Osijek
DODIJELJENE ZELENE POVELJE

Javno priznanje za doprinos kvalitetnom očuvanju okoliša
Objavljeno 30. travnja, 2024.

Fotoklub Osijek, Hrvatsko društvo za zaštitu ptica i prirode Osijek, udruga Alumni Odjela za biologiju osječkog Sveučilišta, Zelena pravna klinika Pravnog fakulteta u Osijeku i trgovačko društvo BP GROUP iz Kneževih Vinograda ovogodišnji su dobitnici "Zelene povelje", javnog priznanja za doprinos očuvanju okoliša te osiguravanju i poboljšavanju kakvoće življenja za dobrobit sadašnjih i budućih naraštaja na području Osječko-baranjske županije.

Posebna nagrada na svečanosti održanoj u utorak u prostorima Osječko-baranjske županije, a riječ je o Povelji lokalne samouprave, uručena je Općini Antunovac, koja slovi kao jedna od najrazvijenijih, a njezin načelnik Davor Tubanjski drži kako je Povelja lokalne samouprave još jedan pokazatelj da Općina ide u dobrom smjeru.

- Već godinama stvaramo, razvijamo se te smo jedina općina u petoj kategoriji. Antunovac se dugi niz godina razvijao i ulagao u sve ono što je potrebno za kvalitetan život stanovnika, a to je ono što danas svi prepoznaju. Puno sam puta rekao da je najlakše napraviti staze, ceste i drugu infrastrukturu, ali bez ljudi, bez djece i mladosti ne bi mogli biti na mjestu na kojem se nalazimo - rekao je Tubanjski.

Fotoklub Osijek je neprofitna udruga, sa jedištem u Osijeku, posvećena promicanju fotografije kao umjetničke forme i pružanju platforme za fotografe da dijele svoj rad i iskustva. Utemeljen je davne 1938. godine, a udruga je izrasla u jedan od vodecih fotografskih klubova regiji, jakim naglaskom na društvenoj zajednici i društvenoj odgovornosti. Što je to što Fotoklub Osijek radi što je tako ekološki i zeleno otkrila nam je njegova predsjednica Silvana Faller, koja je primila Povelju.

- Dobro je poznato kako svi fotografi imaju dobro oko, a budući da žive u preljepoj Osječko-baranjskoj županiji, uočavaju pejsaže, bogatstvo flore i faune i stvaraju dobre fotografije koje odlično predstavljaju našu županiju u zemlji i u svijetu. No, nije sve u dobroj fotografiji, treba se javiti na natječaj, napisati prijavu, a to radi ekipa bez koje nema rezultata, a mi smo vrlo uigrana ekipa - rekla je Silvana Faller.

Udruga Hrvatsko društvo za zaštitu ptica i prirode osnovana je u cilju promicanja, razvitka i unaprijedena zaštite ptica i njihovih staništa te biološke raznolikosti i prirode u cjelini. Osnovana je radi objedinjavanja i koordiniranja rada ornitologa, zoologa i ljubitelja ptica prirode na istraživanju i zaštiti ptica, ali i drugih autohtonih divljih životinja kao i cjelokupne zaštite prirode Republike Hrvatske, njezine biološke raznolikosti te zaštite čovjekova okoliša.

Brojni su projekti koje provodi ova Udruga, no izdvojimo kako kontinuirano radi na kartiranju i popisivanju gnijezda ptica selica u urbanim područjima Osječko-baranjske županije. Izmedu ostalog, svake godine pokreće novi ciklus prebrojavanja roda koje su jedan od indikatora stanja čistoće i kvalitete prirode i okoliša u našoj neposrednoj blizini.

Udruga Alumni Odjela za biologiju okuplja bivše studente Odjela za biologiju. Njezina je osnovna misija izgraditi i ojačati medusobnu povezanost i suradnju bivših studenata, s ciljem poticanja razmjene znanja i iskustva kroz aktivno sudjelovanje u edukacijskim, stručnım, obrazovnim i istraživačkim djelatnostima.

