Osijek
ZAHVALJUJUĆI DONACIJI UNIKOMA

Daroviti učenici idu se natjecati u Italiju
Objavljeno 2. srpnja, 2024.
Učenici OŠ “August Šenoa” Petar Brajković, Maksim Komljen i Matej Kuhar osvojili su prvo mjesto na državnoj olimpijadi
Učenici 4. i 5. razreda OŠ "August Šenoa" Osijek - Petar Brajković, Maksim Komljen, Matej Kuhar, uz mentorstvo prof. Ivane Vezjak, istražili su problem sortiranja otpada te osmislili inovativno rješenje za postojeći problem - sortirnicu otpada, što im je, nakon prvog mjesta na državnom natjecanju World Robot Olympiad (WRO) u Samoboru, donijelo plasman na europsko natjecanje koje će se održati u rujnu u Italiji (Brescia).

S obzirom na to da su za odlazak na jedno ovakvo natjecanje potrebna i znatna financijska sredstva, u priču je uskočila gradska komunalna tvrtka Unikom, čiji je direktor Igor Pandžić u ponedjeljak posjetio Školu i upoznao se s učenicima te tom prigodom ravnatelju, prof. Vedranu Čerini uručio novčanu donaciju vrijednosti 2500 eura koja će mogućiti odlazak učenika i mentorice na ovo veliko natjecanje.

Pametni robot


Komunalna tvrtka Unikom d.o.o. već dugi niz godina kroz kumstvo na projektu ekoškole prati i sudjeluje u raznim izobrazno-informativnim aktivnostima o pitanju gospodarenja otpadom u Osnovnoj školi "August Šenoa", a ta je suradnja sada urodila i doista fantastičnim rezultatom za koji su zaslužni ovi marljivi i ekološki osviješteni učenici, predvođeni svojom mentoricom.


- Osjećaj je neopisiv, jer jednostavno nismo očekivali da ćemo doći do ovakvog uspjeha. Predobar osjećaj! - uzbuđeno je komentirao ovaj lijepi uspjeh učenik 5.a razreda Matej Kuhar te dodao kako su na ideju za ovaj projekt došli uvidjevši da je gospodarenje otpadom, osobito plastikom, veliki problem današnjice, stoga je važno osmisliti strojeve koji će omogućiti što bolje i lakše sortiranje otpada.

- Tvrtke poput Unikoma koriste strojeve koji su preskupi za naš grad, pa smo mi odlučili napraviti jednostavnije i jeftinije rješenje. Naš robot pomoću jednog senzora sortira i odlaže otpad. Radili smo ga šest mjeseci i bilo je jako teško, bilo je i svađe i odustajanja, no stalno smo jedan drugoga pogurivali i ohrabrivali te na kraju uspjeli u našem naumu - istaknuo je ovaj učenik.

I Petar Brajković iz 5.a razreda svjestan je velikog problema zbrinjavanja plastike.

Nisu se poznavali


- Još je veći problem sortiranje plastike, stoga smo mi odlučili pokušati nešto učiniti o tom pitanju. Uz pomoć Unikoma došli smo na ideju sortirnice i preše za otpad. U spremište rampe spremimo više komada plastike, koji kroz kliznu ploču idu do prve rampe za spuštanje koja odvaja komade plastike i šalje ih do grabilice koja s pomoću senzora selektira otpad i šalje ga u prešu - pojasnio je ovaj učenik.

Maksim Komljen iz 4.b razreda otkrio nam je kako je ovaj projekt na kojem je dugo radio sa svojim kolegama rezultirao i jednim lijepim prijateljstvom.

- Nismo se ranije družili niti poznavali, no spojila nas je nastava na kojoj smo puno radili i družili se, pomalo i svađali, no sve je skupa bio smiješno. Radujemo se natjecanju u Italiji, no pomalo nas i plaši, jer nam je stalo do toga da se što bolje predstavimo - rekao je Maksim.

- Ovo je jedna od priča kakve želimo popratiti i ubuduće. Dečki su napravili robota koji sortira otpad, a u našim i planovima Grada Osijeka i OBŽ-a izgradnja je sortirnica otpada. Interesantno je što su se dečki sami sjetili ovakvog rješenja, što znači da edukacije koje provodimo u osnovnim školama donose rezultate i sigurno je pred nama svijetla budućnost što se tiče gospodarenja otpadom - rekao je direktor Unikoma Igor Pandžić, napomenuvši kako će Osijek i treću godinu zaredom odvojeno prikupiti više od 50 posto otpada.

Ivan Alilović
PONOSNO ISTIČU KAKO SU EKOŠKOLA
Ravnatelj Vedran Čerina, ravnatelj OŠ “August Šenoa”, istaknuo je kako se OŠ “August Šenoa” dugi niz godina diči titulom ekoškole.

- Mi smo u međunarodnom programu ekoškola više od 20 godina, a od pretprošle godine u tom smo programu stekli i najviši, platinasti status, što svjedoči o našoj posvećenosti održivosti i ekologiji. Važan je dio tog projekta i suradnja s lokalnom zajednicom i tvrtkom Unikom, s kojom smo ostvarili i kumstvo. Ona nam je partner i potpora u nizu raznih aktivnosti, poput radionica i edukacija za učenike i učitelje. Vrlo smo zahvalni tvrtki Unikom na sponzoriranju odlaska naših učenika na natjecanje u Italiju, jer bez njihove pomoći to bi nam bilo vrlo teško organizirati - rekao je ravnatelj Čerina.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike