Osijek
DAN UMJETNIČKE ŠKOLE

Knifer inspiracija, učenici utkali meandar u vlastite radove
Objavljeno 4. svibnja, 2024.
Sudjeluju svi smjerovi: kipari, aranžeri, grafičari, slikari, dizajneri tekstila i arhitekti
U osječkoj Školi primijenjene umjetnosti i dizajna u petak je sve bilo u znaku Julija Knifera, jednog od najznačajnijih hrvatskih umjetnika 20. stoljeća, a kada je tako tj. kada ova škola odluči niz aktivnosti posvetiti nekom umjetniku, to znači da je riječ o njezinom danu - Danu škole.

Ovaj umjetnik svjetskog glasa, rođen prije točno 100 godina u Osijeku, bio je ispiracija učenicima koji su njegov poznati motiv meandra utkali u radove koje su izrađivali u okviru brojnih radionica, pa smo tako mogli vidjeti prototip stolice u obliku meandra, a istim je motivom bilo oslikano i školsko parkiralište. Od Kniferovih autoportreta napravljena je perceptivna igra memory, dok su učenici koji se bave tekstilom izradili majice s motivom meandra tehnikom cijanotipije. Nije nedostajelo ni dobre glazbe tijekom ceremonije otvaranja izložbe.


- Trudimo se odati počast lokalnim umjetnicima, prošle je godine to bio arhitekt Viktor Axmann, prije njega dizajnerica tekstila Otti Berger, a ove je godine to Julije Knifer o kojemu nije potrebno posebno govoriti, s obzirom da se radi o svjetski poznatom umjetniku. Njegov nam je opus nekako vrlo blizak, posebice našem grafičkom odjelu koji ga jako voli, tako da smo obilježavanje Dana škole odlučili njemu posvetiti - rekla je ravnateljica Škole primijenjene umjetnosti i dizajna Osijek Kristina Kopf, prof., koja nam je otkrila tko je sve bio uključen u realizaciju ovog pravog malog umjetničkog festivala.


- Svi smjerovi, kipari, aranžeri, grafičari, slikari, dizajneri tekstila i arhitekti, svi su nešto napravili, meandar je ušao u svaki kutak naše školske zgrade i mislim da se to i osjeti - istaknula je ravnateljica Kopf.
Ivan Alilović

UČENICI UHVATILI RITAM S KNIFEROM

"Htio sam postići ritam i krajnje kontraste. Najjednostavniji i najizražajniji ritam je monotonija. Monotonija je tok i ritam u isto vrijeme. Iz mojega procesa rada proistekao je jedan monotoni ritam.", napisao je Julije Knifer u svojim Zapisima, a taj su recept primijenili i učenici u okviru radionice "U ritmu s Kniferom", kroz različite ritmove, ritamske figure, pulsiranja, repeticije, alternacije, varijacije i gradacije na džemba bubnjevima, a svojim su melodijama kasnije ispunili i hol škole otvarajući izložbu u kojoj smo uistinu uživali.



 

Možda ste propustili...

FAKULTET AGROBIOTEHNIČKIH ZNANOSTI

Svečana promocija 238 diplomanada

SVEČANO NA FAKULTETU AGROBIOTEHNIČKIH ZNANOSTI

Promovirani prvostupnici

Najčitanije iz rubrike