Osijek
KOD BASTIONA U TVRĐI I U DVORIŠTU PU OSJEČKO-BARANJSKE

Dan otvorenih vrata policije
Objavljeno 7. svibnja, 2024.
U četvrtak će se s početkom u 10 sati na dvije lokacije, na Šetalištu kardinala Franje Šepera ispred Bastiona i na Trgu Vatroslava Lisinskog, održati Dan otvorenih vrata Policijske uprave osječko-baranjske. Policijska škola "Josip Jović" provodi školovanje za zanimanje policajac/policajka u okviru programa srednjoškolskog obrazovanja odraslih za zanimanje policajac/policajka i programa srednjoškolskog dvogodišnjeg obrazovanja upisom učenika u treći razred srednje škole. Objavljen je natječaj za upis 500 polaznika/polaznica u program srednjoškolskog obrazovanja odraslih za zanimanje policajac/policajka na stranici Ministarstva unutarnjih poslova.

Objavljen je natječaj za upis 170 učenika/učenica u III. razred srednje Policijske škole "Josip Jović", na stranici Ministarstva unutarnjih poslova. Dan otvorenih vrata održava se kako bi se što više mladih upoznalo s policijskim zanimanjem i motiviralo da se prijavi na raspisane natječaje.

Što se tiče programa u četvrtak ispred zgrade Bastiona u 10 sati pripadnici Jedinice specijalne i interventne policije Osijek demonstrirat će elemente parterne gimnastike, tehnike džudo padova i obaranja, prikaze udaračkih tehnika boksa i kickboxa, tehnike jiu-jitsua te održatit prikaz obrane od nenaoružanog i naoružanog napadača. Nadalje, prikazat će se tehnike spuštanja alpinističkim užetom, tehnike i načini pucanja iz vatrenog oružja u sklopu taktičkog tima, rad sa psima napadačke namjene i taktika svladavanja kriminalne skupine. Nakon toga na Trgu Vatroslava Lisinskog građani će moći pogledati vozila i opremu te se uvjeriti u obučenost svih rodova hrvatske policije.

Policijski motociklisti prezentirat će vožnju spretnosti, a demonstrirat će se i tjelesne i motoričke sposobnosti na pokaznom poligonu s preprekama, na kojem svoju spretnost mogu provjeriti budući kandidati za posao policajca/policajke. Građeni će upoznati i robota Teodora, kojim se policajci protueksplozijske službe Ravnateljstva policije koriste pri neutraliziranju eksplozivnih naprava i sumnjivih predmeta, ali i u drugim složenim situacijama zbog opasnosti od eksplozija ili u drugim nesrećama. Moći će se vidjeti i simulacija mjesta događaja kaznenog djela s označenim tragovima, kao i prezentacija izrade fotorobota. M.Bugarić