričaje napravila crtež koji je prikazivao svako dijete kao stvaratelja svijeta. Tako su djeca na papiru olovkom ocrtala svoje ruke i zamislila što bi iz njihovih ruku u budućnosti moglo promijeniti svijet. Neki su nacrtali čisto more, a neki drveće iz kojeg izlaze grane koje će dati više kisika i tako svijet učiniti boljim mjestom za život.

Na radionici ilustratora Dražena Jerabeka, nakon priče, djeca su zamišljala svog zvjezdanog prijatelja, a potom su ga crtala na papiru. Davor Vrandečić, grafički dizajner i radijski voditelj, održao je radionicu u kojoj su polaznici mogli naučiti kako nastaje radijska priča. Uz Tihanu Ostreš, slobodnu umjetnicu, u petak i subotu djeca su na kreativnoj radionici izrađivala malog stanovnika orahove ljuske.

Drugi je dan Festivala zatvoren afterom s Antonijom Pintarić, osječkom glumicom i pjevačicom, koja se publici predstavila repertoarom pjesama.

Autoportreti s prirodom



Treći je dan Festivala održana druga radionica Željke Mezić na kojoj su polaznici koristili kombiniranu tehniku kojom su u autoportret utkali sve što vole, a što se nalazi u prirodi.

Knjižničarka Daniela Skoković djeci je predstavila Nature journaling u radionici Moj dnevnik - skice iz prirode. Tako su djeca sjedila u dvorištu Knjižnice, osluškivala i promatrala sve što se nalazi u prirodi, a potom su to i oslikala i zabilježila svoja zapažanja u dnevnik.

Izložba Novi svijet počinje s vama postavljena u Galeriji Kulturnog centra i okupila je voditelje ovogodišnjih radionica, a na njoj su posjetitelji mogli vidjeti i radove Nikoline Dinješ i Zdenka Bašića. Uz Teatar to go i predstavu Majstori s radošću i veseljem ispratili smo jubilarni deseti Festival slikovnice, u nadi da će nam i sljedeći biti jednako zabavan, poučan i atraktivan.

Piše: Jelena JURIĆ PALČOK

(Autorica teksta knjižničarka je u Gradskoj i sveučilišnoj knjižnici Osijek.)

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike