Mozaik
SVEČANA PREMIJERA FILMA “ZBUDI ME”

Provokativna drama koja se bavi ksenofobijom u društvu u hrvatskim kinima od 25. 4.
Objavljeno 24. travnja, 2024.
Svečana premijera filma "Zbudi me" redatelja i scenarista Marka Šantića i koscenarista Gorana Vojnovića i Sare Hribar održana je u zagrebačkom kinu Kinoteka. Provokativna drama koja se bavi ksenofobijom u suvremenom slovenskom društvu privukla je brojne uzvanike iz svijeta filma i kulture, a oni su nakon projekcije dugim pljeskom nagradili film i ekipu filma iz Slovenije i Hrvatske. Premijera je održana prije početka kinodistribucije - film u kina diljem Hrvatske dolazi 25. travnja.

Nakon projekcije publici se predstavila ekipa filma predvođena redateljem Markom Šantićem, koproducentom Jurom Bušićem, koscenaristicom Sarom Hribar, direktorom fotografije Ivanom Zadrom, montažerom Vladimirom Gojunom, majstorom rasvjete Zdenkom Bilandžijom i slovenskim glumcima Blažom Setnikarom i Benjaminom Krnetićem.



Na zagrebačku premijeru došli su i brojni kolege redatelji i glumci - Neven Hitrec, Hrvoje Hribar, Andrija Mardešić, Katarina Zrinka Matijević, Silvestar Kolbas, Igor Mirković, Ivana Marinić Kragić, Judita Franković Brdar, Igor Kovač, Gloria Dubelj, Sven Jakir, Roko Sikavica, Iva Visković, Filip Križan, Alan Katić i drugi.



U središtu priče filma je Rok, koji se budi u bolnici gdje je zbog nesretnog događaja završio bez svijesti. Ne sjeća se ni djevojke, ni posla, ni stana u kojem živi. Sve čega se sjeća je rodni grad i dom koji je dijelio s majkom i mlađim bratom. Ubrzo nakon povratka u svoje susjedstvo Rok primjećuje da više nije dobrodošao. Njegova obitelj i znanci drukčije se ponašaju prema njemu. Rok polako uspijeva složiti mozaik sjećanja i shvaća koliko je njegova prošlost bila problematična. No njegov mlađi brat ide istim putem, što navodi junaka filma da prvi put u životu prihvati odgovornost i spriječi da se loša obiteljska povijest ponovi.



Film je nastao u produkciji Vertiga (Slovenija) i koprodukciji Jaka produkcije (Hrvatska) i Living picturesa (Srbija), a sufinanciran je sredstvima Slovenskog filmskog centra, HAVC-a, Filmskog centra Srbije, francuske kolektivne organizacije Sacem i fonda Eurimages.



Svjetsku je premijeru imao na filmskom festivalu Black Nights u Tallinnu 2022., a prikazan je i na svjetskim festivalima u Trstu, Goi, Wisbadenu, Arrasu, New Yorku, Haagu i drugdje.

Tanja Kvorka
Rok polako uspijeva složiti mozaik sjećanja i shvaća koliko je njegova prošlost bila problematična

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike