Novosti
USTAVNI SUD PONOVNO UPOZORIO PREDSJEDNIKA RH

Šeparović: Milanović ne može biti premijer ili mandatar čak i ako sada podnese ostavku
Objavljeno 19. travnja, 2024.
“Nije riječ o državnom udaru, nego o svođenju neustavnog ponašanja u ustavni okvir”

Predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović ustvrdio je da predsjednik Zoran Milanović ne može biti kandidat za mandatara za sastav vlade, ali ni premijer, ističući da svako drukčije tumačenje ugrožava višestranački parlamentarni demokratski ustavni poredak.

Troje protiv



“Ustavni sud upozorava sve sudionike izbora održanih 17. travnja da pri predlaganju budućeg mandatara za sastav vlade moraju biti svjesni te činjenice", kazao je Šeparović. Za tu je odluku glasalo devet ustavnih sudaca, protiv su bili suci Andrej Abramović, Lovorka Kušan i Goran Selanec, a sutkinja Ingrid Antičević Marinović nije došla na sjednicu. Troje sudaca koji su bili protiv ovog, ali i ranijeg upozorenja Ustavnog suda, najavilo je izdvojena mišljenja.

U priopćenju objavljenom na stranici Ustavnog suda stoji da od 18. ožujka, kada su SDP i Milanovića upozorili da ako želi sudjelovati u izborima mora podnijeti ostavku, nisu željeli do dana parlamentarnih izbora novim upozorenjima ili priopćenjima utjecati na volju birača. Naglašavaju da ni novim upozorenjem, neovisno o ustavnopravno neprihvatljivom postupanju predsjednika Republike, ne dovode u pitanje volju birača. Ustavni sud u petak je odlučio da se predsjednik Milanović svojim izjavama i ponašanjem, odnosno sudjelovanjem u kampanji bez podnošenja ostavke na predsjedničku dužnost, doveo u poziciju da ne može biti mandatar za sastav buduće vlade kao ni premijer. Šeparović je kazao da je Milanović, za razliku od SDP-a, kršio upozorenje Ustavnog suda od 18. ožujka i ponavljao da je u kampanji kao budući predsjednik vlade. Takvim izjavama i postupanjem Milanović se stavio u položaj sudionika u parlamentarnim izborima, što on po svom ustavnom položaju dok je predsjednik Republike ne može biti, zaključio je Ustavni sud. Dodaju da je ustavni položaj predsjednika Republike nespojiv s položajem sudionika u izborima za Hrvatski sabor. Ustavni sud ističe da su izborni postupci uvijek najvažniji test privrženosti istinskoj političkoj demokraciji koja je utjelovljena u Ustavu. Tijekom cjelokupne kampanje Milanović je postupao suprotno Ustavu te je doveo u pitanje vladavinu prava i demokratski višestranački sustav kao najviše vrednote Ustava, zaključio je Ustavni sud.

Odgovarajući na pitanja novinara, Miroslav Šeparović rekao je da Milanović ne može biti kandidat za mandatara za sastav vlade, ali ni premijer, čak ni ako sada podnese ostavku i zastupnici ga odaberu, istaknuvši da sud može poništiti njihovu odluku. "Svatko je dužan držati se Ustava i zakona. Ustav je iznad i građana, predsjednika Republike, Ustavnog suda, Sabora i vlade. Dakle, Ustav je iznad svih. Predsjednik Republike je pravodobno upozoren da može sudjelovati u kampanji, ali da mora odmah podnijeti ostavku. On tu ostavku nije podnio. Prema tome, sada je gotovo", poručio je Šeparović.

Ponovio je da Milanović ne može biti mandatar za sastav vlade, a ako bi takav mandat i dobio, Ustavni sud bi tu odluku mogao poništiti. "On se svojim postupanjem doveo sam u poziciju da ne može biti mandatar, i političke stranke ili sudionici u izborima moraju o tome voditi računa", naveo je.

Poništenje odluka



Upitan na temelju čega Ustavni sud može poništiti odluku 76 zastupnika, nakon konstituiranja Sabora da Milanović bude mandatar, ako on u tom trenutku ili prije toga podnese ostavku, poručio je "na temelju svojih općih nadzornih ovlasti kao čuvara Ustava, na temelju činjenice da je upozorio, sukladno svojim ovlastima, predsjednika Republike da ne može nastupati kao predstavnik jedne političke stranke, da ne može biti član jedne stranke ni nastupati niti imati preferencije prema bilo kojoj političkoj stranci". "Na temelju tih ustavnih ovlasti Ustavni sud je donio takvu odluku, a prema izričitoj odredbi Ustavnog zakona može poništiti sve radnje, pojedine radnje ili odluke", rekao je Šeparović, istaknuvši kako to sud može odlučiti običnom većinom od sedam glasova.