Udruga je osnovana 2018. godine i od tada provodi aktivnosti vezane uz razvoj svijesti o očuvanju prirode i zaštiti okoliša, promiče odgoj i obrazovanje za održivi razvoj, zdrave načine života, popularizira i promiče prirodne znanosti, izdaje bilten, provodi projekte, organizira i sudjeluje u stručnim, znanstvenim, kulturnim i edukacijskim događajima te suraduje sa stručnim i znanstvenim institucijama i udrugama.

Zelena pravna klinika osnovana je kao zasebna ustrojbena jedinica Pravnog fakulteta Osijek, s ciljem osiguranja nužne učinkovite i primjerene zaštite prirode i okoliša te pravne zaštite svih građana u područjima zaštite prirode i okoliša, kao i omogućavanja studentima uvjete i prilika za adekvatno i stručno znanstveno i društveno aktiviranje u području zaštit prirode i okoliša.

Trgovačko društvo Bor-plastika d.o.o. osnovano je 1997. godine u Kneževim Vinogradima, u tada još ratom devastiranoj Baranji. Osnivanjem tvrtke, Atila Borbaš je u derutnoj automehaničarskoj radionici i garaži njegova oca počeo proizvoditi termoplastične spremnike za vina, rakije i sličnih sezonske proizvode, a potom djelatnost proširuje na proizvodnju bazena i bazenske opreme, ali i drugih proizvoda od termoplastike.

Od 2022. godine tvrtka mijenja naziv u BP Group. d.o.o., a kao i do tada nastavlja zapošljavati lokalno stanovništvo. Zaokret u viziji, misiji i strategiji dogodio se nakon 2000. godine kada tvrtka ulazi u proizvodnju uređaja iz domene zaštite okoliša, konkretno voda, branšu u kojoj se BP Group nalazi i danas. Dakako. kontinuiranim razvojem ljudskih i infrastrukturnih resursa, praćenjem tržišta i suvremenih inicijativa u domeni zaštite okoliša, tijekom 27 godina iz mikro poduzeća izrastao je regionalni lider u domeni zaštite okoliša, konkretno voda i zraka.

Ivan Alilović

Zamjenik župan Miletić: Uvjeren da će povelje biti poticaj da vodimo računa o očuvanju okoliša

 

Zelena povelja Osječko-baranjske županije najviše je javno priznanje za doprinos očuvanju okoliša te osiguravanje i poboljšavanje kakvoće življenja za dobrobit sadašnjih i budućih naraštaja na području Osječko-baranjske županije, a dodjeljuje se u povodu Dana planeta Zemlje. Povelju je dobitnicima u prostorima Županije u utorak uručio zamjenik župana Osječko-baranjske županije Josip Miletić, čestitavši im na brojnim realiziranim projektima u području očuvanja prirode.

- Čestitam svim dobitnicima proiznanja, uvjeren da će nagrade koje su primili biti poticaj za nastavak uspješnog rada. Svakako bih istaknuo Općinu Antunovac koja je svojim kontinuiranim dobrim radom i brojnim projektima zaslužila Povelju lokalne samouprave te predstavlja primjer drugim općinama kako treba raditi. Čestitam i laureatima Zelene povelje na njihovim inovacijama, organizaciji, ali i na osobnom angažmanu i doprinosu u očuvanju našeg planeta. Zelena tranzicija je nešto o čemu moramo kontinuirano voditi brigu te sam uvjeren da će ove povelje biti poticaj svima da svakodnevno vodimo računa o očuvanju okoliša- rekao je zamjenik župana Osječko-baranjske županije Josip Miletić.

Možda ste propustili...

DORI RAŠIĆ NAGRADA ZA NAJBOLJI DIPLOMSKI RAD

Društvenu sam povijest i povijest umjetnosti spojila impresionistima

REAKCIJE RAVNATELJA, UČITELJA I RODITELJA

Grad za novu demografsku mjeru dobio - čistu peticu

PAZARENJE U CAMPUS CAFFEU 1. LIPNJA

Prijave primaju do subote, 18. svibnja

Najčitanije iz rubrike