Osijek
OZELENJIVANJE VLADISLAVACA I OKOLICE

Za drvorede u tri sela 250 stabala
Objavljeno 26. lipnja, 2024.
Zajedničkim snagama mještana i Općine Vladislavci održavaju se sela urednima, a da bi javne površine bile zelenije, općinska je uprava, kaže načelnik Marjan Tomas, za projekt ozelenjivanja javnih površina osigurala sredstva preko natječaja Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost za aktivnosti prilagodbe klimatskim promjenama.

- Osigurano je 80 % sufinanciranja za sadnju 250 novih stabala na području svih triju naših naselja. Dio je to planiranih ulaganja u zelenu infrastrukturu u ovoj godini. Jedan od glavnih ciljeva sadnje stabala je periodično povećati broj zelenih površina na našem području, koje su jedan od najvažnijih segmenata održivog razvoja u ruralnom okruženju. Pogotovo po završetku budućeg velikog projekta izgradnje kanalizacije, sve javne površine će se u cijelosti ozeleniti novim drvoredima u naseljima. Drveće s posebno velikim krošnjama svakako ima svojih specifičnosti. Osim što apsorbira ugljikov dioksid i proizvodi kisik, stablo hladi i pročišćuje zrak, smanjuje buku i apsorbira znatne količine prašine te je dobra zaštita od vjetra. Sadnjom drvoreda stvaramo ambijent ugodan za boravak na otvorenom, a osim estetske ima i zaštitnu razinu, od buke i zagađenja, pa je kvaliteta življenja bolja - kaže Tomas.

Povećanjem i uređenjem zelenih površina u uređene ekosustave pridonosi se, pojašnjava načelnik, zaštiti prirode i biološke raznolikosti, a sadnjom stabala na igralištima i u parkovima želi se omogućiti kvalitetniji boravak i rekreaciju na otvorenom.

- U svrhu promoviranja pozitivnih učinaka ozelenjivanja javnih površina provest će se javni upitnik o postojećem stanju zelene infrastrukture u općini Vladislavci, kao i o budućim potrebama, na temelju kojeg će se izraditi Strategija razvoja zelene infrastrukture općine Vladislavci - najavljuje Marjan Tomas. D.Pejić
Možda ste propustili...

JUBILARNI, DESETI MEĐUNARODNI FESTIVAL SLIKOVNICE

Čuvari priča: Knjižnica je sretno mjesto za svu djecu

Najčitanije iz rubrike