Odgovarajući na hipotetska pitanja u slučaju da Milanović više nije predsjednik, poručio je da ako privremeni predsjednik da mandat za sastav vlade Milanoviću, Ustavni sud može tu odluku poništiti. "Isto tako, ako Sabor izglasa povjerenje vladi u kojoj bi premijer bio Milanović, Ustavni sud može poništiti tu odluku Sabora", istaknuo je. Rekao je i kako je Milanović doveo u pitanje regularnost izbora i utjecao na rezultate, ali ne do te mjere da bi Ustavni sud zato poništio izbore jer su građani znali kakav je stav Ustavnog suda. Također je istaknuo kako Milanovićeve izjave o ustavnim sucima nisu utjecale na njihovu odluku i da nisu reagirali iz ljutnje. Šeparović je demantirao i da je riječ o državnom udaru, poručivši kako je riječ o "svođenju neustavnog ponašanja u ustavni okvir". Na komentar novinara kako se stvara dojam da se ovakvom odlukom utječe na pregovore u formiranju većine, rekao je da je ovo bio posljednji dan kada je Ustavni sud mogao reagirati, a procijenili su da bi ranijom reakcijom utjecali na volju birača.

Dijana Pavlović
SANJA BARIĆ: MORAJU SNOSITI POSLJEDICE
Ustavna stručnjakinja Sanja Barić ustvrdila je da su se mnogi, a najviše predsjednik Milanović, ponašali suprotno Ustavu, pa sad moraju snositi posljedice. “Ovdje je pitanje elementarne zaštite ustavnopravnog poretka i Ustavnog suda kao institucije, i toga se treba striktno držati”, rekla je Hini Sanja Barić, predstojnica Katedre za ustavno pravo Pravnog fakulteta u Rijeci. Naglasila je da nije važno što kaže ona ili bilo tko drugi jer kad Ustavni sud kaže nešto i kaže to dvotrećinskom većinom svojih glasova, to je konačni tumač Ustava i svih ustavnih pravila, pa toga svi moraju biti svjesni. Barić naglašava kako u toj situaciji nije bilo idealnih rješenja “zato što su se mnogi, a najviše predsjednik Republike, ponašali suprotno onome što im je rečeno i onome što sam Ustav kaže”. “Jasno je, upozoreno je, tako da sad moraju snositi posljedice svojih radnji. Ustavni sud je svoje rekao i dalje od toga se nema više ništa reći”, kaže govoreći o Milanoviću i koaliciji Rijeke pravde predvođenoj SDP-om koja ga je istaknula kao svojeg kandidata za premijera. Ustavni sud, deset sudaca, jednako su izabrali i HDZ i SDP, dodaje Barić i ističe kako se treba u javnosti prestati vrtjeti mit kako su ih neki “zločesti HDZ-ovci ili zločesti SDP-ovci izabrali svaki put kad im se neka odluka ili upozorenje Ustavnog suda ne sviđa”. Upitana što ako predsjednik ignorira ovo upozorenje, Barić kaže kako Ustavni sud može donijeti i odluku bude li trebalo. “Ali ja vjerujem u odgovornost svih drugih aktera. Pa što je to jedina osoba koja može biti premijer u Hrvatskoj? Naravno da nije. Tu je sad nešto drugo na stvari, a to je da netko misli da je iznad apsolutno svega”, zaključila je.

Grbin: Panika malog diktatora

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin ocijenio je sramotnim priopćenje Ustavnog suda, ustvrdivši da je to “posljedica panike i straha malog, patuljastog diktatora koji je shvatio da gubi tlo pod nogama”. “U Hrvatskoj vlast proizlazi iz naroda, a Šeparović očito misli da pripada njemu. Narod je svoje predstavnike izabrao u srijedu na temelju onoga što su govorili i onoga što nisu smjeli. Mi smo se toga držali, ali sad mi je žao. Ustavni sud se popišao na sve koji su glasali na izborima. Kada sam slušao Šeparovića, shvatio sam da bi taj gnjus, da su rezultati bili imalo drukčiji, bio spreman izbore i poništiti”, kaže. Poslao je Ustavnom sudu poruku - neće vam proći. “Ovo nije povijesna prilika, ovo je povijesna nužnost da bagru i bandu spriječimo. Svatko tko nakon ovog ‘legne’ s HDZ-om, mora biti svjestan da ih čeka ista sudbina”, poručio je, dodajući da ako Ustavni sud spriječi da mandatar postane Zoran Milanović, imaju spreman i plan B i C. H

Možda ste propustili...